17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Prejeli smo: Misel je energija

Prejšnji teden se je pod okriljem Ljudske univerze Šentjur začel sklop devetih predavanj »Sreda zame«. Po mesecu septembru, ki je bil namenjen telesni vadbi, so sedaj pozornost usmerili k duševni plati.

V mali dvorani Ipavčevega kulturnega centra, ki so jo poslušalci dodobra napolnili, je prvi predaval glasnik zavedanja Bogdan Rahten. Njegovo prvo predavanje je bilo naslovljeno z Misel je energija. Gre za to, da se ljudje ne zavedajo, da je misel namreč točno to – energija, tako dobra kot tudi slaba. Če določeno misel potenciramo, ji namreč povečamo možnost, da se udejanji. Tako v vsakdanjem življenju posameznik pogosto premleva iste misli oz. jih izgovarja. S tem (ne)hote daje moč neki osebi ali dejanju, ki je ostalo v mislih oz. podzavesti. Če nekdo sam sebe napeljuje, da se mu dogaja samo slabo, potem se to slej kot prej dogodi … Ni iz trte izvito reklo, da je človek dejansko tisto, kar misli o sebi!

Zmešalo se mu je …

Stvari pa gredo tudi v drugo smer. »Ona je nora! Zmešalo se mu je!« Je res tako enostavno nekoga moč tako označiti? Besede so orožje, ki je obrnjeno proti nam in bolj kot streljamo, bolj v resnici poškodujemo sebe. Nič drugače ni z mislimi, če bomo o drugih že mislili vedno slabo, pa čeprav smo sveto prepričani, da imamo v določeni situaciji prav (morda celo vedno), si bomo spet pljunili v svojo skledo. Za vse, kar se nam zgodi do določene osebe, smo odgovorni le mi sami. Nihče drug ni in ne more biti kriv za naše počutje do te osebe. Ko se ne zavedamo, kaj počnemo, lahko gremo tudi korak dlje in potem pride do še težjih besed, ki bolijo. In kako potem popraviti tovrstno napako? Ponavadi se stvari pometejo pod preprogo, nevidno breme pa ostaja. Na ta način se zavrtimo se v krog, iz katerega je povratek čedalje težji.

Vse to se nenazadnje pozna na našem zdravju, edinem, ki ga imamo. Najprej to seveda zanikamo, potem si mislimo, da je to naraven proces, potem morda nekateri celo že iščejo kakšno rešitev, večina pa »herojsko« vztraja na okopih in drvi proti steni. Ko je duša že skoraj spakirala kovčke, se skorajda v vseh prebudi tisto, kar bi se moralo že veliko prej. Začutijo, da se morajo opravičiti, da bi pomirjeno odšli iz tega sveta. Ali ni škoda?

Povzročamo si blokade

Misli tako oblikujejo naše zavedanje in če jih obvladujejo slabe misli, sami sebi povzročamo blokade, nenazadnje bolezni. Če si želimo dobro, je naše »podstrešje« dobro imeti očiščeno. To lahko stori le vsak sam, in sicer s soočenjem s samim sabo, ne z begom pred seboj.

In beg pred sabo je že samo nesprejemanje sebe in svoje podobe. Izmed slušateljev je Rahten povabil nekaj obiskovalk, da so si pred zrcalom povedale, da se imajo rade in da v celoti sprejemajo sebe in svoje telo. Sledil je poljub lastne podobe, kar je navzoče navdušilo, da so sprožili glasen aplavz. Seveda bi bilo dobro, da to počne vsakdo, vsak dan. Najprej je namreč treba pomagati sebi, šele potem lahko kakovostno delujemo tudi do svoje okolice.

Glasnik zavedanja

Tu je predavatelj razložil, kaj sploh pomeni, da je glasnik zavedanja. Glasnik zavedanja je rojeni zdravilec, ki deluje brezpogojno, in ne narejeni oz. naučeni. Zavedanje je pot do sebe, zavedanje je prizemljenost in nenazadnje zavedanje je zdravje. Na to lahko z iskreno namero zelo veliko vpliva vsak sam. Na drugi strani nezavedanje vodi v blokade in kasneje lahko tudi v bolezni.

Za zviševanje zavedanja je treba odvreči vse spone, ki omejujejo posameznika. Za to si je treba znati postaviti tudi zrcalo, odvreči zamere, občutke krivde, jezo, premnoge vzorce, ki so se nabrali z leti in predvsem sklestiti ego, ki je motor za slabe odločitve, ki nastajajo v posameznikovem umu. Na drugi strani je treba aktivirati energijo, ki je v vsakem posamezniku. To se lahko med drugim stori s prej omenjeno preprosto vajo ali s srčno hvaležnostjo, ki nas ne stane nič in jo imamo v neomejenih količinah, velika večina pa z njo skopari.

Problem je v nas

Ljudje srž svojih težav iščejo v drugih, ker so tako naučeni, in tega se vztrajno oklepajo. Ko spoznajo, da je problem v resnici v njih samih, postavijo tudi temeljni kamen za velike spremembe. Iz napak se je treba naučiti lekcije, se nenazadnje zanje zahvaliti in z ozaveščanjem poskrbeti, da jih nikdar več ne ponovimo. Oseba s težavo lahko nekaj takega dojame samo tedaj, ko je njeno zavedanje tolikšno, da se je iz lastne izkušnje pripravljena nekaj globokega naučiti. Samo soočenje s samim sabo je rešitev vsakršnega izziva. Zato spremenimo sebe in ne drugih!

Na srečanju so slušatelji lahko preizkusili tudi delovanje Učbenikov za tretje tisočletje. Ob poslušanju dveh besedil so jih lahko imeli prislonjene ob prsi in bili deležni energije, ki se je transformirala tudi skozi njih. V Učbenikih je napisana univerzalna resnica in so najboljše orodje za dvig zavedanja. Trenutno so izšle štiri knjige (Modrosti celega sveta, Kako zavestno živeti sedanji trenutek, Človek – energija in Človeštvo na poti k zavedanju), njihova avtorica pa je glasnica zavedanja Barbara Šmon, ki prav tako kot predavatelj izvira iz naših krajev. Skozi njen kanal se pišejo najbolj čiste novice od stvarstva in vodnikov. V prihodnjih mesecih se v Šentjurju obeta tudi njeno predavanje.

Z Rahtenom se bodo poslušalci lahko družili še v treh terminih (Kdaj se zares spremenimo, 23. 10.; Zamere so lastne omejitve, 20. 11.; Človek je svoj največji zaupnik, 4. 12.). Njegova razmišljanja objavlja tudi lokalni časopis Šentjurčan, v lokalnem okolju pa sodeluje tudi z Domom starejših Šentjur.

Sorodne novice

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Počitniške ustvarjalnice za otroke in mobilni heroji za starejše

Jure Godler

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Jure Godler

Naj slovensko-ukrajinsko prijateljstvo še traja

Jure Godler

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši čas

Jure Godler

Aktivna jesen na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več