1.9 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Okrnjena zasedba vinogradnikov potrgala grozdje na krožišču

Gorica pri Slivnici, 4. 10. 2020 – Okrnjena zasedba članov Vinogradniškega društva Sv. Urban se je v nedeljo zbrala na krožišču v Gorici pri Slivnici. Ne, niso imeli namena usmerjati promet, temveč pobrati grozdje iz trt, ki krasijo krožišče, kar pa sodi tudi v protokolarni dogodek društva. Tokrat so zaradi ukrepov, ki veljajo za preprečevanje okužb z covid-19, trto potrgali brez navzočnosti župana. Zaradi varnosti pa na dogodek niso vabili ostalih gostov, niti iz pobratenega hrvaškega Bednja.

Vseeno pa je peščica vinarjev izvedla protokol, kot je v navadi. Zbrane je nagovoril predsednik Vinogradniškega društva Sv. Urban, Milenko Tanšek. Povedal je, da so na krožišču posajene tri različne trte in vsem trem so izmerili sladkorno stopnjo. Potomka šentjurske Modre kavčine, ki je potomka najstarejše slovenske trte v Mariboru, je obrodila rekordno – 8,1 kg grozdja z namerjeno sladkorno stopnjo 14,7. Sauvignonu so namerili 18,2, najvišjo stopnjo pa je imela samorodnica rdeče sorte Bakuš 20,2 sladkorja. Po opravljenem delu so tudi stehtali najtežji grozd v vinogradu potomke, ki je imel presenetljivih 1,06 kg. Sledila je zaslužena malica s pokušino novega mošta vinogradnikov in izmenjava kletarskih izkušenj in opravil.

“V pogovoru smo se tudi dotaknili kulture in spoštovanja samih vinogradov, ki žal prehitro izginjajo iz naravnega okolja. Mislimo, da takšni posegi niso dobra popotnica za naslednje generacije,” je povedal Milenko Tanjšek. Iz statističnih podatkov ima Slovenija še samo 30 % samooskrbe. Vsem vinogradnikom pa so prisotni zaželeli dobro mlado vino in pravilno kulturo pitja “Na zdravje”. (Jure Godler)

Sorodne novice

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Izvajalec prestavil zaporo ceste previdoma za en teden

Jure Godler

Pričetek gradnje krožišča in popolna zapora ceste Dole-Šentjur

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več