14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Prostovoljec sprejet pri predsedniku države

Šentjur, 20. 9. 2022 – Prostovoljstvo je oblika dela, za katerega oseba ne dobi plačila in je največkrat odziv družbe na potrebe ljudi. Postovoljstvo prispeva k boljšemu življenju posameznikov. Občina Šentjur že vrsto let s priznanji nagrajuje tiste, ki iztopijo iz norm prostovoljstva. Nagrajeni prostovoljci pa so leto kasneje povabljeni tudi na sprejem k predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Z marsikaterega prostovoljca so  zahvalna beseda, stisk rok in obisk predsedniške palače, edine nagrada, ki jo prejme v na tem področju.

Žal pa se občasno zgodi, da kateri prostovoljec ne uspe priti predsedniku države. Ravno to se je zgodilo Dušanu Repcu, ki je od občine Šentjur, leta 2020 prejel priznanje za prostovoljni projekt – Vzdrževanje partizanske bolnišnice Javorščica R6. Ko pa so bili prostovoljci povabljeni v Brdo pri Kranju, pa Repec zaradi bolezni tega obiska ni dočakal. Kjer je volja je tudi pot, zato je sam poklical v urad predsednika, ter si priboril svoj termin pri predsedniku Borutu Pahorju. Na dnevu odprtih vrat je Repec končno dočakal predsedniško čestitko.

Javorščica

Dušan Repec že nekaj let skrbi za krajevni spomenik – partizansko bolnišnico Javorščico R6. Brunarica je bila zgrajena med drugo svetovno vojno – leta 1944, v njej pa je bilo prostora za 12 ranjencev, bolničarko, kuharico in oskrbnika. Obnovili so jo leta 1977 in kasneje leta 2002. Dušan Repec skrbi zadnjih 6 let, da zob časa ne uniči pomembnega spomenika druge svetovne vojne iz naših krajev. Skupaj z Občino Šentjur so uredili tudi okolico bolnišnice in postavili smerokaze. Pred kratkim pa so postavili nove lesene klopi in mize, za vse pohodnike, ki si bolnišnico želijo tudi ogledati. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Jure Godler

In prostovoljec leta je…

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več