14.2 C
Šentjur pri Celju
26/05/2020
sentjur.net

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali

Šentjur, 20. 9. 2019 – Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni se obeležuje 21. septembra. Takrat se po celem svetu odvijajo krajši sprehodi za spomin. Letos so Sprehod za spomin v Društvu Spominčica Šentjur pripravili že sedmo leto zapored. “Trudimo se, da je naš sprehod medgeneracijsko obarvan. Letos smo povabili otroke iz vrtca, prišli so zaposleni iz Doma starejših Šentjur, pridružili pa so se nam še ostali gosti,” je povedala Mojca Stopar iz društva Spominčica Šentjur za pomoč pri demenci za območje Zahodnoštajerske pokrajine. Občina Šentjur, javni zavodi in nekatera šentjurska društva so svojo dejavnost predstavili tudi na stojnicah.

“Namen je osveščanje javnosti, saj je Alzheimerjeva bolezen oziroma demenca problem današnjega časa,” je še dodala Stoparjeva. Zaradi daljše življenjske dobe ljudi vemo, da se demenca pojavlja v starejšem obdobju. S pravočasnim odkrivanjem se lahko bolezen umiri, da ne napreduje. Po grobih ocenah je v Sloveniji obolelih za demenco okoli 33.000 ljudi, to število pa z leti raste. Demenco lahko omilimo z zdravim načinom življenja, dovolj gibanja in “umsko telovadbo”, ni pa dedna.

Na prireditvi, ki so jo pripravili pred občinsko stavbo, je zbrane pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Čestital je Društvu Spominčica Šentjur za organizacijo prireditve in tudi Domu starejših Šentjur, ki bo v kratkem praznoval 20-letnico delovanja. Izpostavil je tudi, da svetovni dan Alzheimerjeve bolezni sovpada s tednom trajnostne mobinosti, ter pohvalil tudi idejo pohoda – starejše so namreč prostovoljci – dijaki ŠCŠ in šentjurski skavti pripeljali na vozičkih od doma starejših do Mestnega trga ter nazaj.

Zbrane je nagovorila tudi direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Razboršek. Izpostavila je tudi način, kako se izogniti demenci – čimveč druženja, biti povezan, skrbeti zase s sprehodi v naravi, z uživanjem zdrave hrane, razmišljati in se predvsem veseliti življenja. To pa je tudi recept za zadovoljno in lepo življenje. Dodala je, da z društvom Spominčica Šentjur že enajst let odlično sodelujejo, prav tako imajo sedež v domu, saj skrbijo za iste ljudi. Poudarila je, da je tudi ogromno prostovoljnega dela, ki ga opravijo člani društva.

V nadaljevanju programa so zapeli otroci iz Vrtca Šentjur, zaigrali sta tudi citrarki LUŠnega orkestra Ladica in Dušanka. Po končanem programu so se starejši na vozičkih še ustavili na stojnicah ter se počasi, v sončnem vremenu, podali nazaj proti domu starejših.

Društvo Spominčica Šentjur

Društvo deluje v Zahodnoštajerski pokrajini, od Rogaške Slatine do Zgornjesavinjske doline. Imajo skupine za samopomoč, nudijo individualne pogovore za svojce in osebe z demenco. Delujejo že 11 let in v tem času so izvedli veliko število predavanj s področja demence. Prav tako pa tudi sami širijo znanje o demenci. “Žal pa demenca še vedno predstavlja stigmo v današnjem okolju,” je še povedala Mojca Stopar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Plaketa državnega sveta tudi Mojci Stopar

Jure Godler

Babi postaja čudna, vse pozabi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več