11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

O knjigi po Toševo

Šentjur, 27. 5. 2016 – “Obstaja zelo majhna razlika med nekom, ki ne zna brati, in nekom, ki ne želi brati. Rezultat obojega je neznanje,” je le ena od svetovno znanih misli, ki jo je o branju na začetku prireditev Zlati bralec in bralka podala predsednica Zveze prijateljev mladine Šentjur Albina Karmuzel. V nadaljevanju svojega nagovora je napovedala trio Glas strun, ki je poskrbel za nekaj odličnih izvedb ljudskih melodij, nato pa je po pozdravu zlatih bralcev in njihovih mentorjev oder zasedel dramski igralec, komik, radijec in vsestranski umetnik Tadej Toš.

Za svoj program je v začetku uporabil kar aplavz, ki ga je prejel ob hoji na oder, saj ga je analiziral in mladim obrazložil, kako si lahko obrazložimo različno močne aplavze. Nadaljeval je s sodobnimi pripomočki, ki vse bolj želijo nadomestiti knjigo. Kot izjemno velik ljubitelj dobre fizične knjige je mladim približal bogastvo, ki ga knjiga prinaša človeku. Z zapisovanjem so se ohranila tudi izjemna besedila, ki jih po več stoletjih poznamo še danes. Iz glave so šla v roke, iz roke v pero, iz peresa na papir, iz papirja pa preko knjig do ljudi. Izpostavil je Prešernovega Povodnega moža, ki ga je virtuozno publiki pripovedoval skupaj z enim od osnovnošolcev v veliki dvorani IKC Šentjur.

Dopoldne se je nadaljevalo s podelitvijo priznanj zlatim bralcem in zlatim bralkam, ki so si ta naziv pridobili z vsakoletno opravljeno Bralno značko. Letos so nagrajenci iz šol občin Šentjur in Dobje prejeli knjižno nagrado in priznanje iz rok direktorice Knjižnice Šentjur Tatjane Oset in gosta Tadeja Toša. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Dedek Mraz otrokom razdelil kar 1.126 daril

Jure Godler

Naj bodo praznični časi veseli za vse družine

Jure Godler

Prejeli smo: Pomagati družinam in njihovim otrokom

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler

V Lidlovih trgovinah zbirajo hrano za ljudi v stiski

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več