17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Prejeli smo: Kam je šel denar etažnih lastnikov in kdo je pravzaprav budala?

Kadar se resnica predolgo skriva, se najbrž ne obeta nič dobrega. Šentjurske lastnike stanovanj in najemnikov občinskih stanovanj je januarja letos pošteno šokiralo obvestilo dobaviteljev, da stanovanjski upravnik Atrij d.o.o. z njimi že eno leto ni poravnal obveznosti. Lahko si predstavljate, da gre za velike zneske in posledično velike skrbi ljudi, ki lahko po črnem scenariju naletijo na direktivo, da bodo morali zneske ponovno plačati. V primeru stečaja podjetja Atrij d.o.o, ki se je izgubil v neporavnanih računih, bodo izgubljena tudi vsa privarčevana sredstva v stanovanjski rezervni sklad in tako ne bo v naslednjih desetih letih nobene investicije v večstanovanjskih objektih Občine Šentjur.

Glede na to, da podjetje Atrij d.o.o upravlja z večino občinskih stanovanj, v katerih so nastanjeni socialno ogroženi občani in občanke, in tudi z objektom občinske uprave, smo na 15. seji Občinskega sveta Občine Šentjur podali vprašanje, zakaj so predstavniki Občine Šentjur o tem molčali! Zakaj niso vzpostavili dialoga z občani in občankami in jim priskočili na pomoč pri reševanju problematike z upravnikom? Do kam torej seže njihova odgovornost do obveščanja občanov in etažnih lastnikov? Odgovora nismo dobili, je pa župan Marko Diaci povedal, da so o tem bili seznanjeni v poletnih mesecih leta 2016. Če bi občina svoje občane o tem pravočasno obvestila, etažni lastniki ne bi plačevali svojih položnic nekomu, ki je očitno denar porabil za druge namene.

Atrij d.o.o. se je tako poslužil že prežvečene strategije in kar na lepem začel v začetku letošnjega leta pošiljati lastnikom stanovanj položnice iz novega podjetja, imenovanega Arij Fisa d.o.o. Verjetno jih novo ime ne bo rešilo pred težavami. In kako bo nastalo težavo reševala Občina Šentjur? Na omenjeni seji smo svetniki Stranke modernega centra podali vprašanje, ali je občina preverjala poslovanje podjetja Atrij d.o.o. Njegov dolg za občinski objekt do dobavitelja ECE d.o.o. znaša 9.668,18 EUR in ga lahko dobavitelj terja od etažnih lastnikov, torej od Občine Šentjur, ki je največji etažni lastnik omenjene stavbe. Kaj občina namerava storiti, še ni jasno. Jasno je le, da je nastala precejšnja zmeda.

In če še malo ostanemo pri nepremičninah, smo svetniki SMC na plano prinesli tudi vprašanje praznih stanovanj v Občini Šentjur, ki samevajo in propadajo tudi po več kot 3 leta. Ali se občini zdi smotrno imeti v lasti neizkoriščena stanovanja? Takšnih je namreč kar nekaj, na seji je bilo slišati kar 9 naslovov, kjer ne živi popolnoma nihče.

Kakorkoli, če Občina Šentjur še ne zmore prekiniti pogodbe s podjetjem Atrij d.o.o., pa ji je to prav dobro uspelo storiti z Zvezo kulturnih društev Šentjur. Ker je ta bila upravljavec Ipavčevega kulturnega centra, je posledično upravnik dobil odpoved delovnega razmerja, ki se mu izteče aprila letos, Občina Šentjur pa je takoj objavila že drugi razpis za novega strokovnega sodelavca. Ker slednjega še ni našla, lahko le upamo, da nam v IKC ne bo potrebno odpovedovati prireditev za čas, ko se išče ustrezen kader.

In če se preselimo še na zunanje površine, je župan Marko Diaci javnost obvestil, da ima občina izdelan osnutek za ureditev šentjurskega mestnega trga. Člani skupine SMC smo na seji dali pobudo za njeno javno predstavitev, hkrati pa tudi vprašali, kaj bo občina naredila, če bo prišlo do prodaje trgovskega centra Resevna, ki je locirana pri mestnem trgu. Ponovno smo dali pobudo, da v tem primeru Občina Šentjur uveljavi predkupno pravico pri nakupu omenjenega objekta v ozkem mestnem jedru Šentjurja. Omenjeni objekt bi bil v srednjeročni in dolgoročni viziji občine in mesta Šentjur nujno potreben za ustvarjanje bodočega celovitega mestnega jedra. Zato smo predlagali, da občina strokovno in skrbneje oceni potrebe, vizije ter kratkoročne in dolgoročne priložnosti za naveden nakup. Če je za to potreben politični konsenz zaradi zagotavljanja virov, je naš predlog, da pristojni na čelu z županom s svojimi predlogi pridejo pred pristojne organe odločanja v občini.

Pobud in vprašanj na sejah občinskega sveta nikoli ne zmanjka in prav je, da se konstruktivno pogovarjamo o njih in jih rešujemo s skupnimi močmi. A kaj, ko se ta moč troši z napačno energijo in že na momente smešnim načinom delovanja. Namreč na sejah Občinskega sveta Občine Šentjur smo člani SMC s predlogi in vprašanji deležni vzkipljivih reakcij župana Marka Diacija in podžupana Roberta Polnarja. Slednji je med našim govorom na zadnji seji svetnike županove liste poslal iz občinske dvorane (ti so mu vestno sledili), oba pa sta našemu govoru oz. razpravljanju na tej seji in prejšnjih sejah, dajala zgovorno spremljavo z izrazi neumnež, smrkavec, budala, itd.. Verjetno je jasno, da je zgoraj omenjena moč pri obeh gospodih s takšnim načinom že zdavnaj pokazala nemoč in neprofesionalno delovanje na sejah Občinskega sveta Občine Šentjur. Da v bodoče prosimo, da se župan in podžupan spoštljivo obnašata do svetnikov, je najbrž samoumevno. Ali pa niti ne in sodita med tiste, ki jim je potrebno večkrat povedati to, kar so nas pridno učili v šoli, da samo lepa beseda lepo mesto najde. (Peter Jevšinek, predsednik LO SMC Šentjur in svetnik SMC)

 

Sorodne novice

Bodo blokovcem odklopili plin in elektriko?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več