28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

“Prostovoljstvo ni genetsko zapisano in ni samoumevno”

Šentjur, 12. 4. 2023 – Naj prostovoljec/prostovoljka leta je osrednja prireditev Tedna zdravega mesta, ki letos poteka od 7. do 13. aprila. Organizatorja prireditve sta bila Občina Šentjur in Mladinski center Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko. “Vsakoletna prireditev naj prostovoljec z nominiranci dokazuje, da so pri nas ljudje, ki delujejo prostovoljno, ki s svojim delom olajšajo ali polepšajo življenja mnogih soljudi, skrbijo za okolje in delujejo v dobrobit kraja,” je uvodoma povedala uradna napovedovalka Polonca Jazbinšek.

Prireditev izvajajo od leta 2006, v tem času pa je bilo nagrajenih že preko 300 prostovoljcev. Lansko leto je naziv Naj prostovoljec v starostni skupini nad 31. let prejela Olgica Krampl, ki je aktivna članica Društva upokojencev Šentjur, deluje kot prostoferka in v Domu starejših vodi literarno skupino. Kramplovi je pripadla čast, da je bila letošnja slavnostna govornica. V svojem govoru se je spraševala, kaj pomeni biti prostovoljec. Izpostavila je delo prostoferja – brezplačni prevozi starejših občanov. “Vsak človek nosi v srcu in duši lepe in grenke stvari, kar pa vpliva na počutje in razpoloženje, zato imamo prostovoljci sočuten odnost do sočloveka – do ljudi, ki nas s svojimi težavami pričakujejo odprtih rok,” je povedala Kramplova.

Izpostavila je tudi Mati Terezijo, ki je svoja dobra dela trosila po svetu. “Ostanimo strpni drug do drugega, pa tudi do drugačnih. Ne žugajmo proti drugim, saj s tem izkazujemo svojo šibko in majavo osebnost,” je še dodala lanskoletna naj prostovoljka. Zbrane pa je nagovoril tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Želim se v imenu občine in vseh občank in občanov zahvaliti vse prostovoljcem – vsem, ki se z veliko energijo razdajate za svoje sokrajane. Prostovoljstvo ni genetsko zapisano in ni samoumevno, ampak je plod razmišljanja in na to moramo biti v občini zelo ponosni,” je povedal župan Diaci. Zahvalil se je vsem, ki delujejo na projektu Zdravega mesta, kjer je izpostavil vodjo projekta dr. Mileno Senica Verbič.

Kategorija do 18 let

Kot je v navadi, so prva priznanja in pohvale podelili v kategoriji najmlajših prostovoljcev. Žal je letos na razpis prišla le ena prijava – za Matica Frleža. Matic že od 12. leta starosti sodeluje na mladinskih projektih. V letu 2022 je skrbel za petkove in sobotne večere namiznih iger za najstnike, sodeloval pri barvanju talnih iger v Dolgi Gori in na OŠ Ponikva.

Kategorija od 19 do 30 let

Pisno pohvalo za trud in prostovoljno delo v loklani skupnosti na predlog MC Šentjur je prejela Anja Debeljak. Poleti je skrbela za večdnevne delavnice na temo varstva okolja. Je zvesta okoljskemu ozaveščanju in izobraževanju otrok in odraslih v okviru društva GAIA-s, katerega predsednica je. Pisno pohvalo je prejel tudi Nik Leljak za prostovoljno delo v lokalni skupnosti. Deluje v KO RK Blagovna in pomaga starejšim v projektu Sosedska pomoč, raznaša koledarje, pobira članarino. Obiskoval je tudi starejše po domovih za starejše občane in jim namenil pogovor in zavedanje, da je nekdo, ki jim je pripravljen prisluhniti.

Občinsko priznanje za prostovoljno delo pa je prejela Sara Vehovar. V Združenju slovenskih katoliških skavtov, v stegu 1, opravlja funkcijo voditeljice skupine volčičev in voljkuljic – skrbi za 30 otrok. Otrokom skuša približati skavtsko metodo in jih učiti za življenje. Je skavtska voditeljica tedenskih srečanj ter večdnevnih dogodkov.

Kategorija nad 31 let

V kategoriji nad 31 let splošno je bilo prijavljenih največ prostovoljcev. Pohvalo za prostovoljno delo so prejele Ivanka Kovačič, Minka Aužner in Štefka Drame. So dolgoletne članice DU Šentjur in aktivne v projektu Starejši za starejše, za boljšo kakovost življenja. V okviru tega obiskujejo osamljene in pomagajo starejšim osebam. Pohvalo za prostovljno delo je prejela tudi Angela Gajšek, ki je prav tako članica DU Šentjur, Skupine za zdrav način življenja, in Društva paraplegikov, kjer vodi delavnico ročnih del. Pridružila se je projektu Slovenija kvačka in iz dveh kilogramov volne skvačkala občinski grb, ki visi v občinski sejni sobi.

