25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Na Prevorju zakorakali v jubilejno sezono Aninih večerov

Z oktobrom se je na Prevoju v organizaciji tamkajšnjega KD pričela izvajati deseta sezona Aninih večerov. To dokazuje, da imajo tovrstni dogodki še vedno močno hrbtenico, v prvi vrsti po zaslugi vaščanov vseh šestih vasi v krajevni skupnosti Prevorje, ki se vedno znova dokazujejo s pogostitvami in vodje večerov Marije Frece Perc. Po zaslugi eminentnih in nekoliko manj znanih osebnosti v slovenskem prostoru je bilo v teh letih obiskovalcem ponujena pestra paleta vsebinskih pogovorov, predstavitev, odstiranj in strokovnih spoznanj. Številna so vsebinska podajanja obogatili še s slikami ali fotografijami na platnu. Povabljeni pevci ali glasbeniki pa so do sedaj šestinpetdesetim Aninim večerom dodali še svojevrstno piko na i, s kulturnim pridihom.

Prevetrene aktualnosti 95 tez

Pisalo se je leta 2008, ko je pater dr. Karel Gržan med takratnim bivanjem v prevorski župniji uvedel Anine večere in kot prvi gost tudi z njimi pričel v mesecu oktobru. V večini primerov je bil gost vsake nove sezone in tako je bilo tudi tokrat , ko so vstopili v jubilejno, deseto sezono. Tokratna tema večera je odstirala 500-letnico reformacije in aktualnosti 95 tez danes. Tema je sovpadala s praznovanjem petstoletnice reformacije, ko se spominjamo gibanja tako na političnem, kulturnem in verskem področju v 16. stoletju. Glavno vlogo pri tem je imel Martin Luther, ki je 1517. leta na vrata cerkve v Wittenbergu nabil svojih 95 tez. V Slovenijo častimo reformacijo z državnim praznikom, saj smo tudi Slovenci takrat po zaslugi reformatorja Primoža Trubarja dobili prvo slovensko knjigo – Katekizem. Med poseganjem v daljno zgodovinsko bogato zapuščino, vse do današnjih tovrstnih aktualnosti, so se oglasili metalofon, zvončki, bobni in harmonika, s katerimi sta težo strokovne teme razblinila glasbena gosta Domen in Melisa Tisel. Gostitelji prvega Aninega večera v sezoni 2017/2018 so bili vaščani Dobja pri Lesičnem.

»Ne se bati biti dober in ne se bati sprejemati pomoči«

Na drugi Anin večer te sezone je voditeljica Perčeva povabila Roka Metličarja in Marka Šramla. Tema večera je bila Karitas v službi človekovega dostojanstva. Glasbeno pa so večer obogatile članice vokalne skupine Nežice s Ponikve. Obema gostoma, sicer duhovnikoma, je tovrstna tema blizu, kajti Rok Metličar je predsednik Škofijske karitas Celje, župnik Marko Šraml, ki upravlja župniji Slivnica in Prevorje, pa tudi prav dobro zaznava stisko, tako materialno, kot duševno. S človekoma, ki poudarjata in hkrati opozarjata, da je tovrstnega poteptanega dostojanstva vse več, se je pogovarjala Perčeva, pred tem pa so si obiskovalci ogledali film s predstavitvijo organizacijo Karitas. Karitas, ki pomeni ljubezen, ima po Sloveniji 400 enot, okoli 10.000 prostovoljcev s široko vejo dejavnosti. Sproščeno vzdušje je sicer na trenutke mnoge postavila na realna tla in v globoka razmišljanja, kajti sogovornika sta opozorila na številne prekrite stiske, ki so pereče predvsem v sedanjem, sodobnejšem času in se imenujejo osebne stiske.

»Materialne stiske vodijo v duševne, kar pa mi ne vidimo in tudi največkrat ne zaznamo. In za pomoč večkrat ne zaprosijo ravno tisti, ki jo najbolj rabijo, zato je naše poslanstvo, da se veliko povezujemo, iščemo motive in usmeritve, saj drugače ne moremo zaznati poteptanega dostojanstva,« poudarja Šraml. Metličar pa ob vsem tem dodaja, da je danes strah posegel v globino uboštva, zato je nujno potrebno, da prepoznamo stisko bližnjega. Iz izkušenj poudarja, da pri tem igrajo glavno vlogo druženja, povezovanja in pogovori. Bistvo vsega tega je, da se moramo znati poslušati. Med drugim je bilo poudarjeno, kako pomembna vloga ima v teh duhu vzgoja mladih, odrasle pa tudi vedno znova vzpodbujati k solidarnosti. Šraml je povedal tudi zanimivo zgodbo z epilogom, kako pomembni so občutki varnosti.

Duh solidarnosti v domačem kraju

V duhu solidarnosti organizacija Karitas deluje že deseto leto. Do 2011 je vodstvene vajeti imela v rokah Marija Frece Perc, nato pa se je z vsem svojim srcem delu predala Nevenka Antlej, na katero se tako za materialno pomoč, tolažbo ali izpovedne trenutke obračajo ljudje od blizu in daleč še danes. Pri delu ji pomaga poleg nekaterih krajanov tudi domači župnik Šraml, za kar se je med drugim tudi sama zahvalila. Zahvalili so se tudi njej, kot pa je povedala sama, je največja hvaležnost to, da vidi zadovoljstvo in iskrico sreče pri tistih ljudeh, ki jim je v danem trenutku lahko pomagala v materialni obliki ali pa le z tolažilno in vzpodbudno besedo. Spregovorila je tudi Mihaela Rožej in predstavila pomen vzgoje mladih k solidarnosti in kakšnih solidarnih pristopov se lotevajo že v vrtcih. Za kulturni pridih so tokrat poskrbele članice vokalne skupine Nežice, ki so s svojim pestrim repertoarjem »raznežile« občinstvo. Sicer so povedale, da jih vabijo na različne priložnosti, poleg tega pa bogatijo bogoslužje v domači cerkvi. Vodi jih Anja Zdolšek, družbo pa so »gor držale« še v neuradnem delu, ko so za pogostitev poskrbeli krajani Straške Gorce. Naj še dodamo, da bo v nedeljo, 3. decembra, osrednja prireditev ob Tem veselem dnevu kulture potekala ravno na Prevorju, obiskovalci pa se bodo lahko v besedi in sliki lahko sprehodili po poti dosedanjih Aninih večerov. Pot jim bodo pomagali utirati nekateri znani dosedanji gostje, Zveza kulturnih društev Šentjur, pa bo ob tej priliki podelila posebno priznanje KD Prevorje za uspešno organizacijo dosedanjih Aninih večerov. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Zakrament Sv. Duha prejeli tudi na Slivnici in na Prevorju

Majda Rezec

20 let nove šolske stavbe na Prevorju

Jure Godler

Prejeli smo: Človek kot neponovljiv posameznik v koktajlu svojih talentov

Jure Godler

Anin večer na poti od Radane vasi do Ponikve

Jure Godler

Predstavila se je Krajevna skupnost Dramlje

Jure Godler

Veselo s Pišečko Mico in Petko

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več