-4.5 C
Šentjur pri Celju
06/02/2023
sentjur.net

Naenkrat zasvetilo več kot 27.500 lučk

Planina pri Sevnici, 11. 12. 2021 – Božični čas je čas za družino, okraševanje božičnega drevesa, prižiganja adventnih svečk in ognja v domačem ognjišču. Na praznični čas nas opozarjajo številne zunanje okrasitve. Na Visočah pri Planini pri Sevnici že drugo leto umetnica in slaščičarka Klavdija Simler postavi jaslice in prižge številne lučke, ki simbolizirajo zvezdice. Predlansko leto je Simlerjeva svoje jaslice, kot predstavnica Slovenije, predstavila v Vatikanu. Lani je jasli postavila kar pred svojo domačijo.

Za občane in obiskovalce

Ob 17. uri, ko se je že precej stemnilo, so na Visočah zasvetile številne lučke. Letos jih je istočasno prižgala kar krepko čez 27.500. Če jih je lansko leto bilo “le” 20.000 – za vsakega Šentjurčana ena, se je množici lučk pridružilo še 3.000 lučk za vsakega lanskega obiskovalca Božične pravljice pri Simlerjevih, ostanek pa je namenjen za vse letošnje obiskovalce.

“Ta prižig lučk in jaslice bi rada obdržala tradicionalno. Ne bodo pa vsako leto enake, saj se bom potrudila, da bomo vsako leto nekaj spremenili ali dodali,” je uvodoma povedala Klavdija Simler. Jaslice so lokalne s kozjanskim pridihom, figure pa so v naravni velikosti. Naslikane so v kozjanski narodni noši iz leta 1910. Zibelka je naslikana po originalni iz istega obdobja. Pozirala ji je družina iz Laškega, ki ima narodne noše iz tistega obdobja, so pa člani skupine Anton Tanz.

K jaslim je dodala še staro kmečko orodje. Za motive živali je izbrala izključno slovenske pasme živali – vol je cikasto govedo, ovce so jezersko-solčavske, kokoši so štajerske ter krajnska čebela. Prizorišče Božične pravljice letos ni okrasila s klasičnimi smrekami, ampak jih je letos simbolizirala iz lesa – šarklov lokalnih gozdov. Božično vzdušje pa je popestrila z lokalno etno glasbo. Obiskovalci so se lahko pogreli ob odprtem kaminu.

Krofkuši in kuhanček

Tudi letos je organizatorica obiskovalce povabila v mobilno pekarno na krofkuše. V Božičkovi pekarni je češko tradicionalno jed – kurtuš – križala s slovenskimi krofi in nastala je povsem nova sladica – krofkuš. Klavdija Simler se je zahvalila svojemu Robiju, ki je poskrbel, da je njena ideja o Božični pravljici zaživela. Obiskovalci so svoja občutja ob obisku lahko zapisali v knjigo vtisov.

Zbrane pa je nagovorila tudi predstavnica Ministrstva za kulturo Minka Jerebič. “Veseli me, da se ohranja naša kulturna dediščina, ki je zelo bogata in smo lahko nanjo tudi upravičeno ponosni,” je povedala Jerebičeva ter dodala, da naj dobro besedo Božične pravljice razširijo še drugje, saj je vredna, da si jo ogleda čim več obiskovalcev. Jaslice si lahko ogledate vse do 15. januarja 2022. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kljub močnemu sneženju ustvarili Božično pravljico

Jure Godler

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Jure Godler

Klavdijin recept: Kako pripraviti malo drugačne pirhe

Klavdija Simler

Bučna juha s kurkumo in hrustljavimi kruhovimi kockami

Klavdija Simler

Bliža se velika noč, potico si lahko pripravimo tudi doma

Klavdija Simler

Sladica po receptu Klavdije: Planinska pohorska omleta

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več