19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Gorica pri Slivnici, 8. 10. 2023 – V Šentjurju imamo uradno zasajeni kar dve potomki najstarejše trte – prvo, ki je tudi protokolarna občinska trta v Zgornjem trgu in so jo nasadili leta 2010, ter drugo v krožišču v Gorici pri Slivnici, ki so jo nasadili leta 2014. Obe modri kavčini oz. žametovki sta se prijeli in odlično uspevata ter vsako leto bogato obrodita. Takoj po trgatvi v Šentjurju so trgatev pripravili tudi v Gorici pri Slivnici, kjer krožišče krasita velika stara preša in vodnjak.

Preden so zbrani v nedeljo poprijeli za škarje in se lotili trgatve, jih je pozdravil Milenko Tanšek, predsednik Društva vinogradnikov Sveti Urban. Zahvalil se je tudi Stanku Lesjaku, ki vse leto skrbi za trto na goriškem krožišču. Družno so pred trgatvijo preverili tudi sladkobo v grozdju, ki je bila letos glede na vremenske razmere razmeroma nizka. Na refraktometru se je črta ustavila na 76 g/L.

Trgatev je začel šentjurski župan mag. Marko Diaci, pridružili pa so se mu še vinska kraljica Svete Helene Monika Narat in Robi Romih, vinar leta Sv. Helene, ter ostali zbrani. Po končanem napornem delu so se zbrani okrepčali s hrano in z moštom, ki so ga na trgatev prinesli vinogradniki in predsednica Društva Sv. Helene, Damjana Gračnar. Trgatve pa so se tudi udeležili prijatelji iz Hrvaške – Udruge vinogradara iz Jesenj. Za pravo vzdušje na trgatvi pa je poskrbel ljudski godec in harmonikar Viki Novak. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na zboru vinogradnikov podelili diplome in priznanja

Milenka Blažević

Prejeli smo: Obiskali tovarno traktorjev Same

Jure Godler

Urbanski vinogradniki si želijo prapor

ViP

Kurenti vdrli na gasilski občni zbor

ViP

Krožišče v Bukovju bogatejše za vinsko trto

ViP

Na zboru podelili medalje in priznanje  

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več