14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

V šolske klopi prvič sedlo 187 otrok generacije 2017

Šentjur, 31. 8. 2023 – Tudi v občini Šentjur je vse pripravljeno na prvi šolski dan. V občini Šentjur bo letos šolo obiskovalo 1.821 otrok (29 manj kot lani), od tega jih bo prvič (generacija 2017) v šolske klopi sedlo 187 otrok (3 manj kot lani). Statistike za naslednje leto kažejo spet nekoliko večji vpis. Letos imamo organizirane šolske prevoze za predvidoma 845 otrok po šolskih okoliših. V naši občini je kar šest matičnih osnovnih šol in štiri podružnice, zato veliko pozornosti vsako leto velja prometu.

Za varnejše šolske poti bodo v prvih dneh skrbeli policisti, predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Šentjur, predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur, dijaki Šolskega Centra Šentjur in člani društva Kluba starodobnikov večno mladi Šentjur. Da bodo otroci vidni v prometu, prejmejo rutice in kresničke. Vse voznike naprošamo, da so v prvih dneh šole na cestah še posebej previdni!

Pozor pri šolskih avtobusih

Člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur naprošajo vse voznike v cestnem prometu, da na mestih, kjer ustavlja šolski bus, dosledno upoštevajo 4. odstavek 91. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki pravi: »Kadar je vozilo, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavljeno na smernem vozišču, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti.« Za navedeno kršitev je predpisana globa v višini 200,00 eurov.

Seveda mora biti motorno vozilo, s katerim se v cestnem prometu vozi skupina otrok, označeno s predpisanim znakom, ki mora biti nameščen na levi polovici sprednje in zadnje strani vozila tako, da je dobro viden in da ga je mogoče zlahka odstraniti z vozila.  Namesto znaka je na prednji strani vozila lahko tudi elektronsko upravljani svetleči znak z enakim simbolom, najmanj velikosti iz prejšnjega odstavka, ki ima lahko dodan napis “otroci” ali “prevoz otrok”. Predpisan znak sme biti nameščen na vozilu samo takrat, ko se z vozilom prevaža skupina otrok. Če znak ni snemljiv, mora biti v primeru, ko se z vozilom ne prevaža skupina otrok, prekrit oziroma označen kot neveljaven. Svetleči znak sme biti prižgan samo takrat, ko se z vozilom prevaža skupina otrok. (Občina Šentjur)

Sorodne novice

Prvič bo v šolske klopi sedlo 190 prvošolcev

Jure Godler

Kar 1.859 osnovnošolcev danes znova v šolske klopi

Jure Godler

Prvi šolski dan, a drugačen kot smo ga bili navajeni

Jure Godler

Šolske poti v Dobju pripravljene na šolarje

Jure Godler

Policija opozarja: Varno na prvi šolski dan!

Jure Godler

V šolske klopi je sedlo 177 prvošolcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več