27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Podarite stari osebni osebni računalnik

Šentjur, 29. 10. 2020 – Živimo v času, ko so nas ukrepi za preprečevanje širjenja Covid-19 prikovali na dom. Med prvimi, ki so bili vrženi v drugačno izobraževanje, so tudi šoloobvezni otroci in dijaki. Še kakšna generacija pred njimi se s težavami in tudi prednostmi šole na daljavo ni ukvarjala. Generacija otrok, ki se še šola, pa se je morala dobesedno čez noč prilagoditi novemu načinu izobraževanja. Osnovni pogoj, da pouk na daljavo teče, kot je mišljeno, pa je tudi uporaba osebnega računalnika. Predavanja za učence velikokrat tečejo v živo – učitelji predavajo od doma, šolarji pa jih od svojega doma spremljajo.

Žal pa en domači računalnik že ni več dovolj za nemoteno delo, če je v družini več otrok, saj pouk poteka istočasno za vse šolarje. Tako so se številne družine znašle pred težavo, saj nimajo dovolj računalnikov za vse otroke. V Občinski zvezi prijateljev mladine Šentjur (ZPM) se težav z računalniki, predvsem za socialno šibke družine zavedajo. “Podarili smo že pet osebnih računalnikov otrokom socialno ogroženih družin. Če želimo zadovoljiti vse potrebe otrok, bi jih ta trenutek potrebovali še najmanj 15,” nam je zaupala Albina Karmuzel, predsednica ZPM Šentjur.

Podarite starejši računalnik

Zato se obračamo tudi na vas, spoštovani bralci portala sentjur.net. Če imate doma starejši – ampak tudi ne najstarejši, računalnik, ki deluje, in bi na njem še delali osnovni programi, ki jih šolar potrebuje – Microsoft office in podobno, se obrnite na elektronski naslov ZPM Šentjur albina.karmuzel@gmail.com ali na telefonsko številko predsednice Albine Karmuzel 041 808 793. Z veseljem bodo vaš stari računalnik, ki ga ne potrebujete več ali ne dosega vaših zahtev, vzeli in podarili šoloobveznim otrokom. Računalnik pa bodo strokovnjaki uredili in pripravili za takojšni pouk.

Izposoja tudi na šolah

Nekatere osnovne šole otrokom, ki nimajo dovolj računalnikov, te posojajo iz nabora šolskih računalnikov. Za to je treba kontaktirati šolo individualno. “Na naši šoli smo učencem izposodili kar 15 šolskih računalnikov,” je potrdil ravnatelj OŠ Franja Malgaja Šentjur Jure Radišek. Dodal je, da so na možnost izposoje računalnikov opozarjali na šoli že od začetka šolskega leta, ampak večina se je na šolo obrnila šele sedaj, ko so postavljeni pred dejstvo. Letos je šola prejela 8 računalnikov iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. “Zavedati pa se moramo tudi dejstva, da računalnike potrebujejo tudi naši profesorji, ki imajo tudi svoje šoloobvezne otroke in je njihov domači računalnik v uporabi pri njihovih otrocih,” je še dodal Radišek. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Pomagati družinam in njihovim otrokom

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler

V Lidlovih trgovinah zbirajo hrano za ljudi v stiski

Jure Godler

Naše osnovne šole se prilagajajo pouku na daljavo

Jure Godler

Albina Karmuzel tudi med nominiranci “izjemne osebnosti” 2019

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več