29.2 C
Šentjur pri Celju
04/07/2022
sentjur.net

Princesa Vrtoglavka v izvedbi šentjurskih pihalcev navdušila

Šentjur, 15. 5. 2022 – Lansko leto smo v Sloveniji praznovali leto Josipa Ipavca. Našemu rojaku, ki je bil kljub skladateljski veličini v senci očeta Gustava in strica Benjamina, smo v Šentjurju posvetili veliko pozornosti. Občina Šentjur je namreč koordinirala številne prireditve, ki so bile izvedene njemu v čast – od samospevov, ki jih je izvedla Urška Arlič Gololičič, do izdaje dveh pomembnih knjig Josip Ipavec – Slovenski Mozart in Še zgodb! 50 zgodb, ki so jih napisali Šentjurčani, ter številnih uprizoritev njegovih del. Josip Ipavec je avtor prvega slovenskega baleta Možiček in prve opere Princesa Vrtoglavka, za katero je libreto napisala Mara Čop-Berksova.

Žal je Josipu Ipavcu bilo dano le desetletje glasbenega ustvarjanja, saj mu je delo onemogočila težka bolezen. Tako opere Princesa Vrtoglavka ni bila v času njegovega življenja nikoli uprizorjena. Prvič je bila postavljena na oder šele leta 1997 v SNG Maribor z libretom ddr. Igorja Grdine. Lansko leto Josipa Ipavca pa je postreglo še z enim presežkom – koncertno izvedbo Princese Vrtoglavke, kot so si to zamislili pri Pihalnem orkestru Šentjur. Ta podvig pa je bil vse prej kot enostaven – del notnega materiala je dirigent Jurij Hladnik pridobil na mariborski operi. Žal pa so v tem notnem zapisu manjkale partiture za trobila in tolkala.

Ker so bile kopirane note Princese Vrtoglavke v slabšem stanju, so se odločili, da bodo ta notni zapis prepisali. Dirigent Hladnik in operna pevka Andreja Zakonjšek Krt sta note pregledala in del tega tudi izločila – vseeno pa je ostala dobre 3/4 originalne opere. Ko so končali s prepisovanjem je priredbo za pihalni orkester naredil Peter Tovornik. Čeprav je bila želja, da bi koncertno izvedbo Princese Vrtoglavke s Pihalnim orkestrom Šentjur izvedli v decembrskem koncertu, tega zaradi ukrepov niso mogli. Premierno so Vrtoglavko zaigrali sredi maja v Športni dvorani Hruševec, ki so jo zelo lepo napolnili obiskovalci dogodka.

Zarja in solisti

Na koncertu so sodelovali: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, Martina Zapušek, Primož Hladnik, Anna Marie Frank, Matevž Ocvirk, Voranc Ocvirk in MePZ Zarja Šentvid pri Planini. Moderator dogodka je bil Luka Žerjav, scenarij za prireditev pa je napisal Vid Palčnik. Uvodoma se je iz krste javil sam Josip Ipavec, ki je začudeno zrl po Šentjurju, ki se je od takrat precej spremenil. Zgodba opere je postavljena v 19. stoletje v Pariz, kjer živi ekscentrični vojvoda des Esseintes, ki ga prepričajo, da se poroči s sestrično Maud, ki jo je oče vzgajal odrezano od civilizacije, da je dekadentna družba ne bi “spridila”. Vendar po poroki mlada žena živi še bolj ekscentrično življenje kot njen mož. Koncertna izvedba Princese Vrtoglavke v izvedbi naših pihalcev je zagotovo eden od presežkov leta. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vreme proslavi znova naklonjeno

Jure Godler

Budili občane – tokrat spet v živo in v polni postavi

Jure Godler

Kljub neprijaznim ukrepom budili tudi šentjurski pihalci

Jure Godler

Ob dnevu državnosti zaigrali na cerkvenem obzidju

Jure Godler

Znova zadonela glasba s cerkvenega obzidja

Jure Godler

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več