14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Otroški parlament: O pasteh mladostništva še na državni ravni

Ljubljana, 11. 4. 2016 – V sedanjem času je pomembno, da se sliši glas mladih. Društvo prijateljev mladine Slovenije je ena tistih organizacij, ki mladim to dopušča in jih pri tem spodbuja. Kot ste že brali na našem portalu, so se pred tedni parlamentarci šentjurskih osnovnih šol in šole iz Dobja sestali na občinskem parlamentu v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju, kjer so po debatah in predstavitvah izbrali še parlamentarki Anjo Furdi iz OŠ Slivnica pri Celju in Ano Slomšek iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, ki sta mladi šentjurski glas ta ponedeljek zastopali še v Državnem zboru v Ljubljani.

Na začetku je mlade parlamentarce pozdravil gostitelj, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, ki je v svojem nagovoru opozoril predvsem na dialog z mladimi, prav tako pa je poudaril pomembnost izoblikovanja svojega menja: ”Kot dolgoletni pedagog sem v predavalnicah preživel že marsikatero burno razpravo, zato se še kako dobro zavedam pomena oblikovanja lastnega mnenja in kritičnega mišljenja, kar poizkušam prenesti tudi na mlajše generacije, ki jih poučujem. Ker absolutni »prav« ali »narobe« skorajda ne obstajata, je zelo pomembno, da mlade čim prej naučimo, da o svetu, v katerem živijo, ne smejo in ne morejo razmišljati v črno-belih okvirjih, temveč ga morajo dojemati kot paleto neštetih mavričnih odtenkov, prav tako pa je pomembno, da naše misli zanese tudi preko namišljenih okvirjev.”

Predvsem o vzgoji pa je govoril predsednik republike Borut Pahor: ”Zahtevno in odgovorno je vzgajati mlade osebnosti, kot ste vi. Postajate svobodomiselne in pogumne osebnosti, pomembno pa je, da svojih ciljev ne dosegate na račun drugih. Bodite drzni. Kje je meja drznosti, ki si jo boste postavili, pa je odvisno od vaše mladostniške zrelosti. Z znanjem namreč hkrati pridobivate tudi vrednote in pogled na svet, od tega pa je odvisno, kako se boste soočali s spremembami, ki se nam obetajo v prihodnosti.” Eden od mladih parlamentarcev je predsednika vprašal tudi o njegovem mnenju glede dneva brez telefonov, o katerem so mladi razmišljali že na občinskih in regijskih parlamentih, saj ugotavljajo, da se telefone vse preveč uporablja. Idejo je predsednik na marsikatero začudenje zavrnil, saj meni, da si moramo meje postaviti sami. Nadaljeval je še, da je tehnologija tu zato, da nam življenje olajša in nas ne ogroža. Na koncu je mladim parlamentarcem razkril še nekaj svojih spominov na svoja poslanska leta in mladost, v popotnico pa, da naj pazijo drug na drugega ter delajo tako, da bodo lahko vsak večer mirno zaspali.

Parlamentarci so po izčrpnih pozdravih izvolili delovno predsedstvo, v katerem je kot zapisničarka sodelovala tudi šentjurska parlamentarka Anja Furdi, nato pa se razdelili po delavnicah Pasti na spletu, Med vrstniško nasilje, Kako poiskati pomoč, kadar jo potrebujemo in Samopodoba, kjer so nadaljevali delo in izmenjevali mnenja o več tematikah. Svoja mnenja in ugotovitve skupin so nato najprej v Veliki dvorani DZ predstavili, nato pa o njih še razpravljali. Mladi iz celotne Slovenije so tako navrgli marsikateri pogled na pasti mladostništva, teh pa je po njihovih ugotovitvah vse več. Izpostavili so predvsem splet in oglase, ki postajajo vse bolj nasilni. Mladi prav zaradi zavajanj hitro pristanejo na prevare, ki jih lahko pripeljejo do neizbežnih težav. Tudi zanje so našli rešitve, ena od njih je tudi mediatorstvo, ki je že vpeljano na nekaterih šolah po Sloveniji, s programom pa mladi mladim pomagajo premagovati težave in jim nudijo pomoč.

Sklepom skupin so v tem delu prisluhnili tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, vodja poslanke skupine Stranke modernega centra dr. Simona Kustec Lipicer, predsednica in poslanka Nove Slovenije Ljudmila Novak ter drugi s področja šolstva in dela z mladostniki. Ob precej malem številu poslancev smo pogrešili tudi šentjurski poslanski imeni.

Med odmorom je za sentjur.net o temi razprave spregovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

sentjur.net: Kot smo slišali, je predsednik republike g. Pahor zavrnil idejo mladih o dnevu brez telefonov, s pojasnilom, da nam tehnologija ne predstavlja groženj in da si moramo meje postaviti sami. Kakšno pa je vaše stališče o tem?

Če je ta pobuda prišla od mladih, potem je ne bi človek zavrnil. Če je možnost za to, da o takšnem dnevu razmislimo, zakaj vse uporabljamo to tehnologijo, tehnologija je res lahko naš pripomoček, ne more pa biti nadomestilo za reševanje problemov, ki jih imamo; bodisi v družbi bodisi v razmerah v okolju.

sentjur.net: Letošnja tema je Pasti mladostništva. Bi poleg telefonov opozorili še na katero past, ki bi lahko vplivala na mlade ljudi, ki bodo ustvarjali svet?

Mislim, da bi bilo naslednje potrošništvo neka potreba po samozaščiti na podlagi znanja o tem, kako nas skušajo zmanipulirati, da bi določene stvari lahko uporabili, čeprav jih dejansko ne rabimo. To je po mojem najpomembnejša stvar, zato ker tovrstne propagande potekajo na vseh nivojih, del tega sem tudi sam. Zato se je treba zavedati in znati presoditi, torej imeti osnovo za presojo. Brez kritičnega razmišljanja takšna presoja ni možna.

Parlamentarci so na koncu še z veliko večino podprli predlog za temo 27. otroškega parlamenta, ki je postala Otroci in načrtovanje prihodnosti. Mladi bodo tako v naslednjem šolskem letu velik poudarek dali svoji prihodnosti in kako jo doseči. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Nova Slovenija – krščanski demokrati na izletu v Ljubljani

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: 29. nacionalni otroški parlament

Jure Godler

Šentjurski kmetje pred parlamentom

Jure Godler

Prejeli smo: Otroški parlament tudi o modernizaciji šol

Jure Godler

Otroški parlament: Vsak je svoje sreče kovač

Jure Godler

Z visokimi gosti otvorili nove prostore

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več