19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Na Resevni gasilci obvladali zahteven požar

Šentjur, 1. 4. 2021 – Včeraj, v četrtek, 1. aprila, je na pobočju pod Resevno zagorelo. Ogenj se je zaradi suhega terena bliskovito širil po travniku in v bližnji gozd. Na teren so se okoli poldneva podale prve gasilske enote, ki še niso vedele, da je pred njimi več kot 8 ur zahtevne intervencije. 

Kot je povedal poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok, je bil aktiviran ožji štab zveze, na prizorišče požara pa so izvozili iz PGD Šentjur, Lokarje, Dramlje, Slivnica pri Celju, Kalobje in Ponikva. Številni občanke in občani so lahko slišali zavijanje siren kar 15 gasilskih vozil. Požar je zajel suho travišče, še posebej hitro pa se je zaradi posušene podrasti, plasti suhega listja in nakopičenega odpadlega vejevja širil po gozdu, na območje med Resevno in Svetino. Do tja so se gasilci po nestabilnem terenu gozdnih cest lahko prebili z vozili le po zaslugi požrtvovalnih in spretnih šoferjev, v boj z ognjenimi zublji pa se je podalo kar 61 gasilcev.nTi so se v polni opremi soočili z zelo težko prehodnim terenom, polnim grap, prepadov ter strmin, kar je gašenje še dodatno oteževalo. Po gozdu so tako speljali več kot kilometer cevi in po več urah napornega gašenja uspeli pogorišče obkoliti ter namočiti varovalni pas. Nekoliko je k obvladovanju razmer pomagal že veter, ki se je proti večeru končno polegel, intervencija se je lahko zaključila, nalogo pa je prevzela požarna straža. Le odlični pripravljenosti, ki ji botrujeta skrb za izobraževanje in usposabljanje, ter osebni požrtvovalnosti gasilcev se gre zahvaliti, da je bilo lahko preklicano posredovanje sicer že preko Centra za obveščanje RS aktiviranega vojaškega helikopterja, ki se je na vzlet pripravljal na brniškem letališču. Gasilci so pri gašenju porabili po prvih ocenah okoli 100 m3 vode. Vzrok požara še ni znan.

Ena najtežjih intervencij

Poveljnik Cmok je ocenil, da je šlo za eno težjih intervencij za področju požarne varnosti v zadnjih letih in pri tem kljub nesrečnim okoliščinam poudaril pozitivni vidik preizkušnje za PGD in gasilsko zvezo, ki sta svojo nalogo opravili z odliko. »Gotovo je to tudi odraz dobrega sodelovanja in razumevanja s strani občine, s pomočjo katere lahko skrbimo za opremljenost in nova vozila. Zahvalil bi se vsem PGD in vsakemu gasilcu posebej, saj so dali od sebe zadnje atome moči. Hvala kolegom iz PGD Prožinska vas, ki so nam nemudoma ponudili pomoč. Iskreno pa se zahvaljujemo še podjetju AHAC d. o. o., ki nam je doniralo vso vodo in napitke.«

Pri tem velja izpostaviti, da na nacionalni ravni sicer ni razglašena splošna požarna ogroženost, vendarle pa se moramo zavedati nevarnosti požara v naravnem okolju. Potrebno je vedeti, da je v teh razmerah dovolj le iskrica, ki lahko povzroči neslutene posledice. Kljub napovedanim padavinam in nižjim temperaturam zato Gasilska zveza Šentjur poziva k veliki pazljivosti. Predvidevamo lahko, da se boste v času velikonočnih praznikov in v dnevih zaprtja države, ki sledijo, številni lotevali urejanja okolice, ki mu sledi tudi požiganje odpadnega materiala, mnogi se boste odpravili v naravo, na pohode in izlete. Bodite pozorni na razmere v naravnem okolju, na vetrovne razmere in vse tvegane situacije (kurjenje v naravi, odmetavanje ogorkov itd.). Po možnosti opozorite svoje lokalno PGD o namerah požiganja in jih zaprosite za pomoč, čemur se bodo z veseljem odzvali oziroma bodo lahko pozorni v primeru potrebe posredovanja.

Sorodne novice

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Tjaša Ferlež

Znova velika požarna ogroženost

ViP

Ogenj v celoti uničil hišo

ViP

Udar strele je zanetil požar v nekdanjem Hotelu Žonta

Jure Godler

Prvomajska Resevna v duhu obnove planinskega doma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več