23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Neutrudna kulturnica Jožica Salobir praznovala 90 let

Šentjur, 24. 2. 2023 – Kdo v Dobju in širše ne pozna Jožice Salobir? Neutrudna gonilna sila je, skupaj s svojim pokojnim možem Francem, marca leta 1960 ustanovila Kulturno društvo Dobje. Društvu je predsedovala od same ustanovitve do januarja 2017, torej polnih 56 let, ko jo je na tem mestu zamenjal Peter Frece. Bila je aktivna na številnih zvrsteh kulture in orgaznizirala številne kulturne prireditve v domačem kraju. Z možem sta leta 1972 prvič organizrala tudi tradicionalno prireditev ‘Pokaži, kaj znaš’, ki je služila mladim glasbenikom, da se pokažejo širšemu občinstvu.

Pred leti se je prireditev ‘Pokaži, kaj znaš’ izvajala po številnih slovenskih krajih, danes pa je Dobje eden redkih krajev, ki se še drži tradicionalnega vzorca prireditve. Ravno ta prireditev je bila odskočna deska številnim mladim ansamblom, med drugimi tudi Modrijanom, Mladim korenjakom, Ans. Unikat in drugim. Jožica Salobir je v Dobju tudi ustanovila tamburaški orkester in vodila otroško folklorno skupino.

Praznovala 90 let

Salobirjeva že nekaj časa živi v Domu starejših Šentjur, kjer so ji Dobjani za visok rojstnodnevni jubilej pripravili presenečenje. Tistih, ki so ji želeli stisniti roko in ji želeti vse najboljše, je bila prava mala kolona z županom Dobja Francem Leskovškom na čelu. V dopoldanskih urah so jo presenetili gasilci PGD Dobje in dobjanski harmonikarji, s katerimi je dolga leta igral tudi njen pokojni mož Franc Salobir. Čestitali so ji tudi člani KO Rdečega križa Dobje in Karitas Dobje, pa nekaj harmonikarjev, nečaki in nečakinje ter drugi. V popoldanskih urah še vedno ni bilo konec presenečenj za slavljenko.

V njeno čast so zaigrali učenci Pihalnega kvarteta Quartissimo Glasbene šole Šentjur, ki jih vodi Matjaž Vodišek, ki je bil tudi njen učenec. Prav ona je opazila njegov talent in ga vzpodbujala k učenju instrumenta. (Jure Godler, foto: DSŠ) 

Sorodne novice

Pred njimi že 50. prireditev Pokaži kaj znaš v Dobju

Tjaša Ferlež

S kulturnim korakom po dobjanskih poteh

Tjaša Ferlež

V Dobju si bodo zimske večere obarvali veselo

Jure Godler

Slavospevi slivniškim gasilcem ob praznovanju 90-letnice

Jure Godler

Po 50 letih zopet državne prvakinje v GZ Šentjur

Jure Godler

Ob 90-letnici z novim vozilom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več