25.4 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

Resevna, 1. avgust 2022 – Že nekaj časa je znano, da se šentjurski planinci lotevajo rekonstrukcije svojega planinskega doma na Resevni. Ta je v šestdesetletni zgodovini postal priljubljeno rekreativno in družbeno stičišče. Redna uporaba pa na objektu že dalj časa kaže starostne tegobe.

Kot povedo planinci, koča ni bila nikdar celovito obnovljena, saj tudi ni bila nikoli prav zares končana. Prostovoljno delo jo je dodelovalo vse do danes. Je pa bila ena večjih modularnih investicij izvedena v letu 2015, ko so skupaj z najemnico in številnimi donatorji uredili kuhinjo, planinsko soboto, predprostor in stopnice.

Planinsko društvo Šentjur je v letu 2020 naročilo projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo objekta. Ta vključuje tri faze. V prvi bodo oz. so delno že prenovili sanitarije v pritličju, nadstropju in mansardi, v slednji pa se obeta tudi ureditev dveh večjih večnamenskih prostorov. Druga faza obsega celovito prenovo prvega nadstropja, kjer bosta tudi dva apartmaja in dve sobi s skupnimi ležišči. V tretji fazi bo objekt dobil tudi nov zunanji plašč oz. bo energetsko saniran. Po prenovi, ki se že izvaja, bo imel 35 ležišč v dveh nadstropjih.

Planinsko društvo že dalj časa zbira prostovoljna sredstva, ki jim bodo pomagala pri nekaj več kot 400.000 evrov vredni prenovi. Do zdaj so zbrali preko petdeset tisočakov, donacije pa so še vedno možne. Društvo se je prijavilo tudi na državne in evropske razpise ter za prvo ter tretjo fazo skupno pridobilo 108.000 evrov. K projektu je pristopila tudi Občina Šentjur, minuli ponedeljek sta župan mag. Marko Diaci in predsednik PD Šentjur Peter Jevšnik tozadevno podpisala pogodbo o sofinanciranju. Občinski svet je namreč v junijskem rebalansu proračuna za planinski dom na Resevni odobril četrt milijona evrov sofinanciranja, saj, kot so zapisali na občini “Predstavlja pomembno točko zagotavljanja pogojev, da se občani in občanke bolj kakovostno ukvarjajo z rekreacijo športom, in gibalnimi dejavnostmi za ohranjanje zdravja, ter da predstavlja pomembno turistično točko.”

Planinci so spomnili, da je bil dom zgrajen predvsem s prostovoljnim delom članov, ki še vedno v veliki meri skupaj z oskrbnico Iveto Perc skrbijo za objekt. “Obisk je čedalje bolj množičen in nismo bili več v koraku s časom, kar se tiče ponudbe, spalnih kapacitet in ostalega, kar bi dom lahko omogočal.” je dejal Jevšnik. Dom na Resevni letno namreč obišče med 15 in 17 tisoč obiskovalcev, zaradi dnevnih rekreativcev, ki se v vpisne knjige ne vpisujejo, pa ocenjujejo, da je številka še bistveno višja.

Sorodne novice

Na Resevni od danes nova oskrbnika

ViP

 Za lačne želodčke so poskrbeli Catering boys

Tjaša Ferlež

Novogradnja za nove vsebine v Zgornjem trgu

Jure Godler

Na prvomajski Resevni o spoštovanju dela

Jure Godler

V dveh krajevnih skupnostih kmalu nova kanalizacija

ViP

Nujno je, da pojemo in recitiramo pesmi upora

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več