17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Pesem nas je ohranila, pesmi hvala

Šentjur, 15. 4. 2023 – »Pesem, pesem nas je ohranila, pesmi hvala, pesmi hvala,« je moto, pod katerim že 45 let deluje Ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur. To obletnico delovanja so pevke proslavile tudi v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, kjer so pripravile koncert pod naslovom “Stopinje v času”. Sicer je to praznovanje obletnice zbor načrtoval za pomladni koncert lansko leto, vendar je bilo zaradi omejitev delo zborov oteženo. Zato so s pripravami začele šele v jesenskih mesecih lanskega leta.

V vseh teh letih od leta 1977 so se v zboru zvrstile številne pevke, skozi čas pa je štela zasedba članic zbora med 20-25 pevk. Prva zborovodkinja zbora je bila Jelka Iskra, nasledil jo je pokojni Franc Klinar in nato Emilija Kladnik Sorčan. Sedanja zborovodkinja je Mojca Volavšek. Zbor je v vseh letih delovanja pripravil številne koncerte, nastope na kulturnih dogodkih, v sodelovanju z drugimi zbori v domačem kraju ter gostovanja doma in izven meja.

O zboru

Ipavke so v času delovanja stkale tudi številne prijateljske vezi tudi z Ženskim komornim zborom iz Jirkova, Češke republike. Več kot dvajsetletno sodelovanje med zboroma je bilo pred leti temelj za podpis sodelovanja med Občino Jirkov in Občino Šentjur. Prijateljstvo med zboroma pa se kaže tudi v številnih izmenjavah in gostovanjih pri pevskih prijateljih. Vsako leto, že več kot 30 let, se marca zbor udeleži tudi tradicionalnega srečanja ženskih zborov v Slovenskih Konjicah. Ipavke so v 45 letih delovanja pripravile številne koncerte, nastope na kulturnih dogodkih v domačem kraju ter gostovanja doma in izven meja. 

Ipavčeve pesmi

ŽPZ skladateljev Ipavcev Šentjur nosi ime po eni najpomembnejših rodbin v Šentjurju – Ipavcih. Zato so pevke prvi del koncerta posvetile ravno zborovskim skladbam Ipavcev, ki pa jih je bilo za ženske zbore bore malo. So pa ob klavirski spremljavi Tamare Povh, ki zbor spremlja že vrsto let, zapele tri Ipavčeve – Domovini, Benjamina Ipavca, Zimsko Josipa Ipavca in Predico Gustava Ipavca. Ob 45-letnici delovanja društva pa jim je  uvodoma čestital tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Zahvalil se je tudi za njihov ljubiteljski prispevek k ljubiteljski kulturi v naši občini ter izrazil upanje, da se čez štiri leta vidijo tudi na njihovem 50. jubileju.

Pevke so k sodelovanju povabile tudi številne goste. Na citrah jih je spremljala Tajda Krajnc, ki študira umetnost igranja citer na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu, prav tako pa se poleg citer izobražuje tudi na področju igranja klavirja. Na koncertu je nastopil tudi Duo Con Spiritu – klavirja in violončela; zaigrala sta Tamara Povh in Aleksandar Kuzmanovski iz Celja. Pridružila se jima je tudi šentjurska tolkalistka Ines Ljubej. Vsi nastopajoči skupaj so za konec koncerta zaigrali še Življenje je ljubezen in Najlepše pesmi.

Ob 45-letnici pa so Ipavkam pripravile presenečenje tudi pevke iz Jirkova, ki so za dogodek izvedle preko socialnih omrežij. Tudi razdalja ni bila ovira, da so se predstavnice čeških pevk znašle na šentjurskem odru ter svojim prijateljicam čestitale ob jubileju. Presenečene Ipavke ob čustvenem srečanju niso mogle skivati solza. (Jure Godler)

Sorodne novice

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Predsednik ZKD Slovenije na okrogli mizi o kulturi

Jure Godler

Za zaključek TLK nova razstava na Kocki

Jure Godler

Podelili priznanja zaslužnim kulturnim delavcem

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več