19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Po treh letih ponovno zbrani na božičnem koncertu

Šentjur, 26. 12.2022 – Tradicionalni Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Šentjur so tudi letos odigrali v športni dvorani OŠ Hruševec Šentjur, pod budno taktirko Jurija Hladnika. Pihalcem je znova uspelo napolniti dvorano, v goste pa so povabili Slovenski oktet. Besede pa je v rime koval Vid Palčnik.

»Tri leta minevajo, kar smo se nazadnje v tej dvorani srečali ob prazniku dneva samostojnosti in enotnosti. Dneva, ko se ne spominjamo le ključnega trenutka slovenske državnosti, pač pa predvsem narodove volje, ki še nikoli poprej in kasneje ni bila tako složna. Demokratična volja, ki se je izpričala 23. decembra 1991, čez nekaj dni, na današnji dan, pa postala tudi uradna in tako zapeljala aktivnosti, ki so junija naslednje leto prinesle samostojno državo. Enotnost torej. Po svoje se zdi nekoliko žalostno, da slavimo nekaj, k čemur se v zadnjih letih Slovenci niti ne trudimo približevati. Pa ravno v časih, ki so svet postavljali na preizkušnjo. Vendarle pa so še področja, ki nas združujejo,« je uvodoma povedal Palčnik.

O enotnosti takrat in danes

Glavni govornik večera je bil tudi župan mag. Marko Diaci, ki je nagovoril zbrano občinstvo v dvorani. Spomnil jih je na dogodke izpred dvaintridesetih let in enotnost, ki je takrat igrala veliko igro znotraj naroda. Žaželel je čestitke organizatorjem za dobro izpeljan koncert in vsem zbranim zaželel lepe in mirne praznike ter vse dobro v prihajajočem letu. Poleg župana pa so bili na koncertu prisotni številni gostje: ministrica za kulturo Republike Slovenije doktorica Asta Vrečko, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije Jelka Godec ter častna občana dr. Janez Šmid in Mihael Bučar.

Pihalni orkester Šentjur je v goste povabil Slovenski oktet. Pobuda za oktet slovenski prišla je od Slovencev iz tujine, rekoč, da tudi petje ubrano spada med slovenske narodne vrline. Z napevom Pri farni cerkvici se je tedaj vse začelo in še vse do danes neprekinjeno, na visoki ravni pelo. Repertoar osmerih mož izjemno širok je in raznolik, ohranjanje in bogatenje slovenske vokalne glasbe pa je le ena njihovih glavnih odlik. (Tjaša Ferlež, Danijel Berden)

Sorodne novice

Božični koncert Pihalnega orkestra Šentjur znova razprodan

Jure Godler

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Igrali božične melodije in okraševali smrečko

Jure Godler

Pihalci na Martinovo napihali zlato

ViP

Kakšna prihodnost nas zares čaka?

Tjaša Ferlež

Sonce pričaralo božično skrivnost

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več