25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

PGD Slivnica pri Celju: Ponosni na člane gasilskega društva

Gorica pri Slivnici, 15. 5. 2021 – V lanskem letu, v začetku januarja, je imelo PGD Slivnica pri Celju občni zbor. Po tem datumu so se začele intenzivne priprave na kviz mladine, ki je lani potekal na Ponikvi. Na kvizu so sodelovale štiri ekipe. Dosegli so zadovoljive rezultate, in sicer so pripravniki dosegli odlično 1. in 3. mesto, na kar so v gasilskem društvu zelo ponosni. Po tem pa je pandemija kmalu spremenila načrte gasilcev.

Za tem so bile zaradi epidemije COVIDA-19 ustavljene vse gasilske dejavnosti. Kljub vsemu pa so bili v društvu vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč. Imeli so nekaj intervencij in požarov, vršili so se tudi prevozi pitne vode, ki so bili posledica pomanjkanja pitne vode.

Velik finančni zalogaj

Kljub vsemu pa so imeli za seboj še velik finančni zalogaj. Poplačati so morali drugi največji dolg leasinga v višini 21.000 evrov od skupne vrednosti vozila 280.000 evrov, kot jih je stalo novo gasilsko vozilo. Ob tem je društvo v sodelovanju s KS in GZ Šentjur nabavilo novo vrtno kosilnico za košnjo vadbenega poligona. Društvo je lani nabavilo še dve zaščitni obleki za operativce, kupili so dvižna garažna vrata za nov prizidek za vozilo GVM 1, po požaru so kurilnico na novo sanirali ter poplačali prikolico za prevoz motorne brizgalne. Kljub neugodnim razmeram so s privolitvijo NIJZ in ob upoštevanju ukrepov raznosili koledarje, saj so morali zagotoviti sredstva za plačilo kreditnega obroka.

Takole je meseca decembra predsednik gasilskega društva Slivnica pri Celju Milenko Tanšek nagovoril sokrajane: »Spoštovani sokrajani in sokrajanke, gasilci in gasilke, društva in podjetja, s skupnimi močmi smo v zadnjem desetletju storili ogromno dobrih, humanih del in preživeli skupaj tudi veliko lepih trenutkov. Ker nam je humano delo način življenja in želimo to početi še naprej, imamo voljo, vzamemo si čas, nimamo pa dovolj finančnih sredstev, vas prosimo za prispevek po vaših zmožnostih, da nam tudi sedaj pridete nasproti in nam pomagate pri uresničitvi skupnih ciljev pri poplačilu sedaj še šestletnega dolga.« Kot kaže, so se besede predsednika uresničile in tako jim je uspelo poplačati drugi obrok za novo gasilsko vozilo, ki so ga slavnostno prevzeli meseca septembra 2019, ko so praznovali svojo visoko obletnico – 90 let delovanja društva.

Bogatejši za nekaj operativcev

Lani pa je v prostorih gasilsko-kulturnega doma v Gorici pri Slivnici potekalo tudi izobraževanje za gasilca operativca. Kljub temu, da je predavanje in samo izvedbo prekinila nepričakovana epidemija, se tečajniki in predavatelji niso vdali in, kot je le bilo mogoče, dokončali svoje delo. S tem je Gasilka zveza Šentjur pridobila 50 novih operativcev.

Imajo pa nekateri člani gasilskega društva Slivnica pri Celju na leto 2020 še posebno lepe spomine. V mesecu aprilu v Občini Šentjur nagradijo tiste, ki že nekaj časa puščajo svoj pečat na vidnih mestih. Župan mag. Marko Diaci v znak hvaležnosti, zahvale in podpore  izrazi hvaležnost s podelitvijo priznanj. Lani je priznanje prejelo kar nekaj članov gasilskega društva Slivnica pri Celju.

Priznanje tudi za delo z mladino

Občinsko priznanje za prostovoljno delo z otroki in mladino je prejela Stanka Tanšek, ki je že od rane mladosti predana gasilstvu. Je članica odbora v PGD Slivnica pri Celju in članica komisije za mlade pri GZ Šentjur. Je mentorica za mladino in ima funkcijo višjega gasilskega častnika. Poleg tega že več kot 20 let poje pri Vokalni skupini Kresnice, kjer tudi pomaga pri organizaciji številnih prireditev doma in izven občine. Še posebne zasluge je imela ob praznovanju 90-letnice društva pri izdelavi zbornika. Predsednik PGD Slivnica pri Celju Milenko Tanšek pa je prejel najvišje priznanje Občine Šentjur – občinsko plaketo za vsa njegova humana dela doma in tudi širše.

Zagotovo lahko rečemo, da leto 2020 ni bilo lahko. Gasilci so bili prikrajšani za marsikatero dejavnost, ki je tako ali drugače povezana z društvom. Velik in še bolj skrb vzbujajoči problem pa je zagotovo mladina, ki bo, če bo šlo tako naprej, iskala nove hobije. Kljub vsemu gasilci pozitivno razmišljajo in z optimizmom zrejo v leto 2021. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Milenko Tanšek: “Na domačih tleh se počutim svobodnega”

Jure Godler

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP

VIDEO: Požar zajel župnijsko poslopje

ViP

Slivniški gasilci na stežaj odprli vrata

ViP

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več