-1.3 C
Šentjur pri Celju
02/12/2020
sentjur.net

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

Gorica pri Slivnici, 7. september 2019 – Praznovanje 90-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Slivnica pri Celju je minuli konec tedna dočakalo vrhunec. V petek so na slavnostni seji podelili priznanja in zahvale vsem tistim, ki so prispevali pri nakupu novega vozila, ki so ga naslednji dan s povorko, krajevnim praznikom in veselico predali namenu.

Kljub neobetajoči vremenski napovedi je vreme ostalo stabilno in gasilcem omogočilo povorko ešalonov. Ker je bilo praznovanje 90-letnice letos združeno tudi s praznikom KS Gorica pri Slivnici, so prvi del slovesnosti, ki je potekala pod šotorom za goriškim gasilskim domom, posvetili temu. Prvi je spregovoril predsednik KS Janez Palčnik. Za njim je nadaljeval župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki je vnovič poudaril dobro sodelovanje z gasilci.

Podelili priznanja KS

Praznik KS je tradicionalno tudi čas, ko se lokalna skupnost svojim sokrajanom zahvali za pomoč in znanja, ki jih uporabijo v družbeno korist. Letos je komisija za priznanja pod vodstvom Francija Hrovatiča kot take prepoznala učenca z OŠ Slivnica pri Celju Nika Žafrana, nekdanjega predsednika VS Voduce Draga Kešeta, predsednika PGD Slivnica pri Celju Milenka Tanška ter ljudska godca Vikija Novaka in Denisa Lenarta, ki sta letos prejela prestižno zlato državno priznanje. Svet KS Gorica pri Slivnici se je s posebnim priznanjem poklonil tudi PGD Slivnica pri Celju ob 90-letnici.

Pred polnim šotorom domačinov in gostujočih gasilcev je spregovoril tudi predsednik PGD Slivnica pri Celju Milenko Tanšek. Po dvoletni kalvariji zbiranja sredstev in koordinaciji obveznosti ob jubileju, je vidno olajšan z navzočimi delil osebni pogled na zadnje desetletje, od kar predseduje društvu. Nadaljeval je predsednik Gasilske zveze Šentjur, Aleš Guzej, ki je poudaril vlogo slivniških gasilcev ne samo na operativnem, ampak tudi na družabnem področju.

Ker je v istem vikendu praznovalo celotno slovensko gasilstvo – mineva namreč 150 let od ustanovitve prvega društva – je bil predsednik Gasilske zveze Slovenije, domačin Janko Cerkvenik, zadržan. Slivniško praznovanje je zato z obiskom počastila njegova namestnica, dr. Janja Kramer Stajnko.

Vrhunec prireditve in dvoletnega projekta nabave novega vozila, ki za društva predstavlja velik napor, je bila predaja cisterne. Protokolarno je ključe iz rok župana Diacija prejel voznik, ki je nato za nekaj sekund prižgal sirene. Novo operativno vozilo je ob hudomušni uverturi blagoslovil tudi domači župnik Marko Šraml.

Slovesni praznik za kraj je kronala še gasilska veselica, na kateri bi moral igrati Ansambel Unikat, ki je morda eden večjih promotorjev kraja. Zaradi zdravstvenih težav so v zadnjem trenutku na pomoč priskočili prav tako domačini – Mladi korenjaki, ki so z moškim delom Unikata v prvi “rundi” delili oder.

(ViP, foto Jure Godler & ViP)

Sorodne novice

Nameni dohodnino svojemu gasilskemu društvu

Tjaša Ferlež

Šentjurski gasilci znova delali galamo

Jure Godler

Milenko Tanšek: “Na domačih tleh se počutim svobodnega”

Jure Godler

Okrnjena zasedba vinogradnikov potrgala grozdje na krožišču

Jure Godler

Gorica pri Slivnici kmalu bogatejša za podjetniški inkubator

ViP

Poziv občanom, ki so utrpeli škodo na stvareh v neurju s poplavami med 3. in 6. avgustom 2020

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več