14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Prvič bo prag šole prestopilo 223 prvošolčkov

PRVOSOLCKIŠentjur, 14. 8. 2014 – Prav tako kot z vremenom se tudi po koledarju z velikimi koraki bliža 1. september – dan, ko bodo prag osnovnih šol ponovno prestopili šentjurski učenci. Med 1.682 učenci, kolikor jih je vpisano v obvezno izobraževanje, je kar 223 prvošolčkov. V OŠ Franja Malgaja Šentjur bo zakoračilo kar 66 majhnih, željnih znanja glavic, od tega jih bo svoje izobraževanje začelo 17 v podružnici Blagovna. V OŠ Hruševec je vpisanih 42 prvošolcev, 6 pa v podružnico Kalobje, na Ponikvi bo v šolske klopi sedlo 31 otrok, v prenovljeno šolo Dramlje pa 26. Planinčani bodo morali za svoj podmladek še skrbeti, kar je na plečih staršev, saj nataliteta, kljub skoraj 4 milijona evrov vredni novi šoli še ne narašča, tako se bo v šolske klopi prvič usedlo le 14 malčkov. OŠ Gorica pri Slivnici bo v svoje vrste sprejela 24 uka željnih prvošolčkov, 9 se jih je vpisalo v podružnico Loka in pet na Prevorje. Številke se lahko v teh 14 dneh, kolikor je do začetka pouka, še spremenijo.

PRVOSOLCKI1Kakor kaže statistika, bo v šolske klopi prvič sedlo kar 20 otrok več, kot jih je v istem obdobju lani, oziroma v prejšnjem šolskem letu. Vseh učencev, šentjurskih osnovnošolcev, naj bi bilo 1.682, kar je 38 več kot lani. Število učencev se v zadnjih letih ves čas nekoliko povečuje, kar je bilo pričakovano glede na močnejše generacije, ki jih je bilo predhodno zaznati že pri vpisih v vrtec. Število šolarjev se povečuje na ravni celotne občine.

Kaj pa šole?

Učenci bodo praviloma v zadnjih letih zakorakali v večinoma varčnejše šolske objekte, saj se v teh dneh po številnih šolah izvajajo manjše in večje sanacije. Predvsem pa je živahno na dveh velikih gradbiščih – OŠ Franja Malgaja Šentjur in POŠ Loka pri Žusmu z vrtcem, saj sta deležni energetskih sanacij. V juliju je bila podpisana še izvajalska pogodba za energetsko sanacijo objekta OŠ Franja Malgaja, ki je največja šola v šentjurski občini. Skozi leta je bil stari del častitljive stavbe deležen nekaj posegov, prizidek iz 70. let pa je ostal v najbolj slabem stanju. Prenova je že v teku, poleg del energetske sanacije se izvajajo menjava stavbnega pohištva ter izolacija podstrešja, občina pa dodatno financira še menjavo stare azbestne strešne kritine. Pridobljen bo dodaten prostor za izvajanje športne vzgoje. V juniju se je tudi pričela energetska sanacija POŠ Loka in enote vrtca v Loki. Poleg energetske sanacije ovoja stavbe in nove toplotno izolacijske fasade, menjave stavbnega pohištva ter izolacije podstrešja bo objekt dobil tudi prenovljeno zunanjo podobo, predvsem pa bo bolj varčen v smislu stroškov energetske oskrbe. V okviru del bodo uredili še manjši kabinet in garderobo za zaposlene in hrambo rekvizitov v delu objekta, kjer je enota vrtca. Energetske prenove pa bodo kasneje deležni še drugi objekti, saj je bila občina na razpisu za evropska kohezijska sredstva uspešna tudi s prijavami za objekte enot Vrtca Šentjur v Slivnici, Pešnica, Center, Planina pri Sevnici in Blagovna, energetska prenova pa se obeta še POŠ Blagovna. (J. G.)

Sorodne novice

V šolske klopi prvič sedlo 187 otrok generacije 2017

Jure Godler

Vrtec Šentjur vabi k vpisu predšolskih otrok

Jure Godler

Prvič bo v šolske klopi sedlo 190 prvošolcev

Jure Godler

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP

Medobčinsko prvenstvo OŠ v atletiki

Jure Godler

Kaj je upočasnilo notranjo prenovo slivniške šole?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več