25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Prejeli smo: Dijaki ŠCŠ obiskali sejem v Bologni

Bologna (I), 9. 11. 2018 – Z dijaki Šolskega centra Šentjur smo se 9. novembra udeležili letošnjega največjega mednarodnega sejma kmetijske mehanizacije v Evropi. Strokovno ekskurzijo je organiziral in vodil g. Anton Štern, uni. dipl. ing., sicer profesor višje strokovne šole ŠC Šentjur.

Predstavljalo se je 1950 razstavljavcev iz 49 držav, sejem pa je obiskalo 317 tisoč obiskovalcev, od teh 50 tisoč tujih, ki so prišli iz 150 držav. EIMA je mednarodna razstava strojev za kmetijstvo in vrtnarjenje ter druge dejavnosti, povezane z njima. Organizira jo FederUnacoma, nacionalna zveza proizvajalcev kmetijskih strojev, v tesnem sodelovanju s sejmom v Bologni. Stroji se razstavljajo na skoraj 37 hektarjih površin, kar zaseda skupaj 30 velikih dvoran. Sejem poleg 50 tisoč strojev, priključkov in naprav vključuje tudi vzdrževanje strojev in naprav, vzdrževanje trajnostne biotske raznovrstnosti, vzdrževanje urbanega primestnega kmetijstva ter vzdrževanje sistemov za kmetijski turizem in rekreacijo. V določenem obsegu so predstavitve postavljene v posebej scenografskem okolju z impresivno tehnologijo. Namen tega je razmišljati o novih tehnologijah in evropskih strategijah za varovanje tal in kakovosti proizvodnih okolij.

V okviru glavne razstave je potekalo še več vzporednih razstav, kot so razstava strojev in opreme za vrtnarstvo in vzdrževanje krajine EIMA Green, EIMA Componenti (komponente in sestavni deli), EIMA Energy (energija iz biomase), EIMA M. i. A. (večnamesko kmetijstvo), EIMA Idrotech (namakanje) ter EIMA Campus (raziskovanje in izobraževanje) ter EIMA Digital (avtomatizacija, dokumentacija). Našo skupino je zelo navdušila EIMA M. i. A. Namen razstavljavcev je bil, da obiskovalce povabijo na metropolitansko pot. Ta vodi do mesta in podeželja. Pravkar omenjeno je v dvoranah opredeljena s sektorji. Te so označene z uporabo štirih barv. Kronika hidrogeografskih poškodb se prične ob odhodni točki. Na vhodu paviljona je označena z modro linijo. Zelena barva v prehodu se povezuje s trajnostno biotsko raznovrstnostjo. Rumena se osredotoči pri vprašanju vzdrževanja urbanega in primestnega kmetijstva, medtem ko se bela barva opredeljuje na proizvajalce in potrošnike hrane in ekoloških živil. Na sejmu so bile vidne številne novosti strojev, ki bodo dostopni v prihodnjem letu. (Damjana Vrbnjak mag.)

Sorodne novice

SCŠ ob 111. obletnici obiskal predsednik države

Jure Godler

Na sejmu Alpe–Adria tudi ponudba šentjurske občine

Jure Godler

V svet je zakorakala nova generacija diplomantov ŠCŠ

Jure Godler

Pripravili so mini bolšjak stare avtomobilske in druge opreme

Jure Godler

Umrl je dolgoletni učitelj na kmetijski šoli

Jure Godler

S pohoda na sejem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več