18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Prejeli smo: V Tednu otroka z dvema projektoma

Društvo prijateljev mladine Šentjur je v Tednu otroka® (je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni), ki je letos trajal od 7. do 13. oktobra, za otroke pripravilo dva projekta. Otroci so naša prihodnost in zasedajo svoj položaj v družbi, vendar so tudi sedanjost. Otroci so tukaj in zdaj. Otroci nas poslušajo, gledajo, posnamejo … Živijo v različnih socialnih okoljih, kar posledično pomeni, da so deležni tudi različnih življenjskih izkušenj, ki jih poosebljajo in spremljajo iz dneva v dan.

Ravno zaradi tovrstne neenakosti pravic, ki bi jih morali ekvivalentno uživati vsi otroci, je generalna skupščina Združenih narodov 20. novembra 1989 sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah. Letos tako obeležujemo 30 let od sprejetja dokumenta.

»Na cesti nisem sam« 

Društvo prijateljev mladine Šentjur je ponovno organiziralo projekt, ki temelji na prometno preventivni aktivnosti za večjo varnost predšolskih otrok. Cilj projekta je bilo predati sporočilo – otrokom v znanje, staršem v poduk!

Projekt »Na cesti nisem sam« se je odvijal v sredo, 9. 10. 2019 ob 16.30 uri, na Mestnem trgu v Šentjurju v sodelovanju z institucijami, ki se z omenjeno problematiko dnevno srečujejo oziroma njihovo delo temelji na področju prometne varnosti. Z nami so bili predstavnik iz Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur, ki je predstavljal vidik zaščite in poškodb v prometu, policistka in policist Policijske postaje Šentjur pri Celju, policist motorist Postaje prometne policije Celje z motornim kolesom, ki so predstavljali vidik varnosti v prometu ter predstavniki iz Kluba starodobnikov Večno mladi Šentjur, ki so se s kolesi iz nekdanjih časov popeljali po poligonu. Policisti so vsakemu otroku preprosto, vendar natančno predstavili službeno vozilo (avtomobil in motorno kolo) oziroma z zvočnimi in svetlobnimi znaki na službenem vozilu pri otrocih vzbudili največje zanimanje.

Delovanje društva podpira Občina Šentjur. Z nami je bil tudi župan Marko Diaci. Vsak otrok je prejel kresničko, odsevni trak, zloženko, pisalo, … Material za večjo varnost in vidnost (kresničke, odsevni trakovi, zloženke, …) so prispevali Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur in Društvo prijateljev mladine Šentjur. Poligona pa ne bi bilo brez stožcev, ki nam jih je posodil Atletski klub Asfalt Kovač Šentjur.

Nov projekt DPM

»Na cesti nisem sam« je nov projekt društva, ki je bil izveden z institucijami, ki imajo večletne neposredne izkušnje na področju prometne varnosti ter so s svojo prisotnostjo doprinesli dodano vrednost ter predali koristne informacije ciljni skupini projekta. Uspeli smo realizirati cilj ter projekt izvesti v dveh terminih. Obveščanje o dogajanjih na področju varnosti v prometu je izjemnega pomena. Najranljivejši pa so ravno otroci! V Društvu prijateljev mladine Šentjur ne zamudimo nobene priložnosti, da otrokom in seveda tudi staršem predamo ne samo novo doživetje, ampak tudi močno sporočilo. S projektom nadaljujemo naslednje leto!

Otroška animacijska predstava »Moja luna«

V četrtek, 10. oktobra 2019 ob 17. uri je bila v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur otroška animacijska predstava “Moja luna”. Predstava je bila organizirana v sodelovanju z občinsko Zvezo prijateljev mladine Šentjur in je bila namenjena otrokom vseh starosti.

Uhica je sova, ki zelo rada bere. Ponoči, ko oblaki ponovno zakrijejo luno, se Uhica trdno odloči, da bo poiskala svojo luno, jo obesila na najvišjo vejo ter tako poskrbela, da nobena noč ne bo več temna. Zadana naloga vendar ni tako preprosta kot si je zamislila Uhica. Ugotovila je, da najti in doseči luno ni tako lahko ter da ne zmore sama. Je sovici Uhici uspelo? Seveda ji je uspelo! Otroci, ampak z vašo pomočjo!

Ves čas predstave so otroci lahko sodelovali z Uhico ter poskrbeli, da je v veliki dvorani Ipavčevega kulturnega centra Šentjur odmeval otroški smeh. Otroci so se ob končani predstavi tudi oblekli v kostume sovice, se slikali ter tako domov odšli z novim doživetjem. (Aleksandra Gradišnik, predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur)

Sorodne novice

S košutami in koranti odgnali zimo

Jure Godler

Pošta zapušča Mestni trg. Kam se seli?

ViP

Naši mladi podeželani na kvizu Mladi in kmetijstvo

Tjaša Ferlež

Vrtčevski pisani oktober v enoti Pešnica

Jure Godler

Na cesti nisem sam: Povej! Pokaži! Prepreči!

Jure Godler

Podarite stari osebni osebni računalnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več