19 C
Šentjur pri Celju
18/05/2024
sentjur.net

Predsednik ZKD Slovenije na okrogli mizi o kulturi

Šentjur, 2. 12. 2022 – Ta veseli dan kulture je neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra – na dan rojstva Franceta Prešerna. Prvič so praznik obeležili leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo, ob 200 letnici pesnikovega rojstva. Na ta dan pa razne kulturne ustanove brezplačno odprejo vrata muzjeskih zbirk obiskovalcem. V Šentjurju pa ta dan pripada ljubiteljski kulturi. Zveza kulturnih društev Šentjur, ki jo vodi Marija Rataj, vsako leto na ta dan pripravi kulturni dogodek, na katerem podelujejo priznanja zaslužnim delavcem v kulturi ali društvom za izredne uspehe.

Kako pritegniti mlade?

Tokrat so si v upravnem odboru praznik zamislili drugače – kot okroglo mizo na temo problematike ljubiteljske kulture. V goste so povabili predsednika Zveze kulturnih društev Slovenije, dr. Tomaža Simetingerja. Pogovor z njim je vodila Barbara Gradič Oset. Dotaknila sta se problematike mladih, ki se ne udeležujejo več društvenih aktivnostih. Osrednji gost večera je tokrat redkim poslušalcem odprl drugačen pogled. “Mladi  so usmerjeni v individualne uspehe in jih je treba nagovarjati na drugačen način,” ter poudaril, da mlade razumemo narobe, ker ne sprejemamo njihovega jezika – kot primer v zborih se dela večinoma klasično in premalo v pevskih tehnikah, ki so popularne danes. Kot primer je navedel tudi Perpetuum Jazzile. 

Sta se pa moderatirica in predsednik ZKDS, strinjala, da se premalo motivira mentorje, ki bi udejstvovanje otrok iz osnovnošolskih klopi prenesli na društveno raven. Prav tako sta ugotovila, da se danes veliko mladih ukvarja z računalništvom, ki ga pa starejši kulturniki ne povezujejo z kulturo, saj “smo še vedno preveč analogni”. Za kulturno popestritev dogodka pa so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici.

Nagrajenci

Zbrane pa je pozdravila tudi organizatorica dogodka Marija Rataj. Ta je v svojem nagovoru predstavila delovanje ZKD Šentjur, v katero je vključenih 30 društev občine Šentjur in eno iz občine Dobje. “Ta veseli dan kulture je praznik kulturnikov na vseh področjih kulture in delovanja, ki je pri nas zelo raznoliko. Ponosni smo na bogato kulturno dediščino, za katero smo dolžni prihodnim generacijam, da jo ohranjamo po vseh najboljših močeh,” je dodala

Na koncu prireditve je podelila tudi dvoje priznanj kulturnikom. Priznanje je prejela Vokalna skupina Glasovir, ki že od leta 2000, na isti dan, 25. decembra, pripravijo božični koncert v farni cerkvi Svetega Jurija. Božični koncerti na božični dan so se prijeli in obiskovalci napolnijo cerkvene klopi do zadnjih kotičkov. Glasovirke želijo praznike polepšati ne le z glasbo, ampak tudi osmisliti in s pesmijo poudariti bistvo Božiča, ki je predvsem mir in družinska sreča. Po dveh desetletjih bodo letos Glasovirke datum spremenile in se na božični dan končno tudi same prepustile domačemu ognjišču.

Priznanje je prejel tudi zborovodja Matej Romih. Priznanje pa so mu predali na njihovi prireditvi. Svojo profesionalno pot kot zborovodja začel 1. aprila leta 1990, ko je prevzel vodenje Mešanega zbora Zarja Šentvid pri Planini, vodenje Moškega zbora Planina pri Sevnici pa dve leti kasneje – leta 1992. V tridesetih letih njegovega ustvarjanja predvsem z domačimi pevci je izdatno prispeval k ohranjanju in razvoju slovenske pesmi, ljudskih običajev in splošne kulturne dediščine. Pušča svojo globoko sled ne le v ljubiteljski kulturi, temveč tudi v vzgojno izobraževalnem procesu v šoli na Planini, kjer z svojo zavzetostjo in prepričljivostjo navduši marsikaterega mladega, da se pridruži najprej otroškem zboru, po osnovni šoli pa še Mešanemu ali Moškemu zboru v Šentvidu in na Planini. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc, VS Glasovir)

Sorodne novice

Ta veseli dan kulture – praznovanje raznolikosti v Šentjurju

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Mala občina s pestrimi talenti

Tjaša Ferlež

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Pesem nas je ohranila, pesmi hvala

Jure Godler

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več