29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Pesmi o času koronavirusa predala podžupanji

Šentjur, 3. 12. 2021 – Na Ta veseli dan kulture je vsestranska ustvarjalka s Planine pri Sevnici Ivanka Uduč v Knjižnici Šentjur predala svojo novo pesniško zbirko Silvi Koželj, podžupanji občine Šentjur. Pesniška zbirka nosi naslov “Od decembra do decembra in naprej: pričevanje dogajanja 2020-2021″. Uvodoma je zbrane pozdravila direktorica knjižnice Tatjana Oset. Izpostavila je, da je pesnica v svojo poezijo strnila misli in občutja o tem posebnem času, v katerem živimo. Opravičila pa je tudi izostanek župana mag. Marka Diacija, ki je napisal tudi spremno besedo pesniški zbirki.

Udučevi je za izdano knjigo čestitala tudi podžupanja Silva Koželj. “Njena poezija je včasiih nagajiva, včasih žalostna, vedno pa v duhu časa. Zato je ta nova pesniška zbirka nov mejnik v delovanju planinske pesnice,” je povedala podžupanja in dodala, da si želi, da bi nas pesnica tudi v prihodnosti razveseljevala s proznimi in pesniškimi deli.

Kronika današnjega časa

Ivanka Uduč se je, preden je prebrala nekaj pesmi iz nove knjige, zahvalila tako občini kot knjižnici, ki sta prepoznali njeno delo, da je vredno luči sveta. Na idejo, da bi zapisala tudi nekaj svojih pesmi na temo korone, jo je vzpodbudil ravno šentjurski župan. Prva pesem, ki je bistvo vseh nadaljnjih stvaritev, je nastala še tisti dan, nosi pa naslov Raj na Zemlji 2020. V svoji poeziji se je pesnica dotaknila osamljenosti, štetja redkega prometa v času zaprtja, pa tudi krčevitega boja za preživetje človeštva. Njene pesmi so pretežno osebno izpovedne, slikajo pa veliko upanje, da bo enkrat konec te koronske grozeče nevarnosti. Ker je pesnica svoja dela tudi označila z datumom nastanka, lahko pesniško zbirko štejemo tudi kot kroniko v rimah današnjega časa. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Šentjurske barve branile kar tri ekipe

Jure Godler

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Po 80 letih še živ spomin na pohod 14. divizije

ViP

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več