Pohvalo za prostovoljno delo je prejela tudi Jasmina Durakovič Pompe, ki kot prostovoljka dela v Domu starejših Šentjur. Skrbi tudi za moža, ki je po poškodbi glave od nje odvisen 24 ur na dan. Ob četrtkih dela družbo upokojenki z motjami vida. Ko je kandidirala za poslanko, je za svojo promocijo namesto za prekomerno lepljenje plakatov – opravljala dobra dela.

Priznanje za prostovoljno delo pa je prejel Ivo Brodej, ki članom Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur nesebično pomaga pri spoznavanju likovne teorije in prakse. Sodeluje na razstavah in likovnih kolonijah doma in na Hrvaškem. Je tudi aktiven v društvu ŠUDR, kjer na projektu Keltski dan upodablja ata Kelta. Organizatorji so tokrat podelili kar dve priznanji v kategoriji nad 31 let. Drugo prinznaje je prejel Miro Rožej, ki je aktivni planinski vodnik, podpredsednik PD Šentjur in eden izmed pomembnih deležnikov za obnovo Planinskega doma na Resevni, kjer se je izkazal pri pridobivanju donacij.

Kategorija nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino

V zadnji kategoriji je priznanje za prostovoljno delo v občini prejel Simon Jecl. Bil je aktiven član zbiranja donacij za socialno šibkejše otroke in družine. Je organizator dražbe športnih rekvizitov športnikov z zvenečimi imeni domače in tuje športne scene. Jecl je človek z velikim socialnim čutom, ki mu ni vseeno, kako živijo družine in kaj se dogaja z najmlajšimi.

Priznanje v tej kategoriji je prejela tudi članica Občinske zveze prijateljev mladine Majda Šporn. V delu društva je bila vedno pripravljena pomagati. Je podpredsednica komisije projekta Veseli december, s katerim vsako leto obdarijo mlajše otroke v naši občini. Aktivno je vključena v projekte zveze, kot so pustno rajanje, izleti v neznano, letovanje otrok …

Kategorija Naj projekt

V kategoriji Naj projekt je na predlog DU Šentjur dobil priznanje za projekt Izboljšanje trajnostne mobilnosti na socilanem področju – prostofer, prostovoljni šofer. Priznanje zavodu Zlata mreža je prevzel direktor zavoda Miha Bogataj. V to mrežo pa sodijo tudi številni prostovoljni šoferji: Olgica Krampl, Viljem Drobne, Slavko Škof, Marica Rabuza, Marjan Drame, Franc Juršič, Cvetko Kladnik, Zdenka Kosaber, Alojz Brečko in Zdenka Vrečko. S prevozi so začeli 9. januarja 2020 in do sedaj opravili 930 prevozov in več kot 34.000 kilometrov. “Starejši največ potrebujejo prevoz do zdravniške oskrbe, lekarn, javnih ustanov, trgovskih centrov …”

Za kulturno popestritev dogodka so poskrbeli mladi glasbeniki Pihalnega orkestra Glasbene šole Šentjur. Orkester vodi prof. Matjaž Vodišek. Rdeča nit orkestra pa je vseskozi ista – sodelovanje učencev v večji skupini in s tem spoznavanje novih glasbenih obzorij. Letos orkester šteje kar 41 članov, kar je precejšen organizacijski zalogaj.

Za smeh je poskrbel poet in improvizator Dominik Gračner s Kalobja, ki zase pravi, da uživa v debatah z ‘modrimi’ sogovorniki v kateri koli temi. Najbližje mu je gledališki oder, globoko v sebi pa skriva strast do do poezije. V njegovem zabavnem monologu se je dotaknil starega rivalstva med Prevorjem in Kalobjem, pa tudi o razmišljanju o prostovoljstvu. Po končanem dogodku pa so se nagrajenci in ostali obiskovalci še zadržali v avli, kjer jih je čakala pogostitev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na zboru vinogradnikov podelili diplome in priznanja

Milenka Blažević

“Da bi bilo zaradi tega, kar počnem, vsaj še komu lažje in boljše.”

Jure Godler

Razglasili najboljše športnike prejšnjega leta

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Jure Godler

Kdo je rekel, da jih ne bo?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več