24 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Gorica pri Slivnici, 8. februar 2022 – V Kulturnem društvu Gorica pri Slivnici so ob Prešernovem dnevu znova izvedli praznični recital na prostem. Organizatorji so v hladnem jutru vsem preverili ustrezne PCT pogoje, da so lahko zasedli svoj poslušalski stol. Z jutranjimi recitali so Goričani začeli že pred tremi leti, ko je bil njihov gost igralec Renato Jenček, lansko leto – v letu korona zaprtja – pa so recital izpeljali na daljavo. Letos so bili ponovno “v živo”, še več, recital je bil edina živa prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v občini.

V goste so povabili Lučko Počkaj, članico ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki se je povabilu prijazno odzvala in se skupaj z ostalimi recitatorji poklonila našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Počkajeva je po rodu Tržačanka, ki je igralstvo študirala v Ljubljani, a se je vrnila v Slovensko stalno gledališče v Trstu, kjer je ustvarjala več let. Leta 2004 je svojo igralsko kariero nadaljevala v SLG Celje, kjer je članica še dandanašnji. Nastopila je tudi v več televizijskih filmih in nadaljevankah in nekaj celovečernih filmih. Svoj glas pa je posodila številnim junakom v radijskih igrah slovenskega igranega programa na Radiu Trst in Radiu Slovenija. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Ljubezen, pesem in domovina

France Prešeren se je v svojih pesmih posvečal predvsem ljubezni in domovini. Prešeren je užil mnog’tere obraze ljubezni. Bila je hipna, bila je bežna, bila je mesena, bila je maščevalna, bila je vzvišena, kratkotrajna, kljubovalna, mladostna, zaletava,” je o občutjih našega največjega pesnika spregovorila Nina Gradič Planko, ki je recital vodila. Poleg Počkajeve so recitirali še Zala Blazina, Nuša Novak, Petra Jovan in Boštjan Rosenstein. Med drugim je bilo moč slišati Prešernove Judovsko dekle, Hčere svet, Kadar previdi učenost zdravnika, Magistrale, Apel in čevljar in druge. Zaključili pa so z Zdravljico.

Odlično recitatorsko jutro je na ploščad Kulturnega doma v Gorici pri Slivnici privabil, kljub zgodnji jutranji uri, polno obiskovalcev. Ker organizatorji zaradi ukrepov svojih gostov niso smeli postreči s toplim napitkom ali zajtrkom, kot je bilo to v navadi dve leti nazaj, so obiskovalcem razdelili PrešerenČek – bon, s katerim so prišli do brezplačne kavice v Gostilni Lesjak ali v Kavarni Ramna. Soorganizator recitala je bil JSKD OI Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Večer posvečen pesniku Karlu Destovniku Kajuhu

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več