21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Prostovoljstvo je način življenja

V petek, 12. aprila, je Mladinski center Šentjur pripravili že tradicionalno prireditev Prostovoljec leta 2012. Voditeljici Mojca Zupanc in Špela Črešnar sta poskrbeli za večino programa. Pripravili sta zanimiv skeč o tem, za katera prostovoljna dela so že podelili nagrade Prostovoljec leta, skrbeli sta za humorne dovtipe, Zupančeva je tudi pela. Podeljevanje priznanj je potekalo malce kaotično, kjer je bilo na sami pripreditvi težko razbrati, kdo je osrednje priznanje v kategoriji sploh dobil. Slavnostni govor je imela direktorica RAK mag. Andreja Smolej, njeno razmišljanje pa je dopolnil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Kategorija: do vključno 18 let

TEJA ŠTERPIN

Tejo Šterpin je nominirala Osnovna šola Planina pri Sevnici. Teja je komaj osmošolka, a je že izjemna prostovoljka. Že drugo leto je tutorka učenki iz šestega razreda, ki ji tedensko pomaga pri učenju. Prav tako tedensko pomaga svoji sošolki in, če je potrebno, tudi drugim sošolcem in sošolkam v razredu. Zagotovo je bila ena najmlajših v Sloveniji, ki je sodelovala pri projektu računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza. Pomagala je pri projektu Drobtinica, kjer je zbirala prispevke za socialno šibke. Skupaj s prostovoljci je obnavljala poslikavo ter pomagala pri čiščenju in selitvi v prenovljeno šolo pred otvoritvijo. V okviru podmladka Rdečega križa Planina na šoli obiskuje starostnike, zanje je izdelovala tudi adventne venčke in sodelovala pri srečanju starostnikov. Na lankoletnem Klumpanju je vodila ustvarjalne delavnice. Ne smemo pozabiti, da Teja sodeluje še na številnih drugih dogodkih v kraju. Zato jo je komisija izbrala za Naj prostovoljko Občine Šentjur 2012 v kategoriji do vključno 18 let.

Kategorija: od 19 do vključno 30 let

GREGOR POČIVALŠEK

Gregorja Počivalška je nominiralo Športno in mladinsko društvo Grobelno. Gregor je s svojim prostovoljnim delom v društvu občutno vplival na dogajanje v domačem kraju, saj je večkratni pobudnik in odgovorni izvajalec različnih projektov. Je glavni organizator športnih prireditev, redne rekreacije in drugih prireditev, kot so na primer turnirji. Organizira tudi predavanja in potopise ter kantavtorski koncert. Skrbi za urejanje okolice Doma krajanov Grobelno in športnega parka. Lani maja je organiziral še gostovanje svetovno znanega aktivista Toma Križnarja, ki je predstavljal svoj zadnji dokumentarni film Oči in ušesa Boga tako na Grobelnem kot v Šentjurju. Kot prostovoljec je opravil okoli 250 delovnih ur. Zaradi vseh aktivnosti je Gregor Naj prostovoljec Občine Šentjur v kategoriji od 19 do vključno 30 let.

Kategorija: več kot 31 let

MILENA SENICA VERBIČ

Mileno Senica Verbič je nominiralo Območno združenje Rdečega križa Šentjur. Predlagatelji so zapisali, da je Milena izredno aktivna v različnih dejavnostih oziroma programih v lokalnem okolju.  Kot vodja Centra za preventivo, prvo pomoč ter pomoč ljudem v stiski pripravlja, spremlja in pomaga realizirati program, ki je usmerjen predvsem v preventivo in je namenjen vsem generacijam. V centru so izvedli kar 550 meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Kot licencirana predavateljica za poučevanje prve pomoči skrbi za usposabljanje članov ekip prve pomoči za nudenje prve pomoči v izrednih razmerah. Lani so na regijskem preverjanju osvojili izjemno tretje mesto. Milena je tudi članica štaba Civilne zaščite Občine Šentjur in predsednica Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti. Komisija jo je izbrala kot Naj prostovoljko Občine Šentjur 2012 v kategoriji več kot 31 let.

Posebno občinsko priznanje za medsosedsko pomoč

ALENKA IN MAKS KOROŠEC

Alenko in Maksa Korošca je nominiralo Društvo prijateljev mladine Ponikva. Maks in Alenka sta dve leti, vsak dan, skrbela za soseda Gregorja Strašnika v stanovanjskem bloku na Ponikvi, ki je preživel infarkt in ki je zbolel še za hudo neozdravljivo boleznijo ter postopoma postal nepokreten. Dve leti sta skrbela zanj, mu kuhala, čistila, skrbela za njegovo osebno higieno in mu predvsem krajšala čas. Alenka in Maks sta mu bila edina opora in družba, saj je Gregor ostal sam. S svojim dejanjem sta Alenka in Maks izpričala veliko požrtvovalnost in čut do sočloveka v stiski. Alenka in Maks sta prejemnika posebnega občinskega priznanja za medsosedsko pomoč.

Kategorija: več kot 31 let za delo z otroki in mladino

MARTIN CMOK

Martina Cmoka je nominirala Gasilska zveza Šentjur. Martin je namreč poveljnik Gasilske zveze Šentjur in član štaba Civilne zaščite Občine Šentjur ter član sveta krajevne skupnosti Slivnica pri Celju. Je tudi predsednik Društva vinogradnikov Sveti Urban Gorica pri Slivnici in predsednik Čebelarskega društva Slivnica pri Celju. In prav pri zadnjem se še posebej posveča mladim, saj vodi čebelarski krožek na Osnovni šoli Slivnica pri Celju. Martin je bil namreč pobudnik postavitve šolskega čebelnjaka, kjer se mladi več kot uspešno spoznavajo z osnovami čebelarstva in se enako uspešno uvrščajo v sam vrh na tekmovanjih na lokalni, regionalni in državnih ravni. Tako so lani učenci na državni ravni osvojili dve zlati in dve srebrni medalji ter zasedli peto mesto pri ocenjevanju iz izdelave panjske končnice. Zaradi svojega izjemnega delovanja na številnih področjih je Martin Cmok Najprostovoljec Občine Šentjur 2012 v kategoriji več kot 31 let – za delo z otroki in mladino.

 

Sorodne novice

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več