18.3 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

Pihalcem je ponovno uspelo

Šentjur, 26. 12. 2018 – Pihalni orkester Šentjur vsako leto pripravi tradicionalni Božično-novoletni koncert. Koncert v športni dvorani Hruševec zahteva veliko organizatorskih naporov, kar pa cenijo tudi obiskovalci, ki so tokrat skoraj do zadnjega kotička napolnili šentjursko dvorano.

Slovenci smo se pred 28 leti odločili za lastno državo in 26. december je državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti, ki sovpada z vsakoletnim datumom koncerta šentjurskih pihalcev. Če smo lansko leto opozorili na pozabljen slavnostni nagovor, ga je letos, kot se spodobi, povedal župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Župan je izpostavil, da smo prazniku leta 2005 dodali tudi besedo enotnost, ki ima globok pomen. “Verjamem, da bomo znali državljani, če bo potrebno, vedno dokazati, da znamo biti ob pomembnih stvareh enotni, kot smo bili leta 1990,” je povedal župan, ter občanom čestital ob prazniku in jim zaželel vesele praznike. Čeprav je bila prireditev posvečena državnemu prazniku, pa so organizatorji “pozabili” na himno in celo na protokolarne zastave.

Voditeljica koncerta Nastija Močnik je izpostavila, da smo v letu 2018 zaznamovali nekaj pomembnih kulturnih obletnic – 110. obletnico smrti bratov Gustava in Benjamina Ipavca, 100. obletnico smrti Ivana Cankarja. Vsi trije pa veljajo za velike branitelje svoje domovine in gradnike slovenske kulture. Zagotovo so tudi oni pridali kamen k mozaiku slovenstva.

V nadaljevanju koncerta se je Pihalnemu orkestru Šentjur, ki ga vodi Jurij Hladnik, pridružil še Mešani mladinski pevski zbor I. Gimnazije Celje. Skupaj so zapeli in zaigrali nekaj znanih zabavnih in, kot se času spodobi, nekaj božičnih melodij. Mešani zbor vodi profesor Tomaž Marčič. Čeprav je bil koncert nekoliko krajši, kot smo ga bili vajeni, je vseeno prispeval k prazničnemu vzdušju in zadovoljil šentjursko občinstvo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ob dnevu državnosti zaigrali na cerkvenem obzidju

Jure Godler

Znova zadonela glasba s cerkvenega obzidja

Jure Godler

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

Koncert pihalcev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Jure Godler

Zaigrali udeleženci poletne šole

Jure Godler

Dan državnosti brez presežnikov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več