6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Ogroženi stanovanjski objekti, plazovi, poškodovane ceste …

Šentjur, 13. 9. 2014 – Močne padavine iz petka na soboto so povzročile pravo razdejanje po občinah Šentjur in Dobje. Na določenih mestih je prestopila Voglajna s pritokoma Pešnico in Kozarico ter ostali hudourniki, po skoraj večini področja občine. Zaradi razmočenega terena so se sprožili številni plazovi, ki še zmeraj grozijo stanovanjskim hišam in gospodarskim objektom. Kmalu po eni zjutraj so bile aktivirane prve ekipe gasilcev, na terenu so bili gasilci večine PGD v Občini Šentjur. Ob štirih zjutraj so bili aktivirani tudi pripadniki civilne zaščite. Trenutno (cca. ob 14. uri) je na terenu 120 gasilcev, aktivirani so tudi delavci podjetja VOC Celje ter javnega podjetja JKP Šentjur.

Deroče vode in plazovi

Največje težave so deroče vode povzročale v Šentjurju, na območju naselja Hruševec, v Gorici pri Slivnici in v Loki pri Žusmu. V jutranjih urah in dopoldanskih urah je voda ogrožala več kot 30 stanovanjskih objektov, tri gospodarske in dva industrijska objekta. Zaradi voda in plazov so bili neprevozni odseki državnih cest Šentjur–Gorica pri Slivnici in Črnolica–Planina pri Sevnici ter na petih odsekih občinskih cest. Zaradi proženja plazov je zaprtih več odsekov občinskih cest. Plaz se je sprožil tudi v Slatini pri Ponikvi, ki je zasul lokalno cesto, ogrožen pa je tudi vikend.

Število objektov, ki jih ogrožajo vode, se po odpravljanju posledic s strani gasilcev in pripadnikov civilne zaščite znižuje, saj ekipe črpajo vodo iz objektov, čistijo nanose blata z dvorišč, prav tako s folijo pokrivajo plazove. Voda je še v sedmih stanovanjskih objektih in v enem industrijskem objektu. Trenutno je v Občini Šentjur evidentiranih trideset plazov, nekateri še ogrožajo tudi stanovanjske objekte. Število evidentiranih plazov se spreminja, saj občani javljajo nove lokacije, pričakovati je, da se bodo zaradi razmočenega terena prožili še v popoldanskem in nočnem času. Opravljajo se ogledi prijavljenih plazov in ocene nevarnosti situacij.  Ekipe, ki odpravljajo posledice ujme, bodo z delom nadaljevale še v popoldanskih urah, ponoči pa bodo vzpostavljena dežurstva. Jutri bodo z delom nadaljevali.

Dobje

Tudi v občini Dobje so zabeležili večjo škodo na komunalni infrastrukturi, objektih in zemljiščih. Močno se je povečal vodostaj Dobjanskega potoka s pritoki in Gračnica s pritoki. Voda je prestopila potočne struge in močno poplavila v dolini občine. Več domačij je zaradi številnih zemeljskih plazov in poškodovanih vozišč odrezanih od sveta. Gasilci PGD Dobje so občanom pomagali izčrpavati vodo iz poplavljenih objektov, označiti in zaščititi zemeljske plazove na občinskih cestah. Vzdrževalci cest odvažajo zemeljske nanose s cestišč in odpravljajo poškodbe teh. Ogroženi so stanovanjski objekti in gospodarska poslopja. V občini Dobje pri Planini niso izključene možnosti morebitnih evakuacij. (J. G., foto: Janko Pušnik, Jelka Godec, Dejan Žafran)

Sorodne novice

Na Kocenovo soboto preizkusili tudi hitre prste

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Deževen dan: vodotoki ponekod prestopili bregove

ViP

Zaključek Martinovih dni na Ponikvi in krst mladega vina

Urša Kajba

20. Slomškov dan katoliških pedagogov na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Za presenečenje je poskrbel štajerski slavček

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več