17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Šentjur, 7. 5. 2022 – V soboto je v Zgornjem trgu v Šentjurju v sklopu prireditve Šentjurjevo 2022 potekal tudi slavnosten prevzem novega gasilskega vozila Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur. Prostovoljno gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1874 na pobudo takratnega župana Gustava Ipavca in še nekaterih premožnih vplivnih Šentjurčanov. Društva niso ustanovili zaradi modne muhe, ampak zaradi katastrofalnega požara, ki je malo pred tem dodobra uničil dobršen del takratnega zgornjega trga.

Naziv je bil Požarni bran Sv. Jurij ob Južni Železnici. V zgornjem trgu so imeli požarno orodje in pripomočke, ki so jih tedaj lahko kupili. Leta 1882 je bila nabavljena ročna batna brizgalna z večjo zmogljivostjo. Leta 1927 so gasilci ob pomoči prebivalcev dobili prvo motorno brizgalno in leta 1932 prvo gasilsko vozilo, kar je bila strahotna pridobitev. Razvoj je komaj sledil dogodkom in ob veliki podpori prebivalcev je leta 1939 v spodnjem trgu zrasel nov gasilski dom. S to pridobljeno tehniko, je takratno gasilsko društvo v omenjenem obdobju spadalo med najrazvitejša društva v Sloveniji.

Skozi leta so v društvu staro tehniko zamenjali z novo, ki jo sedaj uspešno uporabljajo na svojih intervencijah.  »Danes smo lahko ponosni na naš sodobnejši vozni park. Brez vas občanov, donatorjev, Občine Šentjur, Gasilske zveze, nam to ne bi uspelo. Zato se vsem občanom, donatorjem, občini, Županu in gasilski zvezi zahvaljujem za vse donacije in se priporočam tudi v nadaljno sodelovanje.« se je v svojem govoru zahvalila predsednica društva Damijana Čakš.

Pomen gasilstva

»Vesel sem, da lahko namenu predamo to veliko gasilsko vozilo, ki je že samo v letošnjem letu opravilo kar trideset izvozov na potrebnih intervencijah.«  je v svojem govoru povedal predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej. Med drugim, se je zahvalil društvu za vso pomoč pri epidemiološki situaciji, ter izrazil korektno  sodelovanje tudi v prihodnje.

Mozaik govorov pa je zaključil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci»Gasilstvo ima v naši občini izreden pomen že skozi leta. Vse več se v naših krajih pojavlja naravnih nesreč, zato se  moramo na tej točki pomena gasilstva zavedati vsi skupaj, prav tako kot so se ga zavedali naši predniki sto petdeset let nazaj,« je povedal župan. Ključ vozila je predal poveljniku PGD Šentjur Danilu Matušu. Gasilsko vozilo je blagoslovil  slivniški župnik Marko Šraml. Na sami prireditvi so bile podeljene tudi zahvale vsem, ki so gasilskemu društvu pripomogli ob nakupu novega gasilskega vozila. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Prlekija v malem na Botričnici

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

S pomočjo malih šefov najboljša kisla župa v Hruševec

Jure Godler

Šentjurjevo – Novorojenčkom podelili medovite lipe

Jure Godler

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več