6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

Odprli prenovljeno knjižnico na Ponikvi

Ponikva, 6. november 2015 – “Brati pomeni početi podvige. Brati je možno marsikaj – recimo grozdje, fige in knjige …,” je Nežica pripravila uvod pred slavnostnim vstopom v prenovljene prostore Knjižnice Ponikva. Učenca OŠ Blaža Kocena Ponikva sta seveda ponovno uprizorila znana slomškova lika Blažeta in Nežico, po njegovem verjetno najpomembnejšem pedagoškem delu Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Knjiga, ki je zasnovana kot učbenih v nedeljskih šolah takratnega časa. Zbrane pa je kot prva pozdravila Tatjana Oset, direktorica Knjižnice Šentjur, pod katero sodi tudi krajevna knjižnica Ponikva. “To je sporočilo vsem občanom občine Šentjur, da je naša občina branju prijazen kraj,” je uvodoma povedala direktorica. Poudarila je, da je tradicija knjige na Ponikvi pomembna za vso državo in se poklonila spominu na blaženega škofa Antona Martina Slomška, kateremu gre prvenstvena zasluga, da je knjiga v maternem jeziku našla pot do slovenskega bralca. Ponkovška knjižnica deluje že več kot 30 let, kmalu pa se je pokazalo, da je prostor pretesen, zato so skupaj z lokalno skupnostjo iskali rešitve.

Zaželela je tudi, da bo knjižnica kraj srečevanj, ne glede na politično ali versko opredelitev. Osetova pa se je zahvalila tudi Tatjani Lesnika, ki delo volonterske knjižničarke opravlja že vrsto let. “Tej obnovi smo pristopili predvsem zaradi otrok,” je uvodoma dodal mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur. Poudaril je, da je pomembno, da naše potomce navajamo tudi na knjigo in da jih seznanimo, da ne obstaja samo WiFi in elektronske tablice. Tudi župan je poudaril pomen našega rojaka Slomška in njegova prizadevanja o tem, da lahko danes beremo slovensko literaturo. Zbrane pa je nagovoril tudi predsednik sveta KS Ponikva Igor Dosedla. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali pri prenovi knjižnice. Prostore knjižnice so zaradi velikosti zamenjali s prostori krajevne skupnosti ter priključili še prostor, v katerem je bilo nekoč skladišče. “Prenova prostorov knjižnice je prvi korak pri revitalizaciji tega objekta, ki mu morajo v prihodnosti dati več duše,” je še dodal. Po prerezu otvoritvenega traka pa so si nove prostore vsi zbrani z veseljem ogledali. (Jure Godler)

Sorodne novice

Poleg Artača in Mastnaka tudi drugi znani obrazi na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Nad Ponikvo že plapola zastava

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Tjaša Ferlež

Predstavili knjigo o Josipu Ipavcu – Slovenski Mozart

Jure Godler

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več