18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Predstavili zbornik Minevanje in spomini

Šentjur, 9. 3. 2018 – V avli Ipavčevega kulturnega doma Šentjur so člani Literarnega društva Šentjur predstavili že 17. Zbornik, kjer so zajeli litararna dela več kot 30 domačih ustvarjalcev. Za uvod pa sta s sanjavim in čutnim jazzom tokrat maloštevilne poslušalce zazibala v glasbo študenta glasbe Žan Cesar na krilovki in trobenti ter Tilen Gavranovič na kitari. Predsednica društva Lučka Palir Mavrič je nagovorila zbrane o bolečini minevanja, “vse, kar je bilo in je minilo, je bolje, kot da nikoli ne bi bilo”, ter nadaljevala, da je vedno težko preboleti tisto, kar nikoli več ne bo. Besede je vzela iz spominov Tončija Babiča, ki jih je zapisal v spomin Jožeta Mastnaka Marjana ter jih navezala na naslov letošnjega Zbornika – Minevanje in spomini.

Predsednica se je spomnila tudi pokojnega aforista in literata Mastnaka ter priznala, da je za njim zazevala velika praznina. Zato so v Zborniku posebno mesto namenili tudi njemu. Njemu pa je posvetila pesem tudi Veronika Gradišek. V nadaljevanju je Polonca Jazbinšek prebirala odlomke objavljenih besedil in pesmi, glasbeni duet pa je poskrbel za glasbeni predah. Zbornik je uredil Aleš Jelenko, ki je prav tako nagovoril zbrane. Urednik je objavil dobro polovico prispelih tekstov, ker so bili napisani z “zelo dobro kritično distanco”. “Zbornik je pomemben steber na literarnem področju,” ter je literatom položil na srce, da še vedno prispevajo k izdaji tega. Zbornik je s svojimi ilustracijami okrasila mlada šentjurska slikarka Kvirina Martina Zupanc, katere likovno delo je bilo celo uvrščeno na državno razstavo likovnih del, ki jo organizira JSKD. Njene originalne ilustracije pa so organizatorji uokvirili in razobesili po avli. Literati so zbornik prejeli v zahvalo, za ostale pa je bil na voljo po simbolični ceni. Na koncu predstavitve pa so poskbeli še za prigrizek in klepet. (Jure Godler)

Sorodne novice

Literati predstavili svoj pridelek – Z besedami o srčnosti

Jure Godler

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

KUL bazar je bil kul

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več