27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

“Portugalc” našel novo domovanje na Ponikvi

Ponikva, 9. 9. 2022 – Za prostovoljna gasilska društva je prevzem novega vozila velik in pomemben praznik. Do nove cisterne namenjene predvsem za gozdne požare so prišli tudi člani PGD Ponikva. Nagradnjo tovornega vozila so po dolgih usklajevanjih naročili na Portugalskem – zato se je novega vozila prijelo ime “Portugalc”. Prireditev pa so začeli, kot se spodobi slavnostno – z prihodom praporjev in himno Republike Slovenije. Uvodoma je zbrane pozdravil Roman Pevec, ki je prevzel vlogo moderatorja. Poleti so v PGD Ponikva obeležili 100. obletnico ustanovitve. Takrat so gasilci prevzeli moštveno vozilo.

Za gozdne požare

Uraden naziv vozila, ki so ga prevzeli tokrat je GCGP-2 – gasilska cisterna za gozdne požare -2. O postopku nabave avtomobila je spregovoril tudi predsednik PGD Ponikva Franc Hrovatič. “Sprva smo ponkovški gasilci razmišljali o nadgradnji vozila, ki smo ga kupili ob 80. obletnici delovanja – 20 let nazaj. Po dolgem premisleku so se odločili za nabavo novega vozila, ne za nagradnjo starega. S tem, da so bili omejeni z višino vozila – zaradi prenizke garaže in seveda finančnih zmožnosti,” je povedal Hrovatič. Gasilec Boštjan Buser je našel vozilo, ki bi jim ustrezalo na Portugalskem. Sledile so izmenjave elektronskih sporočil, Uroš Siter in Roman Pevec, pa sta celo odšla na Portugalsko k izvajalcu nadgranje.

Po končani sestavi vozila so, 24. avgusta, Siter, Pevec in Jan Andrinek pripeljali vozilo po 2600 km poti na svojo končno destinacijo – Ponikvo. Marcedes Benz Axor – “Portugalc” je gasilsko vozilo, ki ima neodvisen sistem za lastno zaščito – polivanje šasije, gum in zaščitne napeljave, ki je pomembna za gasilske požare. Ima prenosen vodni top, 8.000 litrski rezervoar za vodo, jekleno zaščito kabine itd … Bernarda Horvat pa je pripravila grafični dizajn vozila. Vrednost vozila je znašala 140.000 evrov.

Podelili še priznanja

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Za vsako takšno pridobitev je potreben velik trud in angažma,” je povedal župan, ter dodal, da bi bila potreba po gašenju z novim vozilom čim manjša. Gasilcem je čestitala tudi poslanka Jelka Godec, ki je poleg čestitke, hudomušno predlagala, da naj registrska tablica na gasilu kar ostane – znak države “P”, pa bi lahko pomenil tudi Ponikvo. Zbrane je nagovoril tudi poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok.

Podelili so tudi priznanja tistim najzaslužnejšim, ki so se zelo trudili za novo vozilo. Priznanja so prejeli Peter in Boštjan Buser, Uroš Siter, Jan Andrinek, Roman Pevec, poveljnik GZŠ Martin Cmok in župan mag. Marko Diaci. Ključ vozila je prevzel Andrinek, ki je tudi poklicni šofer. Vozilo je blagoslovil duhovnik Janez Lesnika, generani vikar Mariborske nadškofije.

Tekmovanje

Na Ponikvi pa so poleg svečanega prevzema “Portugalca” izvedli še gasilsko tekmovanje. Ekipe prostovoljnih gasilskih društev so se lahko pomerile v vaji z motorno brizgalno po pravilih CTIFF, v hitri mokri vaji Loeshengriff, izvedli pa so tudi tekmovanje za memorial Ivana Buserja. Med članicami so v vaji z motorno brizgalno zmagale gasilke PGD Lesično, pred PGD Šentvid, v mokri vaji pa gasile iz Trnovlja pred Zrečami. Med sabo so se pomerili tudi gasilci – v vaji z motorno brizgalno so bili najhitrejši gasilci iz ekipe Lokarje 1, pred ekipo Sveti Štefan 1 in Dramlje. V hitri mokri vaji so bili najhitrejši gasilci iz PGD Socka pred PGD Dobje in PGD Zabukovica MRC. Memorial Ivana Buserja so osvojili gasilci iz Socke.

Večer pa so zaključili z veselico. Igral je ansambel Stil, ogromen šotor pred OŠ Blaža Kocena Ponikva pa so mladi in malo manj mladi napolnili do zadnjega kotička in rajali še dolgo v jutro. (Jure Godler)

Sorodne novice

Spomnili so se sv. Florjana

Jure Godler

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Jure Godler

Nazdravili letu, ki prihaja

Tjaša Ferlež

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Urša Kajba
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več