18.9 C
Šentjur pri Celju
05/07/2022
sentjur.net

Planinčani imajo pripravljeno idejno zasnovo za nov gasilski dom

Planina pri Sevnici, 15. 4. 2021 – V planu dela za leto 2020, ki so ga potrdili na preteklem občnem zboru, so imeli zastavljenih veliko ciljev, ki pa so deloma ostali neizpolnjeni. Za vse to niso krivi gasilci, ampak epidemija novega koronavirusa, ki ni ohromila samo gasilske dejavnosti, ampak celotno državo. »Leto, ki je za nami, je bilo drugačno. Ni bilo tako pestro, delovno aktivno in bogato kot v preteklih letih,« je uvodoma povedal predsednik društva Andraž Hladin.

Več kot 200 članov

Članice in člani upravnega odbora so se v preteklem letu sestali na dveh rednih sejah. Na začetku januarja je bilo v društvo včlanjenih 156 polnoletnih ter 77 mladoletnih članov, konec leta je bilo polnoletnih članov 163, mladoletnih pa 70. Novih članov v preteklem letu niso pridobili, prav tako nihče izmed članov društva ni zapustil.

V januarju so bili tudi planinski gasilci skupaj s predstavniki vseh društev Gasilske zveze Šentjur prisotni na slavnostnem podpisu pogodbe med GZ Šentjur in Občino Šentjur o opravljanju javne lokalne gasilske službe za leto 2020. Omenjena pogodba je krovni akt, na podlagi katerega tudi PGD Planina pri Sevnici prejema sredstva za delovanje od Občine Šentjur. Udeleževali so se občnih zborov sosednjih gasilskih in tudi drugih društev v kraju, s katerimi sodelujejo, prav tako pa so se pripravljali na njihov občni zbor, ki je bil preteklo leto 15. februarja v dvorani kulturnega doma v Šentvidu pri Planini.

Epidemija je prekrižala načrte

Po občnem zboru so se pričele priprave na kviz mladine, ki je bil 8. marca na Ponikvi. Tam je bilo prisotnih 5 ekip pionirjev in dve ekipi mladincev iz PGD Planina pri Sevnici. Omenjeno tekmovanje je bila zadnja večja aktivnost pred epidemijo, ki je bila razglašena 12. marca. Nekaj dni za tem so bila tudi uradno odpovedana vsa tekmovanja, izobraževanja in vse oblike druženja na vseh ravneh gasilske organizacije.

K sreči v času prvega vala epidemije niso imeli večjih intervencij in drugih potreb po gasilski pomoči, bili so le pozvani k pripravljenosti ob morebitni potrebi po pomoči s strani GZ Šentjur. Po 15. maju so se določene zadeve zvezi z epidemijo nekoliko sprostile, kljub temu pa so v veljavi ostale določene omejitve, posledica katerih je bilo tudi okrnjeno delovanje samega gasilskega društva. V tem času so prejeli na začetku leta naročeno opremo v okviru skupne nabave z GZ Šentjur.

Udeležili so se tudi skupščine GZ Šentjur, ki je bila zaradi epidemije prestavljena na junij. V poletnih mesecih so zaradi vse večje priljubljenosti bazenov našim krajanom z gasilsko cisterno pripeljali večje količine vode, v sled tega je bilo z JKP Šentjur tudi dogovorjeno, da se za potrebe dobave vode lahko uporablja nov hidrant pri žagi Montpreis na Planini pri Sevnici.

Lansko leto so organizirali potujočo budnico

2500 prostovoljnih ur

Na pomoč so planinski gasilci priskočili devetkrat. Skupno so opravili 2500 prostovoljnih ur. Prav tako so se tudi izobraževali. Tečaj za varno delo z motorno žago so opravili Gračnar David, Sehur Miha, Kranjc Janez in Jazbec Matej. Tečaj za operativnega gasilca so opravili Tovornik Matic, Brilej Rok, Uduč Florjan, Poznič Gašper. Specialnost Gašenja notranjih požarov modula A sta opravila Lončarič Timotej in Koprivc Aljaž.

Konec septembra je bil v gasilskem društvu s strani Inšpektorata Republike Slovenije za varstvo pred nevarnimi nesrečami opravljen redni inšpekcijski nadzor. Inšpektor je preveril, če operativni gasilci uporabljajo standardizirano osebno varovalno opremo (skladnost s predpisi, zadostne količine), če ima zavezanec pogodbo o opravljanju javne gasilske službe, če gasilska enota izpolnjuje kadrovske pogoje za določeno kategorijo, v katero je razvrščena, in če imajo vsi operativni gasilci veljavna zdravniška spričevala. Pri pregledu večjih nepravilnosti ni bilo ugotovljenih. Izpostavljeno je bilo, da je zaščitnih oblek glede na število operativcev premalo ter da je oprema, ki je trenutno v uporabi, skladna s predpisi.

Zasnovana je ideja za nov dom

Skozi vse leto je bil aktiven tudi gradbeni odbor. S pomočjo domačinke je bila pripravljena idejna zasnova za nov gasilski dom. Pridobljene so bile tudi ponudbe za izdelavo projektne dokumentacije. Te so bile predstavljene županu občine Šentjur mag. Marku Diaciju, s katerim pa trenutno potekajo pogovori o možnostih sofinanciranja projekta.

»Leto se je končalo, za nami pa je ostalo dosti neizpolnjenih načrtov. Odpadla so tako vsa tekmovanja, vse prireditve, ekskurzija za delovne člane in članice, obiski članov ob visokih obletnicah in še bi lahko naštevali, delo z mladino, članicami in starejšimi gasilkami in gasilci je bilo praktično onemogočeno. Ob koncu naj dodam, da upam, da se dogajanje, povezano z epidemijo, čim prej konča in da se življenje čimprej vrne na stare tirnice. Le tako bo tudi gasilstvo lahko živelo in se razvijalo. Gasilstvo smo namreč ljudje, ki s prostovoljnimi urami, energijo, voljo, znanjem in pogumom dosegamo uspehe v tej prostovoljni dejavnosti,« je kot zadnje še dodal predsednik društva.  (Ferlež Tjaša, Foto: PGD Planina)

Sorodne novice

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Pokazali idejno zasnovo za nov gasilski dom PGD Planina

Tjaša Ferlež

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Darovali hrano za medicinsko osebje na covid-19 oddelku

Jure Godler

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več