31/05/2020
sentjur.net

PGD Prevorje: Biti gasilec je čast in odgovornost

Prevorje, 28. 1. 2020 – Tako kot v vsakem gasilskem društvu so se zbrali tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Prevorje na svoji letni skupščini, kjer so se ozrli v preteklo leto ter se z novimi cilji in načrti podali novemu naproti. Kot prvi je spregovoril predsednik gasilskega društva Prevorje Jure Jevšnik, ki je predstavil delo društva skozi preteklo leto. Iz njegovega poročila smo lahko razbrali, da so bili v gasilskem društvu aktivni vsi člani in članice vseh generacij.

Veliko časa so posvetili delu z mladino, dodatno izobraževali gasilce operativce, redno so preizkušali gasilko tehniko, jo servisirali in po potrebi tudi zamenjali. Njihove najmlajše člane so po stari navadi peljali v kino in jih ob vrnitvi domov pogostili s pico. Skozi leto so bili aktivni tudi veterani. Udeležili so se izleta veteranov in pomagali razdeliti gasilske koledarje ob koncu leta. Seveda pa so v vsakem društvu pomembne tudi članice, ki so se z dvema ekipama udeležile gasilskega tekmovanja, sodelovale so pri pripravi gasilskih ekip na tekmovanje in še drugo. Za zaključek uspešnega leta so si organizirale krajši pohod po Prevorju, kjer seveda ni manjkalo zabave in druženja.

Čast in odgovornost

Poročilo dela na področju operative je podal poveljnik društva Boštjan Novak. »Biti gasilec je čast in odgovornost, hkrati pa to pomeni biti pripravljen delati za sočloveka in svojo državo, ko vsi drugi obupajo, odidejo ali se ustrašijo. Takrat ostaja gasilec, ki se ne vpraša, koliko časa bo na intervenciji, niti ko zmrzujejo cevi, ali ko je peklenska poletna vročina.« S temi besedami je Novak še posebej poudaril vlogo in pomen prostovoljnih gasilcev v primeru nesreče.

V lanskem letu so imeli tri intervencije, pri tem pa je potrebno poudariti, da gasilske intervencije niso več samo gašenje in reševanje, ampak se njihov spekter nalog hitro širi. Novak se je zahvalil mentorjem ekip za njihov čas in trud ter tekmovalnim ekipam za dosežene rezultate. Za konec pa je k svojemu poročilu dodal »Da nam je vse to uspelo, so za dobro opravljeno gasilsko delo potrebni in zaslužni vsi člani in članice društva.«

V leto 2020 vstopajo pozitivni in pripravljeni na nove izzive. Še naprej bodo svoje delo nadaljevali z mladino in izobraževanji ostalih gasilcev.  V velikem načrtu imajo tudi nakup gasilske prenosne brizgalne. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Večina gasilskih društev priskočila na pomoč z budnicami

Tjaša Ferlež

Štab CZ Šentjur: brez izjem upoštevajte prepoved kurjenja v naravi!!!

ViP

Zagorelo v gozdu na Primožu pri Šentjurju

Jure Godler

PGD Lokarje: Zborovali mladi gasilci

Tjaša Ferlež

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Prihodnje leto praznujejo 75. letnico delovanja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več