6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

V PGD Lokarje obeležili 120-letnico delovanja

Lokarje, 7. 8. 2021 – V soboto so v gasilskem društvu PGD Lokarje s svečano slovesnostjo obeležili 120 let delovanja in obstoja gasilskega društva. PGD Lokarje na tem teritoriju deluje že vse od leta 1900 do danes. Kar eno leto so, zaradi vseh poznanih razlogov, morali čakati, da so to visoko obletnico slovesno obeležili. Ob tem pa so namenu predali še obnovljeno vozilo GVC 16/25.

Sobotno slovesnost so pričeli z glasbeno točko Pihalnega orkestra Šentjur. Po glasbeni točki je predsednik društva, Andrej Županc, vsem zbranim izrekel prijazno dobrodošlico in na kratko predstavil delovanje društva vse od začetka do danes. »120 let je dolgo obdobje, na kar nenazadnje kaže tudi to, da v našem lokalnem okolju ni prav veliko organizacij, ki bi živele in preživele toliko časa. Temelj vsakega prostovoljnega društva so ljudje – prostovoljci. Marsikateri gasilec je že kdaj dobil vprašanje, zakaj dajati svoj prosti čas za gasilstvo in kaj ima od tega. A kdor je gasilec, tega ne sprašuje, ta ima gasilstvo v krvi, ta ve, da je glavna nagrada osebno zadovoljstvo, ko lahko nekomu pomagaš, prispevaš k delovanju in razvoju društva ter izpolnjuješ svoje življenje z delom v društvu. Zdaj, ko naše društvo praznuje tako visok jubilej, lahko rečem, da je naše članstvo močno in da je ravno to najpomembnejše za  prihodnost.«

Predaja vozila

Dobra opremljenost je za vsako gasilsko društvo izjemnega pomena. Da lahko gasilci na kraju intervencije uspešno posredujejo, morajo imeti na voljo dovolj opreme, hkrati pa se morajo tja čim bolj varno pripeljati. V društvu PGD Lokarje so se odločili, da obnovijo vozilo GVC 16/25, ki je ključno ob posredovanju na intervencijah. Zaključek obnove vozila so simbolno obeležili s predajo tlačne cevi, ki bo zapolnila zadnje prosto mesto v vozilu. Cev sta simbolno predala podžupanja občine Šentjur Silva Koželj in predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej. Predala sta jo poveljniku društva Klemnu Korenjaku, ki jo je predal glavnemu vozniku vozila GVC 16/25 Petru Šolincu.

Podelili so priznanja aktivnim članom društva. Srebrni znak Civilne zaščite je predsedniku društva podelila šentjurska podžupanja. Ob 120. obletnici je lokarsko gasilsko društvo  prejelo tudi plaketo GZ Slovenije, ki mu jo je izročil sam predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

Člani gasilskega društva Lokarje so zelo aktivni, zato je prav, da so ob tej jubilejni priložnosti za svoje delo tudi nagrajeni. »Vsi današnji prejemniki društvenih, občinskih in državnih priznanj so veliko prispevali k temu, da je naše društvo dobro in sodobno opremljeno, ter imeli veliko vlogo pri uspešnem delovanju društva. Vsi skupaj in vsak zase se trudijo, da je društvo ustrezno zastopano na različnih gasilskih slovesnostih in skrbijo za njegov dober renome.«

Podelili so društvena odlikovanja

Najprej so podelili društvena odlikovanja, ki so jih prejeli Ivan Bračko, Cvetka Gajšek, Nataša Guzej, Peter Jagodič, Ivan Jug, Branko Klajnšek, Andrej Korenjak, Franc Korenjak, Marjana Korenjak, Anton Košec, Jože Košec, Marinka Košec, Janez Kramaršek, Alenka Mirnik, Jožica Mulej, Branko Planinšek, Marta Podkrižnik, Mojca Podkrižnik, Anton Pušnik, Janko Pušnik, Robert Slomšek, Amadej Tiselj, Igor Tiselj, Klara Tiselj, Metka Tiselj, Mitja Tiselj, Jožef Vrečko, Jože Županc, Elizabeta Čakš, Marko Čakš, Irena Guzej, Peter Košir, Silvester Košir, Bojan Cerjak, Blaž Debelak, Marko Diaci, Jasna Drač, Manja Gobec, Sabina Klajnšek, Aleš Mavrin, Karmen Planinšek in Mitja Podkrižnik.

Poleg društvenih odlikovanj, pa so podelili tudi odlikovanja Gasilske Zveze Šentjur. Priznanja lll. stopnje je prejel Arzenšek Stanislav.  Priznaje II. stopnje so prejeli Bračko Miha, Brložnik Matej, Čakš Barbara, Tiselj David, Klajnšek Mitja inKošir Andrej. Priznanja I. stopnje so prejeli Guzej Dejan, Guzej Grega, Preložnik Boštjan, Preložnik Rok, Tiselj Tomaž, Trbovc Blaž, Zupanc Bojan in Županc Breda.

Državna odlikovanja

Na prireditvi so podelili tudi državna odlikovanja. Odlikovanje III. stopnje so prejeli Andrej Županc, Natalija Tiselj, Breda Trebovc, Nada Županc in Slavko Polajžar. Gasilsko plamenico III. stopnje so prejeli Albin Drač, Simon Cerjak in Klemen Korenjak. Gasilsko plamenico II. stopnje je prejel Peter Šolinc. Gasilsko odlikovanje II. stopnje je dobil Jožef Gajšek. Gasilsko odlikovanje I. stopnje prejmeta  Martin Trebovc in Tomaž Tiselj.

Društvo se je med drugim zahvalilo številnim sponzorjem in »botrom«, ki so prispevali k obnovi vozila GVC 16/25, ki so ga uradno sprejeli na tej prireditvi. Da bodo gasilci z njim naredili veliko varnih kilometrov, ga je blagoslovil domači župnik Mitja Markovič. Seveda so na koncu prireditve gasilskemu društvu PGD Lokarje čestitala tudi druga gasilska društva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Reševali so tudi s pomočjo lestve in koritastih nosil

Tjaša Ferlež

PGD Lokarje: Zakorakali v 121. leto delovanja

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Prenovljeno vozilo GVC 16/25 v PGD Lokarje

Tjaša Ferlež

V Primožu ponovno zagorelo na istem mestu

Tjaša Ferlež

Zagorelo v gozdu na Primožu pri Šentjurju

Jure Godler

PGD Lokarje: Zborovali mladi gasilci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več