8.7 C
Šentjur pri Celju
01/10/2020
sentjur.net

Pregreto olje povzročilo požar

Šentjur, 10. junij – Nesreča nikoli ne počiva, zato je pomembno, da se v primeru nevarnosti lahko zanesemo na ljudi, ki nam prihitijo na pomoč. Kadar pride do požara, so v prvi vrsti gasilci tisti, ki rešujejo življenja. Zato je toliko bolj pomembna ustrezna pripravljenost za primer nesreče. PGD Šentjur je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Šentjur, OO RK Šentjur in Policijsko postajo Šentjur izvedlo operativno gasilsko vajo »Visoka stavba 2017«. Vaja je bila namenjena preverjanju pripravljenosti, usposobljenosti in predstavitvi posredovanja v primeru požara v visokih stavbah. Na vaji so se posvetili tudi medsebojnemu sodelovanju gasilskih enot, reševalcev in policije.

»Zagorelo« je v večstanovanjski stavbi na naslovu Na Lipico 4, kjer je zaradi pregretega olja požar zajel celotno kuhinjo in se začel širiti v zgornja nadstropja, dim pa je zajel celotno stavbo. V višjih nadstropjih so ostali ujeti stanovalci, ki zaradi dima niso mogli zapustiti stavbe. Klic na 112 je alarmiral enoto PGD Šentjur in PGD Lokarje, ob ogledu kraja nesreče pa so aktivirali tudi enoto bolničarjev OO RK Šentjur in policijo. Operativa je bila razdeljena na tri sektorje: notranji sektor (gašenje in reševanje), zunanji sektor (varnost in podpora), sektor višina (reševanje z vrvno tehniko). Prioriteta je bila ,reševanje ljudi.

Reševali stanovalce

Vaja je predstavila evakuacijo, reševanje, gašenje in prezračevanje. Najprej se je začelo reševanje in evakuacija ujetih stanovalcev. Sprva so evakuirali stanovalce nižjih nadstropij in reševali ponesrečene nižjih nadstropij s pomočjo lestve in nosil, izvajali so notranje napade skozi vhodna vrata, prezračevali s pomočjo prezračevalnika in nato še reševali ujete stanovalce višjih nadstropij s pomočjo vrvne tehnike in poševne žičnice. Vsi stanovalci in ponesrečenci so bili uspešno evakuirani, požar pa pogašen, ponesrečence so reševalci ustrezno oskrbeli, težje ranjene pa prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

PGD je vajo izvedlo z namenom, da bi njihove člane preverili v postopkih gašenja in reševanja, poučili enote o postopkih prezračevanja objekta, izvedli reševanje ponesrečenih iz nižjih nadstropij s pomočjo lestve in nosil, iz višjih nadstropij pa s pomočjo vrvne tehnike in poševne žičnice. Obenem pa so tudi utrjevali znanje članov PGD v pregledu prostorov in sodelovanju med napadalnimi skupinami.

Vajo si je ogledalo tudi veliko število mimoidočih, ki so tako dobili prikaz delovanja gasilcev, reševalcev in policije v primeru intervencije. Gledalci so ob uspešni izvedbi vaje vse udeležence, ki so na vaji sodelovali, tudi nagradili z aplavzom. Sodelujoči so prikazali, da so odlično usposobljeni in pripravljeni. Vredno je omeniti, da je število požarov v stanovanjskih objektih vsako leto višje, vzroke pa lahko najdemo v nepazljivosti, površnosti in kriminalnih dejanjih. (Nina Drame, vir: PGD Šentjur)

 

Sorodne novice

Šentjurski gasilci na Velikem gasilskem izzivu

Jure Godler

Strela zanetila požar na stanovanjski hiši

Tjaša Ferlež

Stanovanjski požar v Ostrožnem terjal življenje

Jure Godler

V Primožu ponovno zagorelo na istem mestu

Tjaša Ferlež

Štab CZ Šentjur: brez izjem upoštevajte prepoved kurjenja v naravi!!!

ViP

Zagorelo v gozdu na Primožu pri Šentjurju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več