10 C
Šentjur pri Celju
26/09/2020
sentjur.net

Ponkovljani bodo le dočakali rekonstrukcijo ceste

Ponikva, 4. 12. 2018 – Državnozborska poslanka Jelka Godec in poslanski kolega Bojan Podkrajšek sta sklicala poslanski večer na temo rekonstrukcije regionalne ceste Dole-Ponikva-Dolga Gora-Loče. Cesta, katere slabo stanje že dolgo kravžlja živce Ponkovljanom in tistim, ki jo redno uporabljajo, bo v naslednjih letih verjetno doživela rekonstrukcijo, vendar zaenkrat le odsek med Hotunjami in Ponikvo. Poslanka je povabila v prostore PGD Ponikva tudi predstavnike krajanov, predstavnike Direkcije za ceste, projektanta in tudi župana občine Šentjur mag. Marka Diacija.

Predstavnik Direkcije za ceste Tomaž Willenpart je zbranim razložil, da predstavljena investicija zajema slabe 4 km dolgi odsek. Projekt je bil dopolnjen in zaključen letošnjo pomlad, vsebuje pa celotno rekonstrukcijo cestnega odseka skupaj s prehodi, priključki, komunalnimi vodi, razsvetljavo, avtobusnim postajališčem itd. Zadnje štetje prometa je pokazalo, da je promet na tej cesti nekoliko padel in v letu 2017 je bilo preštetih 2068 vozil povprečnega dnevnega prometa. Projekt je razdeljen na štiri etape, skupna vrednost investicije pa je ocenjena na 5,2 milijona evrov. Willenpart je poudaril, da se bodo v kratkem oglasili odgovorni za projekt pri stanovalcih za morebiten odkup zemljišč, kjer se bo mogoče zamaknilo cestišče. Predviden odkup potrebnih zemljišč bo sredi naslednjega leta.

Predstavili projekt

Podrobneje je projekt opisal projektant Andrej Pogačnik. Rekonstrukcija ceste se bo začela od železniškega prehoda mimo drevoreda, ki je zaščitena naravna dediščina, zato se na tem mestu cesta ne bo širila. Sledi 16 % strm vzpon, ki bo z rekostrukcijo malo zmanjšan – na skoraj 14 %, prav tako nova cesta ne bo imela tako ostrega ovinka. Pri rekonstrukciji je potrebno paziti, da ostane vozišče v največ gaberitu +- 15 metrov. Za novo traso bi bilo potrebno novo umeščanje v prostor, kar bi zamaknilo gradnjo za nekaj let. Cesta se bo delno razširila skozi Ponikvo, pločnik naj bi se po projektu nadaljeval po desni strani, kot je sedaj. Klanec pri bencinski črpali se bo malo ublažil, v nadaljevanju te ceste pa je predviden pločnik po drugi strani ceste – levi, do konca Ponikve. Cesta se bo nadaljevala izven naselja po cesti po gozdu in sledi v nadaljevanju obstoječi cesti, razširitve pa se bodo izvedle na zgornjo stran – ta faza rekonstrukcije pa bo do Ostrožnega. Vozišče v eno smer bo široko 2,75 metra po eni strani in v naselju bo še pločnik.

Pobude javnosti in župana

Ponkovljani so na projektanta in predstavnika direkcije naslovili številna vprašanja, spraševali so za širino ceste ter za morebitno kolesarsko stezo, ki bi Ponikvo postavila na zemljevid kolesarskih poti. Več o bodočih kolesarskih povezavah je povedal tudi župan mag. Marko Diaci. Uporabniki te ceste so imeli številna vprašanja glede zimskega vzdrževanja ceste, ki naj bi bilo slabo. Grajali so pripravljavce, da se še nihče ni oglasil pri njih, čeprav so bila že izvedena določena geomerska merjenja. Občani so izrazili nasprotovanje umestitvi pločnika po levi strani in predlagali spremembo projekta, ki ga bo projektant narisal v prihodnjih dveh mesecih.

Izpostavili so veliko željo za prikazovalnik hitrosti, ki bi bil umeščen pred vstopom v naselje Ponikva. Predstavljalci projekta niso bili navdušeni nad širšim voznim pasom, saj bi posledično morali odkupiti več zemlje, asfaltirati večjo površino, kar pa bi precej podražilo projekt. Župan je ponudil podoro občine pri izvedbi projekta, kar bi precej pohitrilo zadeve, poslanka Godčeva pa je obljubila, da se bo z amadmaji in drugače prizadevala tudi v državnem zboru, da se rekonstrukcija ceste Dole-Ponikva-Loče začne čimprej izvajati. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več