2.9 C
Šentjur pri Celju
05/12/2020
sentjur.net

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Šentjur, 9. 5. 2020 – V Združenju borcev NOB Šentjur so počastili dan zmage nad fašizmom in nacizmom, ki ga praznujemo 9. maja. Na ta dan so leta 1945 zavezniške sile že drugič, dva dni pod prvem podpisu kapitulacije Nemčije, tokrat s Sovjeti podpisali nov sporazum, ki je končal vojno v Evropi in priznaval poraz in predajo nacizma in fašizma. S tem se je tudi uradno končala II. svetovna vojna. Tudi v šentjurskem združenju borcev so v čast zmage odpli vrata naše partizanske bolnišnice Javorščice in na ta način proslavili 75. obletnico zmage.

Javorščica je delno vkopan objekt zgrajen iz brun, prekrit s strešno lepenko nakatero je nasuta zemlja.. Bolnica z oznako R6 je bila zgrajena leta 1944. V njej je bilo prostora za 12 ranjencev, bolničarko, kuharico in oskrbnika. Nazadnje je bila obnovljena leta 2002, se pa nahaja na poti med Dobrino in Virštanjem. Zanimivo je tudi dejstvo, da bolnišnica ni bila nikoli izdana okupatorjem. (vir: www.turizem-sentjur.com) Med obiskovalci so bili člani združenja borcev iz Šentjurja, domačini, pa tudi predstavniki Veteranskega združenja Sever, Veteranov vojne za Slovenijo in Brigadirskega kluba Miloša Zidanška. (Jure Godler)

Sorodne novice

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Jure Godler

Počastili spomin na padle na Sveti Heleni

ViP

Poslali protestno noto proti spomeniku v Grahovu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več