5.9 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Okrnjena zasedba vinogradnikov potrgala grozdje na krožišču

Gorica pri Slivnici, 4. 10. 2020 – Okrnjena zasedba članov Vinogradniškega društva Sv. Urban se je v nedeljo zbrala na krožišču v Gorici pri Slivnici. Ne, niso imeli namena usmerjati promet, temveč pobrati grozdje iz trt, ki krasijo krožišče, kar pa sodi tudi v protokolarni dogodek društva. Tokrat so zaradi ukrepov, ki veljajo za preprečevanje okužb z covid-19, trto potrgali brez navzočnosti župana. Zaradi varnosti pa na dogodek niso vabili ostalih gostov, niti iz pobratenega hrvaškega Bednja.

Vseeno pa je peščica vinarjev izvedla protokol, kot je v navadi. Zbrane je nagovoril predsednik Vinogradniškega društva Sv. Urban, Milenko Tanšek. Povedal je, da so na krožišču posajene tri različne trte in vsem trem so izmerili sladkorno stopnjo. Potomka šentjurske Modre kavčine, ki je potomka najstarejše slovenske trte v Mariboru, je obrodila rekordno – 8,1 kg grozdja z namerjeno sladkorno stopnjo 14,7. Sauvignonu so namerili 18,2, najvišjo stopnjo pa je imela samorodnica rdeče sorte Bakuš 20,2 sladkorja. Po opravljenem delu so tudi stehtali najtežji grozd v vinogradu potomke, ki je imel presenetljivih 1,06 kg. Sledila je zaslužena malica s pokušino novega mošta vinogradnikov in izmenjava kletarskih izkušenj in opravil.

“V pogovoru smo se tudi dotaknili kulture in spoštovanja samih vinogradov, ki žal prehitro izginjajo iz naravnega okolja. Mislimo, da takšni posegi niso dobra popotnica za naslednje generacije,” je povedal Milenko Tanjšek. Iz statističnih podatkov ima Slovenija še samo 30 % samooskrbe. Vsem vinogradnikom pa so prisotni zaželeli dobro mlado vino in pravilno kulturo pitja “Na zdravje”. (Jure Godler)

Sorodne novice

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Milenko Tanšek: “Na domačih tleh se počutim svobodnega”

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP

Trgatev 2019: Rdeče vino je odlično za srce

Jure Godler

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več