5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Po 35 letih obudili prijateljstvo

Nedelja, 24. 9. 2023, je bila za našo šolo poseben dan. Ne samo, da na ta dan praznuje Občina Šentjur, na ta dan smo po 35 letih ponovno sprejeli delegacijo učencev in učiteljev iz OŠ Emilija Ostojić iz srbske Požege. Na šoli smo goste počastili s posebnim sprejemom in krajšim kulturnim programom. Kasneje so imeli priložnost doživeti pouk, spremljali so zanimive ure različnih predmetov in se seznanili z našimi učnimi metodami. Navdušeni so bili nad interaktivnostjo pouka in prijaznostjo naših učencev ter učiteljev. Po ogledu šole smo se skupaj odpravili na ogled Starega gradu v Celju, kjer smo se potopili v zgodovino mesta in spoznali grofe Celjske.

Drugi dan namenili športu in plesu

Začeli smo s športnim dnevom, kjer smo se pomerili v različnih disciplinah, krepili ekipni duh ter spodbujali “fair play”. Učitelji so se prav tako vključili in dokazali, da je šport odličen način za skupno povezovanje. Popoldne so nam učenci iz Požege predstavili svojo šolo, občino in državo, večerni del pa je bil posvečen šolskemu plesu. Vzdušje je bilo prijetno in sproščeno, kar je še dodatno okrepilo naše medsebojne vezi. S tem smo dokazali, da med nami ni meja in da smo ustvarili trdne prijateljske vezi, ki bodo trajale še dolgo.

Tretji dan druženja smo namenili spoznavanju naše prečudovite države. Goste smo odpeljali v Postojnsko jamo, kjer so bili navdušeni nad lepotami, ki jih je ustvarila narava. Tudi bližnje srečanje s človeško ribico je bila zanje nova izkušnja. Popoldan smo obiskali še Ljubljano, ki smo si jo najprej ogledali iz Ljubljanskega gradu, nato pa smo se sprehodili po ulicah. Večer smo zaključili na Trojanah z okušanjem slastnih krofov.

Na pobudo občine

V četrtek smo se učitelji najprej udeležili sprejema pri županu občine Šentjur, mag. Marku Diaciju, saj se je naše sodelovanje obudilo prav na pobudo in željo naše Občine. Sledil je obisk na podružnični šoli Blagovna. Učiteljice so nas pogostile z domačimi dobrotami izpod njihovih rok, otroci pa so z njihovo pomočjo pripravili kratek program in k plesu povabili tudi naše goste. Popoldne je bilo namenjeno druženju, učitelji pa smo spoznavali zgodovino Šentjurja in Ipavcev v Ipavčevi hiši.

Zadnji dan njihovega bivanja v Šentjurju so učenci iz Srbije uspešno in aktivno sodelovali pri pouku. Učitelji smo še enkrat preverili načrt dela za sklop prihajajočih treh izmenjav (april – september – april), kjer bo glavna tema jezik in kultura, ter strnili vtise celotnega in več kot uspešnega tedna. Preživeli smo prekrasen teden, poln nepozabnih doživetij in čustev, in hvaležni smo, da sta šoli po 35 letih ponovno obudili nekdanje vezi. V lepem sončnem vremenu smo našim gostom pomahali v slovo, jim zaželeli srečno pot in si izrekli nasvidenje aprila 2024 v Požegi. (Jasna Drešček, pomočnica ravnatelja OŠ Franja Malgaja Šentjur)

Sorodne novice

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Prejeli smo: Šentjurski osnovnošolci ponovno na smučanju

Jure Godler

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več