18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Šentjur, 5. 12. 2023 – Decembsko dogajanje je tudi pri nas v polnem razmahu. Ponovno so številni organizatorji pripravili zanimive dogodke, ki bodo popestrili zadnje dni leta 2023. Zato so domači kulturniki povabili predstavnike sedme sile na “kulturni zajtrk”, kjer so predstavili novo številko Kulturne z(a)veze in povabili na decembrsko dogajanje v šentjurski občini.

V Centru kulture Gustav, objektu, ki so ga ljubiteljski kulturniki vzeli za svojega, je zbrane uvodoma pozdravila Barbara Gradič Oset, predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur. “Namen ZKD Šentjur je povezovanje društev, sodelovanje in promocija ljubiteljske kulture. Zveza deluje iz sredstev, ki jih prejmemo iz občinskega proračuna in s tem izvajajmo svoj program in sofinanciramo programe naših članic,” je kratko opisala delovanje ZKD Šentjur predsednica. V zvezi pa že četrto leto izdajajo tudi časopis posvečen kulturi – Kulturna z(a)veza, ki so ga prvič izdali na 50-letnico delovanja zveze, leta 2020. Praviloma pa luč sveta ugleda na Ta veseli dan kulture.

Projekti, pomembni za lokalno okolje

“V Kulturni z(a)avezi smo se dotaknili tudi nekdanjih projektov naših društev, za katere menimo, da ne smejo iti v pozabo. Tako smo letos izpostavili tudi 50. prireditev ‘Pokaži, kaj znaš’, ki jo pripravljajo v Kulturnem društvu Dobje. Ravno za to prireditev pa je omenjenemu društvu ZKD Šentjur, pred nekaj dnevi, podelila tudi letošnje priznanje,” je povedal Jure Godler, eden izmed urednikov kulturnega časopisa. V uredniškem odboru pa sta poleg njega biliu še Kvirina Martina Zupanc in Barbara Gradič Oset. Izpostavil je tudi intervju z uspešnim skladateljem in glasbenikom Maticem Romihom ter pogovor z Marijo Frece Perc in Štefko Planko iz Kulturnega društva Prevoje. “Slednje društvo je dislocirano glede na center dogajanja v Šentjurju, a so ravno zaradi tega zelo pomembni za sam kraj, saj kreirajo tudi utrip dogajanja na Prevorju,” je še dodal.

Praznični utrip ustvarjamo skupaj

Kvirina Martina Zupanc je dodala, da je smo se spomnili tudi leta, posvečenega Edvardu Ravnikarju, kjer so njegova arhitekturna dela upodabljale likovnice Ljudske univerze Šentjur. Predstavila pa je tudi nekaj aktivnosti, ki jih izvajajo v Razvojni agenciji Kozjansko, ki je zadolžena za decembrski vizualni utrip kraja. “Smo drugačni od ostalih občin, saj praznični utrip ustvarjamo skupaj. Naši občani so na medgeneracijskem dogodku ustvarili kar 67 vencev, ki krasijo zgornjetrško ulico, kar počnemo že tretje leto zapored, letos pa smo venčke tudi osvetlili,” je povedala Zupančeva.

Izvedli so tudi simbolični prižig lučk v Zgornjem trgu, in sicer na predvečer Tega veselega dneva kulture. Prav tako so znova pripravili pravljični gozd, kjer so društva in ustanove okraševale svoje smrečice. “Vsako leto je okraševalcev več – predlani jih je bilo 23, lani 32, letos pa že 42,” je povedala Kvirina Martina Zupanc. Izpostavila je tudi noviteto pri nas – Božičkvo pisarno na vrtu Centra kulture Gustav. Za ta namen so okrasili utico s hrastači, zavili darila, stolov, gugalnika … ter znova je sodelovalo pri pripravi ali izposoji veliko število ljudi, ki so doprinesli k letošnjemu decembrskemu utripu.

O Štefki Drolc in decembrskem dogajanju

Ena izpostavljenih oseb v tej številki Kulturne z(a)veze je tudi ena največjih slovenskih igralk, Štefka Drolc. Rodila se je na Ponikvi – v Vili Vrtnica pred natanko 100 leti. “Igralki smo posvetiti več pozornosti, zato se bomo Štefki Drolc poklonili 22. decembra na osrednji prireditvi z naslovom “Srečna sem, da sem igralka” v IKC Šentjur. Bila je popolnoma predana svojemu poklicu,” je povedala Anita Koleša, vodja izpostave JSKD Šentjur. Sogovornik na prireditvi bo igralec Ivo Ban. Prav tako pa bodo v Kulturnem domu Ponikva razstavljene njene fotografije.

O številnih prireditvah, ki jih ne smemo zamuditi, pa je spregovorila tudi Judita Methans Šarlah, vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur. “Letos so decembrski dogodki pestri. Trudimo se, da kulturno dogajanje zaživi tudi izven mesta Šentjur in v ostalih predelih naše občine,” je povedala vodja oddelka. Dogodki pa so zbrani v koledarju prireditev, ki ga vsak mesec izdajo na Občini Šentjur. Predstavila pa je prihajajoče decembrske dogodke. Na koncu pa so se vsi zbrani še podružili tudi na zajtrku in na kavi ter si ob odhodu z zanimanjem ogledali še Božičkovo pisarno. (Jure Godler)

Sorodne novice

KULinarični in KULturni bazar postregel z raznolikostjo

Jure Godler

V domu starejših družno prepevali stare slovenske pesmi

Jure Godler

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

Odkrit pogovor o življenju, smrti in žalovanju na Aninem večeru

Jure Godler

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler

Ta veseli dan kulture – praznovanje raznolikosti v Šentjurju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več