14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Po poti razbojnika Guzeja na Prevorju

Prevorje, 29. 8. 2021 – V nedeljo je že tradicionalno potekal že 13. Guzejev pohod. Tokrat so pohod organizirali člani Planinskega in Kulturnega društva Prevorje, pohoda pa se je udeležilo okoli 50 pohodnikov. Kljub mokremu začetku zadnje avgustovske nedelje, je dan po deseti uri dopoldan presenetil s soncem in zmernimi temperaturami. Množica pohodnikov se je zbrala pred Podružnično osnovno šolo Prevorje od koder so pot nadaljevali po prevorski Guzejevi poti. Na poti so se  srečali s pestro kozjansko krajino, lepo ohranjeno naravo ter prijaznimi in gostoljubnimi ljudmi.

Tatvine in ropi, ki jih je izvajal razbojnik Guzej, so se celih 7 let vrstili po vsej Štajerski in nekaj malega tudi na Hrvaškem. Njegove tarče so bili predvsem gradovi, sejmi in župnišča. S prebrisanimi ukanami je »olajšal« marsikaterega graščaka, župnika ali tudi trgovca. Orožniki so ga lovili od Krškega pa vse do Dunaja, vendar se jim je spretno izmikal vse do leta 1880, ko so ga ustrelili v Košnici pri Prevorju. O Guzaju so še danes poznane številne zgodbe, ki so jih nekateri izmed pohodnikov obujali na označeni poti. Spoznali so, da je bil Guzaj med navadnimi ljudmi priljubljen predvsem, ker je jemal bogatim in pomagal revnim.

Za konec zapeli in zaplesali

Označena pešpot na Prevorju  poteka mimo 15 zanimivih točk, ki pričarajo bogato kulturno dediščino kraja. Pohodniki so se tokrat  podali na pot izpred Guzajeve skulpture pred prevorsko šolo skozi Straško Gorco, se spustili v Skopečno in nadaljevali pot po  Krivici vse do gorce družine Arzenšek, kjer so imeli tudi večji postanek. Domači so za pohodnike pripravili manjšo pogostitev, da so se udeleženci lahko okrepčali in nabrali novih moči za nadaljevanje pohoda.

Od tam  so svoj preostanek poti nadaljevali  čez Vrhe na Lopaco, kjer so se po stoletja starih stopnicah povzpeli na igrišče in tam jih je pričakala hrana in zaključek pohoda. Večina jih je obiskala tudi Guzejev grob na prevorskem pokopališču. Na koncu pa seveda ni šlo brez glasbe in plesa, kot se za tako priložnost tudi spodobi. Pohod je bil odlično izpeljan, na njem pa je bilo veliko smeha in sproščenega kramljanja.  Ta pohod je sestavina šentjurskega poletja, ki ga sofinancira Občina Šentjur, sponzorirala pa sta ga tudi Plank s. p. in KS Prevorje. Največja atrakcija pa so zagotovo bili prijatelji, ki so se poimenovali kar Guzeji prav po tem pohodu. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vrtec Šentjur: Po poteh našega kraja

Jure Godler

Po korona pavzi, ponovno na pohod

Tjaša Ferlež

Ob Kocenovi soboti po »Poti treh ponkovških mož«

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Prvi maj na Slivniškem jezeru v mehurčku

Jure Godler

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več