15.3 C
Šentjur pri Celju
12/07/2020
sentjur.net

Na skupščini RK potrdili poročila in mandat sekretarki

Ječovo, 13. 5. 2015 – Skupčina Rdečega križa OZ Šentjur je bila tokrat sklicana na Turistični kmetiji Žurej v Ječovem. Uvodoma je prisotne predstavnike krajevnih organizacij pozdravil predsednik šentjurskega RK mag. Štefan Tisel. Vsaka krajevna organizacija (KO RK) je predlagala dva delegata za skupčino, ob dogovorjeni uri pa jih je od 24 bilo prisotnih 21. Pred razpravo so delegati poslušali še nastop ljudskih pevcev Žusemski fantje, ter otrok iz OŠ Slivnica pri Celju. Vodenje zbora pa je prevzela delovna predsednica Milena Senica Verbič. Ob vzorno pripravljenem in razposlanem gradivu za skupščino, poročilo o delu RKS OZ Šentjur, izkazom poslovenga uspeha in letnim programom dela, je skupščina potekala gladko in delegati so brez zadržkov večinoma potrjevali poročila. Pomislek o času skupščine, ki potrjuje vsa poročila, po že oddanih finančnih poročilih, je izpostavila le delegatka Zdolškova, saj so bila ta potrjena šele na tej skupščini, dva meseca po obvezni oddaji poročil na Ajpes. Vprašanje na mestu, je v zadrego postavilo sekretarko Andrejo Tisel, ki se je sklicevala na statut RKS, ki dopušča to možnost, so se pa prisotni strinjali, da gre v tem primeru za anomalijo.

Aktivni

Predsednik združenja mag. Štefan Tisel je na kratko povzel lanskoletno delo. Izvedli so 13 krvodajalskih akcij, katerih se je udeležilo kar 1.452 krvodajalcev. Za krvodajalce so tudi organizirali srečanja po nekaterih KO RK. Prostovoljci so za krvodajalske akcije namenili 198 prostovoljnih ur. Pod RK OZ Šentjur že vsa leta potekajo tudi priprava ekip prve pomoči Civilne zaščine in RK. Ekipa iz Šentjurja je dosegla tretje mesto na regijskem preverjanju znanja, ekipa iz dobja pa peto mesto od 17 ekip. Organizirajo tudi izvedbo tečajev in izpitov prve pomoči za bodoče voznike. Na tem mestu zaznavanjo rahel padec prijav. V 12 predavanjih in izpitih je 183 tečajnikov preiskus uspešno prestalo. Največji poudarek RK namenja socialni dejavnosti – pomoči socilano ogroženim druinam. Letos so prejeli 451 prehrambenih paketov in ravno toliko pralnega praška. Iz blagovnih rezerv pa so prejeli 3.924 kg hrane, s strani šentjurskega Društva prijateljev mladine Šentjur pa so prejeli 700 kg testenin, 700 kg riža, 1050 kg krompirja ter 15 prehrambeno – higienskih paketov. Ob tem je bilo v centralnem skladišču opravljenih 1557 prostovoljnih ur v okviru KO RK pa še 646 prostovoljnih ur. Skrb pa namenjajo tudi starejšim občanom, mladim in druge aktivnosti.

V letu je Območno združenje RK prejelo skupaj 135.000 eur, Občina Šentjur za delovanje te humanitarne organizacije namenja 34.000 eur, Občina Dobje pa 2.500 eur. Prav tako je prihodke dvignila postavka dobljene tožbe proti nekdanjemu upokojenemu sekretarju OZ RK v višini 21.800 eur. Vsa poročila so delegati sprejeli. Soglasno pa so potrdili tudi nov štiriletni mandat sekretarki Andreji Tisel.

S pohvalami na račun šentjurskega RK pa ni skoparil niti župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Poudaril je pomen skrbi za socialno ogrožene družine, ki jih “nikoli ne zmanjka”. Izpostavil je težavo, da se vedno najde med tistimi, ki so pomoči res potrebni, tudi taki, ki izkoriščajo sistem. Obljubil je tudi, da bo občina še naprej v skladu z možnostmi pomagala pri dejavnosti RK. Prostovoljcem in aktivistom pa se je zahvalil tudi župan Občine Dobje Franc Leskovšek in pohvalil sodelovanje s to humanitarno organizacijo. S pohvalami pa ni skoparil niti član Glavnega odbora RKS Aleš Vrečko. Po končani skupščini je sledila še pogostitev. (Jure Godler)

Sorodne novice

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Župan sprejel zlate maturante

ViP

Šentjurčani slavili občinski praznik

ViP

Po mesecu zatišja težki tovornjaki zopet v Šentjurju

ViP

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Jager v Šentjurju odprl 42. poslovalnico

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več