28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

PGD Ponikva: Poskrbeli, da je dom zasijal v svežih barvah

Ponikva, 10. 5. 2021 – Leto 2020 je bilo prav posebno tudi v gasilstvu, katerega je močno prizadel Covid-19. Vsi ukrepi in uredbe s strani države so onemogočili normalno delovanje gasilskih zvez, društev in celotne Gasilske zveze Slovenije. Ni bilo več možno izvajati treningov ekip, tekmovanj in druženj. Kljub temu so gasilci PGD Ponikva izkoristili ta čas in gasilski dom odeli v novo, svežo vizualno podobo.

Na soboto, ko v Sloveniji praznujemo slovenski kulturni praznik, so se gasilci prostovoljnega gasilskega društva Ponikva lani zbrali na njihovi redni letni skupščini. Kot se za slovenski kulturni praznik spodobi, so gasilci svojo skupščino najprej začeli s kratkim kulturnim programom, ki so ga pripravili kar domači Podokničarji. To pa je bil tudi zadnji kulturni program pred pandemijo.

Organizirali kviz mladine

Kmalu v mesecu marcu so ponkovški gasilci gostili kviz gasilske mladine Gasilske zveze Šentjur. V prijetnem in sončnem vremenu so se v nedeljo na Ponikvi zbrale ekipe gasilske mladine. Letošnja udeležba ekip na kvizu gasilske mladine je bila najštevilčnejša v zgodovini Gasilske zveze Šentjur. Prijavljenih je bilo skupno 41 ekip, vendar sta zaradi bolezni dve ekipi odpovedali sodelovanje. Tekmovalo je 39 ekip, in sicer 14 ekip pionirjev, 17 ekip mladincev in 8 ekip pripravnikov. Gasilski kviz pa je bil tudi zadnji dogodek v okviru gasilske organizacije.

Že dolgo se je v društvu kazala potreba po nabavi dezinfekcijske naprave za čiščenje dihalnih mask. Gasilci so na lanskem občnem zboru, v mesecu februarju izrazili željo po nabavi dezinfektorske naprave. Na njihovo željo se je velikodušno odzvala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec. Iz svojega žepa je gasilcem podarila donacijo v višini 500 evrov, ki je bila namenjena za nabavo novega dezinfektorja. Dezinfektor za maske skupno stane okoli 600 evrov. Napravo so gasilci že kupili in pripeljali v domači gasilski dom, kjer bo še kako koristno prišla prav pri dezinfekciji dihalnih mask.

Nova fasada na gasilskem domu

Prostovoljno gasilsko društvo Ponikva se je na podlagi potrebe in po dolgoletni želji članov in članic odločilo, da se čez poletje lotijo obnove fasade in tako gasilskemu domu nadenejo novo vizualno podobo. V upravnem odboru so se dogovorili, da bodo fantje fasado obnovili kar sami. Ekipa je svoje delo opravljala vse od konca junija do konca meseca avgusta. Opravljenih je bilo kar 1700 prostovoljnih ur. Poleg ropotanja pripomočkov je bilo velikokrat slišati tudi iskren smeh in veselje delavcev. Omeniti je treba, da so bili gasilci deležni tudi pomoči krajanov, saj so jim radi priskočili na pomoč pri izdelavi fasade.

Finančno sta tudi izdatno pomagali Občina Šentjur in KS Ponikva. Fantje so tako vsako popoldne in občasno že tudi dopoldne od ponedeljka do sobote dva meseca sami delali in počasi napredovali do končnega izdelka, s katerim se lahko pohvalijo sedaj. Res je, da je večino fizičnega dela opravil moški del gasilskega društva, toda pri tem so bile prisotne tudi članice. Skrbele so, da je imela ekipa ob koncu dneva malico, s katero so se okrepčali po napornem delu, občasno pa so jih presenetile tudi s kakšnim sladkim presenečenjem. Ko je delo šlo proti koncu, so tudi one združile moči in očistile gasilski dom tudi znotraj. Zdaj so dela končana in gasilski dom na Ponikvi ima že nov, svež videz

Peš na Kebelj

V mesecu septembru so se fantje že drugo leto zapored podali peš k pobratenem društvu PGD Kebelj. Fantje so v nedeljo zgodaj zjutraj krenili s Ponikve. Pot jih je vodila skozi Lutrje, Slatino, Kraberk, Žiče, Dražo vas, Tepanje, Oplotnico, vse do gasilskega doma na Keblju. Pot, dolga 25 km, ni bila »mačji kašelj«, saj so se fantje srečali tako z ravnino kot s hribi. Dobro je omeniti, da Kebelj leži na severozahodu Bistriškega Pohorja, kjer se gručasta vas Kebelj nahaja na nadmorski višini 677-710 m. Kebelj je skupaj s še šestimi zaselki samostojna krajevna skupnost občine Slovenska Bistrica. Fantje so se s Ponikve na Kebelj peš odpravili že drugič zapovrstjo, sama ideja pa je padla na pobudo gasilskega društva Kebelj, saj sta obe gasilski društvi med seboj tesno povezani. Kot pravijo fantje, je bilo malce naporno, a hkrati zabavno in veselo.

V lanskem letu so gasilci PGD Ponikva zabeležili kar 14 intervencij. Med drugim sta bila dva zelo obsežna požara, v zadnjem so gasilci v objektu našli mrtvo osebo. Poleg tega pa so v lanskem letu gasilci priskočili na pomoč še pri nesrečah, ki jih je povzročilo slabo vreme in nevihte. Posredovali so, ko je v stanovanjsko hišo udarila strela in poškodovala velik del ostrešja. Gasilci so s pomočjo še drugih društev pomagali sanirati posledice in začasno uredili poškodovano streho. Skozi celo leto so skrbeli tudi za razvoz pitne vode, ki se je v lanskem letu kar povečal. To prepisujejo posledicam korona krize, saj so se marsikatera gospodinjstva odločila doma postaviti bazen in se tako izogniti gnečam ob morju.

Kot vsa društva po Sloveniji, si tudi gasilsko društvo Ponikva želi, da bi se situacija čimprej umirila in da bi se življenje vrnilo v normalo, kot smo je bili vajeni. V posebnem interesu pa je to PGD Ponikva, saj v prihodnjem letu praznujejo 100-letnico delovanja. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Pionirji in mladinci GZ Šentjur na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi gostili regijski kviz Gasilske mladine Celjske regije

Tjaša Ferlež

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

Nazdravili letu, ki prihaja

Tjaša Ferlež

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Urša Kajba

Ponkovški gasilci iskali medvede po Kočevju

Urša Kajba
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več