22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Prlekija v malem na Botričnici

Šentjur, 5. 5. 2024 – Sklop prireditev v okviru Šentjurjevega se je končal z zadnjim dejanjem, z Etno Botričnico. Kot sklepno dejanje so organizatorji postregli etno glasbo glasbenega in vokalnega sestava Folklorne skupine Leščeček iz Veržeja. Člani skupine se trudijo ohranjati pevsko in plesno dediščino svojih prednikov in ob tem uživati. Vokalna skupina Leščeček skrbi, da se ohranja slovenska in predvsem prleška ljudska pesem. V zadnjih letih dajejo poudarek delu Glasbenega sestava FS Leščeček, ki je vedno močnejša podpora plesalcem in pevcem – v želji po čim kvalitetnejšem ohranjanju glasbene dediščine njihovega področja. Kvalitetno delo dokazujejo številne uvrstitve na državna srečanja odraslih folklornih skupin in pevcev ter godcev ljudskih pesmi, s čimer so Veržej vnesli na prepoznavno mesto slovenskega folklornega zemljevida. Vodja Vokalne skupine Leščeček je Mateja Žalik Rus, vodja Glasbenega sestava Leščeček pa David Lukner. Folklorna skupina deluje v okviru Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej.

Uvodoma je zbrane, ki so do zadnjega kotička napolnili cerkev Marije sedem žalosti na Botričnici, pozdravila organizatorica dogodka Anita Koleša. Vodenje prireditve pa so prevzeli kar nastopajoči sami. Že uvodoma so obiskovalce seznanili z “podnapisi” prleškega narečja, ki pa je izvabljal salve smeha. Nekaj primerov pa povzamemo: “Noben Prlek ni urejen, ampak je gor zrihtan. Prleki gremo vedno zadnji domov, takrat ko se vse spije, vse poje, ko se vse pove in zapoje vse pesme. Nismo nevarne, ampak smo opasne. Ko se zunaj že dani, šele te lahko Prlek mirno spi …” Na odličnem koncertu so Leščečeki zapeli in zaigrali kar nekaj domačih ljudskih prleških viž, s katerimi so šentjurskemu občinstvu približali “preprostega Prleka, ki se z radostjo in hvaležnostjo v očeh ozira na svojo prehojeno pot – od igrivega otroštva, vasovanja, do grenkobe v srcu.” 

So pa z iskreno ljubeznijo do domačih krajev te opisali poetično: “Verženski travniki, ki se razpostirajo ob reki Muri, so bili nekoč polni belih narcis. V maju se zeleni travniki spremenijo v valovanje pokrajine, ki jih povzročajo beli cvetovi narcis.” To pripadnost pa so mladi glasbeniki izražali tudi v svojem nastopu. Spregovorili so tudi o tem, kako so skozi čas varovali te cvetlice, katerih travnikov so se začele drastično krčiti zaradi uporabe umetnih gnojil in prezgodnje košnje, ki onemogoča njeno razmoževanje. Fantje so z najlonkah na obrazih, da jih ne bi prepoznalim in z leskovimi šibami preganjali vse, ki so jih trgali. A to niso bile edine, ki so jih Prleki varovali. Nič kaj lepo niso gledali fante iz sosednjih vasic, ki so hoteli utrgati kakšno vaško cvetlico. Folkloristi pa v svojem zanimivem programu niso opevali samo domače krajine, ampak so se s pesmijo in glasbo selili tudi drugod po Sloveniji. Odličen nastop folkloristov iz Leščečeka je navdušil poslušalce, ki pa so jih organizatorji po koncu prireditve tudi pred cerkvijo na Botričnici še pogostili. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

S pomočjo malih šefov najboljša kisla župa v Hruševec

Jure Godler

Šentjurjevo – Novorojenčkom podelili medovite lipe

Jure Godler

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Jure Godler

Letos so kuhalnico vrteli gasilci

Tjaša Ferlež

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več