27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Gorica pri Slivnici, 5. 3. 2020 – Člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici so v avli tamkajšnjega kulturnega doma pripravili zanimivo predavanje. V goste so povabili profesorico razrednega pouka in avanturistko iz Sesljana pri Trstu Jasno Tuta. Njen nemirni duh ji ni dal miru, zato se je po študiju odločila “da gre pogledat, kaj je za obzorjem.”

Najprej je z nahrbtnikom na ramenih prepotovala Tajsko, Malezijo in Avstralijo, kjer je spoznala Ricka in skupaj z njim prepotovala še Mehiko, Francosko Polinezijo in druge eksotične kraje. V Gorici pri Slivnici je predstavila svoje potovanje po Francoski Polineziji. Ker je popotnica tudi avtorica dveh zanimivih knjig o popotovanju Moj svet sredi oceana in Vse barve Polinezije, jo je uvodoma predstavila Nina Gradič Planko. Prebrala je nekaj odlomkov prve knjige ter prepustila besedo Jasni Tuta.

32 dni samo z morjem

S sedaj že bivšim partnerjem Rickom sta se podala na zelo dolgo potovanje iz Mehike do Francoske Polinezije. Čeprav se je v potopisu posvetila predvsem cilju dolge plovbe, je omenila tudi vse težave in vprašanja, ki so ji rojila po glavi na 32-dnevni poti skozi brezmejni Tihi ocean. Kjer dober mesec nista imela stika z drugimi ljudmi in vse okoli njiju je bila le voda – tista mirna, kot tista viharna s šestmetrskimi valovi. Na koncu dolge osame sta le ogledala njun cilj – Markeške otoke, ki sodijo pod Francosko Polinezijo. Ravno na tem mestu pa se je začel tudi potopis.

S posebnim žarom v očeh je opisovala vsa doživetja, ki jih je Slovenka živela na svojem popotovanju. Obala Markeških otokov je črna zaradi vulkanskega izvora, voda pa motna, zato sta se odmaknila na enega od atolov, ki počasi izginjajo in jih bo v nekaj 100 letih morje povsem preplavilo. Pred cikloni sta tam preživela več mesecev, brez turistov, le redko se je mimo pripeljala kakšna druga jadrnica. Turistov na Markeških otokih ni. Ti najdejo svoj oddih na veliko bolj obljudenih otokih Bore Bore, Tahitija, Fidžija in drugje.

Navezala je stik z domačini in z zanimanjem opazovala navade tamkajšnjega prebivalca, ki – zanimivo – ne marajo Francozov, četudi živijo pod njihovo zastavo. Jeza do nekdanjih kolonistov je nastala predvsem zaradi preizkušanja atomskega orožja na njihovih otokih. Ker sta bila oba Evropejca, vizuma za otočje evropske države nista potrebovala. Zanimivo predavanje si je ogledalo lepo število domačinov, ki so na koncu predavanja lahko tudi kupili eno izmed njenih knjig. (Jure Godler)

Sorodne novice

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več