17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Bodo blokovcem odklopili plin in elektriko?

Šentjur, 8. 2. 2017 – V Šentjurju in okolici imamo kar nekaj blokovskih naselij. Pravilo pa je, da za zbiranje nekaterih skupnih računov skrbi upravljavec – podjetje, ki ga izberejo lastniki in najemniki stanovanj sami. Prav tako si določijo sami pravice in obveznosti. Zato je bil prav gotovo za marsikoga v prejšnjem tednu šok, ko so na oglasni tabli bloka, Na Lipico 2, našli nujno obvestilo podjetja ECE d.o.o., ki skrbi za dobavo električne energije: “Seznanjamo vas, da s strani vašega upravljavca, družbe Atrij Celje d.o.o. že dlje časa prihaja do neplačevanja dobavljene električne energije za skupne prostore vaše stavbe (razsvetljava skupnih prostorov, dvigalo ipd …).” Družba je še v dopisu etažnim lastnikom v dopisu zagrozila, da v kolikor ne bo račun poravnan v enem tednu, bodo odstopili od pogodbe o dobavi električne energije. V dopisu poudarjajo, da je dolg poravnan šele takrat, ko je plačan dobavitelju, ne upravljavcu, ki je v tem primeru Atrij Celje, ter tiste, ki so dopis uspeli prebrati, obrača na upravnika. Zanimivo je to, da je ta dopis z oglasne table bloka izginil v nenavadno kratkem času. Priložen je bil spisek zapadlih obveznosti električne energije v vrednosti 570,40 EUR za skupne prostore od 6.1.2015 (!) dalje.

ECE bo odklapljal

Na ECE smo se obrnili tudi iz našega uredništva. Dolga, ki so ga nekaj dni pred našim novinarskim vprašanjem prilepili na javno oglasno desko, medijem ne razkrivajo – zaradi želja etažnih lastnikov. Andrej Kerk iz marketinga in odnosov z javnostmi podjetja ECE d.o.o. je sporočil, da imajo kot dobavitelji električne energije pravico odstopiti od pogodbe, kar pa ima zakonsko predpisane posledice. “Zavedati se je potrebno, da je dolg poravnan, ko je plačan dobavitelju in ne upravniku, ki so ga etažni lastniki izbrali za zastopanje.” V skladu s 151. členom – odklop po predhodnem obvestilu – ima sistemski operater pravico odklopiti odjemalca, če so za to izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji.

Kerk nam je v pisnem odgovoru sporočil, da so v pripravi tudi pravni postopki proti odgovornim osebam. Zgodba pa še zdaleč ni osamljen primer, saj je po podatkih ECE d.o.o. upravnik Atrij Celje neplačnik računov za skupne prostore praktično na vseh merilnih mestih in vseh blokih na Šentjurskem in drugod po regiji. ECE je v postopku seznanjanja etažnih lastnikov. “Skupaj z etažnimi lastniki bomo poiskali možne rešitve. Cilj je poiskati rešitev, ki bo sprejemljiva za vse strani,” je še dodal Kerk.

Adriaplin se je zavil v molk

Podobna vprašanja, ki smo jih smo poslali na ECE d.o.o., smo poslali tudi distributerju plina – Adriaplinu d.o.o. “Tajništvo” podjetja nam je suhoparno odgovorilo, da imajo sklenjene pogodbe z etažnimi lastniki, ki jih zastopa njihov upravnik. Da pa medsebojnega sodelovanja in pogodbenih obveznosti po teh pogodbah za javnost ne morejo komentirati. Zato smo se pozanimali pri etažnem lastniku, ki želi biti neimenovan, če je seznanjem z dolgom, ki ga imajo do podjetja Adriaplin. Iz medsebojnih dopisov med etažnim lastnikom in Adriaplinom smo dobili vpogled odprte postavke. Te sežejo že v daljno leto 2011, skupna vrednost pa je naravnost šokantna. Etažni lastniki dolgujejo kar neverjetnih 22.000 EUR. Odgovora, zakaj Adriaplin ni ukrepal že prej, nismo dobili. Podjetje je proti Atriju d.o.o. že vložilo dve tožbi – eno v novembru 2014, drugo v septembru 2016 – zaradi suma zadrževanja finančnih sredstev. Obe tožbi pa sta v teku. Adriaplin odgovornost prelaga na etažne lastnike, ki so uporabniki in imetniki pravice dostopa do distribucijskega omrežja in bi se morali v skladu s 65. členom Stanovanjskega zakona SZ-1 pozanimati in zahtevati vpogled v knjigovodske listine in zahtevati dokazila o posredovanju plačil na račune dobaviteljev. V kolikor bo Adriaplin nad upravnikom začel stečajni postopek, bi bili etažni lastniki dolžni poravnati zapadle obveznosti.

Ko iz omare padajo okostnjaki

Atrij Celje upravlja večstanovanjske etažne objekte v Celju, Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Dobrni, Vitanju, Zrečah, Rogaški Slatini, Šmarju pri Jelšah, Rogatcu, Kozjem in Podčetrtku. Poleg večstanovanjskih objektov fizičnih oseb pa Atrij upravlja tudi stanovanja večjih lastnikov stanovanjskega fonda za več občin v savinsjki regiji. Odgovor podjetja Atrij d.o.o povzemamo iz članka “Eni zaskrbljeni, drugi prav nič” častnika Večer. Atrij d.o.o. in njihov strateški partner Atrij Fisa d.o.o. si prizadevata poravnati vse nastale obveznosti. Atrij Fisa, ki po novem izdaja tudi račune etažnim lastnikom, je poravnal v mesecu novembru večji del dolga družbe Atrij s pologom 100.000 EUR. “Ustanovitev družbe Atrij Fisa s strateškim partnerjem je bila opravljena prav iz razloga bodočega pravočasnega in popolnega plačila vseh zapadlih računov. Treba pa se je zavedati, da dolgov družbe Atrij Celje, ki so se nabrali v daljšem časovnem obdobju, ni mogoče poravnati in poplačati v treh mesecih.” so še povedali za častnik Večer.

Kako naprej?

Podjetje Atrij Celje, d.o.o. je nastalo s pripojitvijo Rifnika stanovanjske zadruge z.o.o. 27. 2. 1997, direktor družbe pa je Radovan Cink od leta 2014. Osnovni kapital družbe po Ajpesu znaša 31.500 eur. Najugodnejša rešitev bi seveda bila, da bi upravljavec in njihov strateški partner poravnala zamudne račune in še naprej poslovala.

Najmanj ugoden za vse vpletene pa bi bil scenarij, da bi Atrij Celje d.o.o. šel v stečaj. V tem primeru bi družba odgovarjala za dolgove z vsem svojim premoženjem v vrednosti osnovnega kapitala – 31.500 evrov. Osnovni kapital pa sestavljajo osnovni vložki družbenikov v denarju, premičninah in nepremičninah, pravicah in drugih premoženjskih predmetih. V tem črnem scenariju pa bi na etažne lastnike padli vsi dolgovi, ki jih upravljavec v njihovem imenu ni poravnal, ne glede na to, da so svoje račune do Atrija Celje d.o.o. že poravnali. Vseeno pa upamo, da bo prišlo do ugodnejše rešitve zapleta. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Kam je šel denar etažnih lastnikov in kdo je pravzaprav budala?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več