13.2 C
Šentjur pri Celju
16/04/2024
sentjur.net

Ob zaključku šolskega leta v šolo s traktorji

Šentjur, 19. 5. 2023 – Šolsko leto se počasi zaključuje. Prvi se od rednega ocenjevalnega obdobja poslovijo dijaki zaključnih letnikov. Te še sicer čakajo zaključni izpiti ali matura in šele takrat jim bo z ramen padlo breme srednješolskega izobraževanja. Šolski center Šentjur je edina šola s srednješolskim programom pri nas. Konec drugega ocenjevalnega obdobja pa zaključni letniki pripravijo povsem drugače od ostalih šol. V šolo se nekateri dijaki pripeljejo kar z domačimi traktorji. Teh delovnih strojev, ki so za kmetijstvo izrednega pomena, se je na parkirišču za SCŠ zbralo 17.

V kmetijstvu je prihodnost

Po tem ko so se mladi traktoristi razvrstili po parkirnem prostoru smo spregovorili z njimi nekaj besed. Eden izmed njih je Mitja Sivka, ki je zaključil drugi letnik programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev. “Občutki ob koncu šole so odlični. Za to smer sem se odločil, ker me je vedno veselilo delo z mehanizacijo. Traktor pa je zame drugi dom. V njem preživim veliko časa, saj delam doma na kmetiji, kjer je večino dela že prešlo počasi name. Vedno me je veselilo kmetijstvo in mnoge tukaj tudi,” je povedal bodoči prevzemnik kmetije.

“Danes sem prišel v šolo s traktorjem zato, da pokažemo, da imamo tudi traktorje doma. To je postal tudi običaj, saj prihajamo ob zaključku pouka vedno s traktorjem,” je povedal Matija Lobnikar iz Marija Reke in dijak zaključnega letnika programa mehanik kmetijskih strojev. “V današnjih časih je zelo težko biti kmet in tudi mladi prevzemnik. Zdi se mi, da je včasih bilo kmetijstvo bolj cenjeno,” je še dodal. “Dvomim, da se bom lahko na kmetiji sam preživljal, zato bom moral iti v službo, kjer bom imel redni prihodek, da lahko vodim kmetijo naprej,” je zaskrbljeno dodal mladenič.

Vpis se dviguje

“Letošnje leto bo šolanje zaključilo okoli 100 dijakov. Ti zaključujejo programe kmetijsko-podjetniški tehnik, živiljsko-prehranski tehnik, PTI programe, veterinarski tehnik, dvoletne programe in ostale “ nam je zaupala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Monika Očko. V šoli so predajo ključa organizirali vsako leto, prihode s traktorjem v šolo, pa šele drugič zaporedoma. “Ta pobuda je prišla od dijakov samih, saj tudi v ZDA potekajo podobni prihodi s trakotrji v šolo, zato smo se tudi sami odločili za tak prihod zadnji dan pouka,” je povedala ravnateljica. Prihod s traktorji pa so zaključili še trije dijaki, ki so se v šolo podali kar s konji.

“Zanimanje za kmetijstvo še obstaja, vendar, bi na tem mestu želeli še več promocije, oglaševanja in da bi se ljudje bolj zavedali pomembnosti teh poklicov za našo prihodnost,” je dodala Očkova. Vpis v srednješolske programe pa se dviguje. V lanskem letu se jih je vpisalo 100 dijakov, v letošnjem letu pa 120. Po večini so to podeželjski otroci, ki živijo na kmetijah. Največ zanimanja pa je za program mehanik kmetijskih in delovnih strojev, ter veterinarski tehnik.

“Drži, da se vpis otrok dviguje, saj se dviguje tudi populacija otrok, ki se vpisuje v srednješolske programe iz 17.000 na 21.000. Ponujamo programe iz področja prehranske verige, ki so zanimivi programi, saj je hrana tista osnova potrebna za preživetje,” je dodal direktor ŠCŠ mag. Branko Šket.

Predaja ključa

Za večino dijakov, tistih, ki bodo v zaključne letnike vstopili drugo šolsko leto je osrednji dogodek predaja ključa. Kljub rahlemu dežju pa so se dijaki zbrali na šolskem igrišču in vzpodbujali sošolce, ki so se pomerili v igrah, kjer so se morali dokazati z splošnim znanjem pa tudi z močjo in spretnostmi. Zbralo se je pet ekip dijakov različnih smeri. Dijaki in dijakinje so morale za čast in slavo nosilca kluča odgovarjati na vprašanja povezna s šolo – od tega kdo je bil prvi ravnatelj šole itd … pa tudi težke bale sena prekotaliti po začrtanem slalomišču iz enega na drugo stran igrišča. veliko spretosti je bilo potrebno tudi pri prenosu vedra vode s samokolnico, ki sta jo morala voziti dva itd …

Razglasili so tudi naj dijaka Šolskega centra Šentjur, ki je potekalo z glasovanjem. Za ta naziv se je potegovalo 18 kandidatov. Naj dijak je postal Nejc Kodrun, ki je iz rok direkotrja in ravnateljice prejel tudi simbolično darilo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčani najboljši v veterinarskem znanju

Jure Godler

Novi diplomanti ŠCŠ stopili na poslovno pot

Jure Godler

V vrtcu zaključili leto

Jure Godler

Aktivne počitnice na Šolskem centru Šentjur

Jure Godler

Zlati in diamantna maturantka na Šolskem centru Šentjur

Jure Godler

Predstavili raziskovalna dela diplomantov ŠCŠ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več