1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Ob zaključku razstave Slomškova polica na Kocki

Šentjur, 26. 9. 2022Človek se uči, dokler živi in nikoli ni prepozno,” je moto članov Univerze za tretje življensko obdobje, ki se izobražujejo v Ljudski univerzi Šentjur. Člani sodelujejo v številnih krožkih, kot so citrarski, likovni in se drugi. Likovnice pod umetniškim vodstvom Kvirine Martine Zupanc delujejo že 6 let in smo jih v preteklih letih lahko videli na številnih razstavah, sooblikovale so tudi knjige, zbornike, izložbe, popestrile marsikatero prireditev. “Ob vseh teh projektih pa se veliko novega naučile v svetu likovnega izražanja in tudi osebnostno rasle, dve sta imeli priložnost tudi izvesti delavnice v septembru tudi v Romuniji v okviru projekta Seniors in action in odločno sta se odrezali,” je povedala vodja OE LUŠ Alenka Testaniere.

Ideja za Slomškovo knjižno polico ob 160. obletnici Slomškove smrti je nastala pri mentorici Kvirini Martini Zupanc že spomladi, iz nje so potem nastale knjižne kazalke in mape za udeležence Slomškovega simpozija. Ravno v spomin na blaženega Antona Martina Slomška, pa je iz map in kazalk nastala razstava na Kocki, na nekdanjem Svetinovem vrtu. Zaključek ene razstave, res ne pomeni katastrofe ali izgube, je v bistvu rojstvo za novo razstavo. In čez dobrih 14 dni, bodo likovnice na ogled postavile dela na čast še enemu izjemnemu Slovencu – Jožetu Plečniku,” je povedala Zupančeva.

Soavtorstvo knjig

Nekatere knjige so prepolovljene s tanko črto. Likovnice so bile namreč spodbujene k sodelovanju pri nastanku likovnih del – knjigo na robu lista so si morale deliti z drugo likovnico. Prav tako smo se dogovorile, katere ključne barve naj se uporabijo, pri vsaki se zagotovo pojavi svetlo vijolična, zato da bo polica čim bolj povezana. Nekatere likovnice so tudi vešče kaligrafije, tako da so naslovi Slomškove poezije in druge proze izjemno lepo izpisani,” je opisala postopek ustvarjanja mentorica likovnega krožka. Knjige so ustvarjale: Silva Polajžer, Nada Slana, Albina Verhovšek, Marjana Zupanc, Jožica Zapušek, Marjeta Straže in Zlatka Šolinc.

Prireditev sta popestrila Slomškova lika Blaže in Nežica iz avtorjevega učbenika “Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Učbenik je namenil »učitelam ino učencam« tako imenovanih »nedeljskih šol«, ki so eden velikih Slomškovih podvigov, saj je v okviru teh šol v maternem jeziku posredoval takrat osnovno znanje s področja pisanja, zgodovine, naravoslovja, računstva, fizike, zdravstva … pa tudi napotke za krepitev nravnega zdravja, ki je pogoj za lepo sožitje med ljudmi in smernica za »življenja srečno pot«. Nad obema likoma, ki sta ju upodobila brat in sestra Špur, pa že vrsto let bdi Irena ZevnikNa citre pa sta zaigrali prav tako udeleženke UTŽO Irena Štrajhar in Silva Polajžar, ki se učita umetnosti igranja v učni skupini Lušne citre. (Jure Godler)

Sorodne novice

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več